De fleste kender Nordsjællands badebyer, men få kender historien bag Den Danske Riviera, der er fællesbetegnelsen for den lange kyststrækning fra Helsingør i øst til Sejerøbugten i vest.
Sat i gang af den københavnske kunstelite med skuespillerinden Johanne Luise Heiberg og hendes mand Johan Ludvig Heiberg i spidsen, har Sjællands nordkyst i mere end 170 år tiltrukket en bred skare af københavnere, der flygtede til skov og strand fra storbyens larm og kaos.
Dengang i 1800-tallet var Klampenborg langt ude på landet, og det var her Sølyst lå. Det fornemme landsted var ejet af Theodor Suhr som Johanne Luise Heiberg mødte på en udlandsrejse. Familien Suhr inviterede parret Heiberg til Sølyst, hvor de siden tilbragte somrene.
Historien fortæller dog, at Heiberg i sommeren 1847 tog videre nordpå for at indlogere sig på Hellebæk Kro. Især Johanne forelskede sig i stilheden og det at være uforstyrret i hinandens selskab. Hele seks uger tilbragte parret i Hellebæk, og nyheden om det skønne Nordsjælland bredte sig med lynets hast i Københavns kunstmiljø.
Af uvisse grunde blev det Hornbæk, der skulle lægge by og strand til nordkystens nye besøgende – kunsteliten, der bl.a. talte P.S. Krøyer, H.C. Andersen, August Strindberg og Holger Drachmann. Med årene kom det bedre borgerskab – om sommeren ville alle ses ved Den Danske Riviera, der udgav den første turistbrochure i 1923.
I dag er alle byer stadig populære ferieområder, men på hver deres måde. Hornbæk er hip og mondæn, Gilleleje er nu en rigtig by med en aktiv havn, Tisvildeleje er på én gang for bohemer og lidt mainstream, mens Liseleje er det de fleste nok forbinder med et sommerhusområde i feriedanmark. Der er med andre ord noget for alle langs Den Danske Riviera.
Hornbæk – hvor det hele startede
Hornbæk kaldes Danmarks første turistby. Da det rygtedes i København, at kunstmiljøet rykkede til det mondæne Hornbæk om sommeren forvandlede det lille fiskerleje sig til en egentlig turistby. Nye hoteller og pensionater skød op, og lokale udlejede skure og småhuse for at følge med den store efterspørgsel på overnatning.
Jernbanen fra København til Helsingør blev forlænget til Hornbæk, og det gjorde pludselig nordkysten tilgængelig for alle. I stedet for at bo i fiskernes skure og annekser begyndte flere københavnere at opføre egne huse. Det siges, at Danmarks første sommerhusgrunde blev udstykket i Hornbæk i 1880.
Det siges også, at kunstmalerne elskede lyset på nordkysten. Hornbæk var et mondænt kunstnermiljø, hvor f.eks. P.S. Krøyer lavede sine indledende strøg, inden han for alvor blev berømt som en af Skagensmalerne. I 1882 mødte Krøyer Anne og Michael Ancher i Paris, og siden blev sommeren ikke tilbragt i Hornbæk, men i Skagen.
På trods af det store rykind af turister i Hornbæk, så holdt Johanne Luise Heiberg ved. I 1890 tilbragte hun sin sidste sommer i byen og døde senere samme år i København. Også Holger Drachmann var trofast mod Hornbæk – den berømte digter og maler døde i 1908 på Dr. Brünniches klinik, der lå i de bygninger som i dag huser Hotel Bretagne.
Mens kunstnerne og bohemerne langsomt forsvandt, udviklede Hornbæk sig til en ferieby for det bedre borgerskab med 1930’erne som et af højdepunkterne. Det var også på det tidspunkt Stig Lommer opførte Hornbækrevyen, der blev afholdt på badehotellet.
Hornbæk i dag – Übercool velhaverenklave
Allerede første gang jeg besøgte Hornbæk fornemmede jeg, at noget var anderledes. Sådan har jeg det også, da jeg igen går rundt i den historiske badeby, der er helt sig selv.
I Hornbæk er det som om, at alle kender alle – det er en lille cool enklave, der ikke bare kan prale af Danmarks absolut dyreste sommerhuse langs Kystvej, men også må have den højeste koncentration af biler i millionklassen.
Denne dag i juni er varm, men en brise fra nord gør luften på stranden kølig. Det betyder dog ingenting i Hornbæk, hvor man blot gemmer sig bag de høje klitter. Badekulturen er i den grad til stede og ung som gammel strømmer ud i klitterne bærende på tæpper og strandstole. Stranden er formidabel og hører til en af Danmarks allerbedste.
Ved Café Sunspot, der ligger ude i klitterne, bliver jeg mødt af sydlandsk musik, og havde det ikke lige været for temperaturen, kunne jeg lige så godt have stået på en strand i Spanien.
Længere henne ad stranden kommer jeg forbi det lille, men perfekt beliggende Hotel Villa Strand, der må være et af de hoteller i Danmark, som ligger tættest på stranden. Her er der også kig til det navnkundige Hotel Trouville, der i dag er lavet om til lejligheder.
Hornbæk er en lidt pudsig by, hvor sommerhusområdet næsten ligger inde i centrum. Det er her jeg beundrer det charmerende Hotel Hornbækhus. Opført i træ i 1904 er hotellet i dag smagfuldt indrettet og ligger få hundrede meter fra stranden. Her er en oase af ro og alligevel kun få minutters gang til Downtown Hornbæk.
Når Hornbækkerne ikke mødes på stranden er det naturlige samlingspunkt havnen. Lige nu er der kø hos fiskemanden, der synes at kende alle sine kunder.
I forhold til byens størrelse er antallet af spisesteder stort, og selv streetfood-konceptet har fundet vej til Hornbæk. Her tidlig aften har de første kunder sat sig til bords ved Det Fedtede Hjørne, men jeg gætter på, at de sidste strandgæster endnu ikke er gået hjem.
Overnatning
Hotel Villa Strand
Hotel Hornbækhus
Hotel Bretagne
Sommerhuse i Hornbæk
Miniferie i Nordsjælland
Gilleleje – det nye hotspot
For datidens firstmovere, kunstnerne, var Hornbæk blevet for overrendt – nu var Gilleleje stedet. I slutningen af 1800-tallet tog kultureliten vestpå, hvor Gilleleje blev den næste by, der skulle indtages.
Gilleleje var allerede dengang en “rigtig by”, hvor fiskeri i århundreder var livsgrundlaget for byens indbyggere. Med turisternes ankomst kom der nye indtjeningsmuligheder – Gilleleje Badehotel, der ligger et par kilometer nede ad stranden blev opført i 1895 som pensionat, og året efter åbnede Hotel Gilleleje Strand. Begge hoteller eksisterer fortsat.
Selvom man siger, at Hornbæk var den første turistby, så gør man i Gilleleje meget ud af at fortælle, at Søren Kierkegaard besøgte byen allerede i 1835. Gilleleje fik en rigtig havn i 1873 og senere jernbaneforbindelse til både Hornbæk og Kagerup nord for Hillerød.
Selvom Gilleleje nu var in blev mange turister fortsat i Hornbæk, mens andre fortsatte vestpå til Tisvildeleje. Den Danske Riviera var blevet mere fragmenteret uden et egentligt “centrum” som Hornbæk havde været det.
Efter 2. verdenskrig blev en stor del af området omkring Gilleleje udstykket til sommerhusgrunde med Udsholt, Smidstrup og Dronningmølle som de mest kendte.
Gilleleje i dag – en alsidig ferieby
Lugten af strand og saltvand kommer mig i møde, da jeg har passeret det historiske Hotel Gilleleje Strand, der ligger et stenkast fra den fine sandstrand. Den holder ikke helt samme standard som den i Hornbæk, men mon ikke det særlige lys på nordkysten som kunstnerne holdt så meget af er det samme.
Gilleleje har vokset sig stor rundt om det gamle fiskerleje, der er byens absolut hyggeligste område. Som i Hornbæk ligger der også her en lang række gamle stråtækte huse, der vidner om en tid, der var engang. Det er idyllisk og en stor kontrast til “det nye” Gilleleje.
Her ved havnen er lugten af strand og saltvand skiftet ud med lugten af fisk. Det er byens samlingspunkt – især for turisterne, der kan nyde den glade sommerstemning og spise på en af de mange restauranter.
Gilleleje har Danmarks femtestørste fiskerihavn og en betydelig lystbådehavn, der er med til at tiltrække turister præcis som sommerhusområderne er det.
Fiskerihavnen gør Gilleleje autentisk. Her går der ikke lang tid før de friskfangede fisk bliver tilberedt og serveret hos Adamsens Fisk, hvor køen er lang og bordene fyldte.
Få hundrede meter derfra kommer jeg forbi Restaurant Far til 4, der ligger helt ude på stranden. Stedet har nu fået en udendørs bar, hvor de første gæster ser ud til at nyde livet i sommerdanmark.
Gilleleje er i dag en alsidig ferieby, hvor dagen tilbringes på de dejlige strande ved Udsholt, Smidstrup og Dronningmølle, mens havnen med de mange restauranter er det naturlige samlingspunkt om aftenen.
Overnatning
Hotel Gilleleje Strand
Gilleleje Badehotel
Cozy Guesthouse
Sommerhuse i Gilleleje
Miniferie i Nordsjælland
Tisvildeleje – badehuse og bohemer
Som ferieområde for det københavnske borgerskab blomstrede Tisvildeleje nogenlunde samtidig med Gilleleje. Pensionater åbnede i 1880’erne og Tisvildeleje Strandhotel, der egentlig var en købmandshandel, blev ombygget til hotel i 1895.
I 1904 kom Helenekilde Badehotel til, men pensionater og hoteller var slet ikke nok til at huse alle de københavnere, der strømmede til Tisvildeleje om sommeren. De begyndte i stedet for at købe fiskernes små huse og på den måde startede traditionen med badehuse i Tisvildeleje.
Andre købte bøndernes marker, der blev udstykket til store sommerhusgrunde. Det var dog kun for de velhavende og måske var det allerede dengang Tisvildeleje skabte sig et image som et mondænt sted.
Byen havde sin andel af indflydelsesrige kunstnere, men det var især i løbet af 1900-tallet berømtheder som Johannes V. Jensen, Hans Scherfig, Jørgen Nash og Arne Jacobsen kom forbi eller købte sommerhus i Tisvildeleje.
Tisvildeleje i dag – en traditionsrig ferieby
Tisvildeleje syder af sommerstemning. Det er hverken til at komme frem eller tilbage på hovedgaden, der ender på den store parkeringsplads ved stranden.
Det er her, jeg står nu og kigger på de historiske badehuse, der er malet i friske farver. Den dejlige sandstrand ligger ikke i en bugt som i Hornbæk og Gilleleje, men er en del af den lange ubrudte strand, der løber fra Tisvildeleje forbi Asserbo og Melby til Liseleje.
De fleste kender Tisvildeleje som en mondæn ferieby, der tiltrækker jet-settet, men de lokale og landliggerne er helst fri for de unge og smukke. Tag ikke fejl: Tisvildeleje er proppet med kendisser og sommerhuspriserne er skyhøje, men man er ikke meget for forandringer.
Tilbage på hovedgaden snupper jeg et måltid mad på Tivildeleje Strandhotel. Fra den solrige terrasse ud til hovedgaden føler jeg mig hensat til Sydeuropa – der er ingen tvivl om, at hotellet har væsentlig mere kvalitet end sidste gang jeg var forbi.
Både Tisvildeleje Strandhotel og Helenekilde Badehotel er nu ejet af den tidligere balletdanser Alexander Kølpin, der via en gennemgående og tiltrængt renovering har fået sat skik på de to hoteller.
Alle, der har besøgt Tisvildeleje en varm sommerdag vil nok synes, at byen er alt for lille til de mange turister. Især op ad formiddagen, hvor strandgæsterne vil sikre sig en parkeringsplads.
Med den populære festival Musik i Lejet, der efterhånden har vokset sig stor, er trængslen ikke blevet mindre. Til gengæld danner festivalen rammen om gode oplevelser inden for musik, mad og kunst.
Tisvildeleje er absolut ikke en festby. Gennem årene har der dog flere gange været pop-up barer på stranden med chilloutmusik og kølige drinks. Det var dog ikke nok for det københavnske jet-set, der i en årrække forgæves forsøgte at indtage den lille badeby med fester og fancy gastronomi.
Hertil og ikke længere synes de lokale at sige – jo, i Tisvildeleje bliver der værnet om traditionerne.
Overnatning
Helenekilde Badehotel
Tisvildeleje Strandhotel
Sirius House
Sommerhuse i Tisvildeleje
Miniferie i Nordsjælland
Liseleje – det lille alternativ
Selvom Liseleje er en del af Den Danske Riviera har byen en lidt anden historie. I 1756 overtog J.F. Classen og Just Fabritius produktionen af krudt og kanoner i Frederiksværk syv km mod syd. Det var førstnævnte, der allerede i 1784 begyndte at opføre huse på Liselejes strand.
Det siges, at J.F. Classen, der var en velhavende mand, ville forbedre levevilkårene for arbejderne på krudtværket såvel som for områdets fiskere. Han opførte flere huse i bl.a. Liseleje, som han angiveligt opkaldte efter sin hustru Anna Cathrina, der blev kaldt Lise.
Med J.F. Classens død i 1792 syngnede Liseleje hen. Som i flere andre byer langs Den Danske Riviera var det jernbanen, der senere åbnede op for en egentlig turisme. I 1897 kunne københavnerne køre til Frederiksværk og i 1916 til Melby, som ligger få kilometer fra Liseleje, hvor der er strand så langt øjet rækker.
I årene efter skød en række pensionater op i den lille by – flere af dem var ejet af tidligere fiskere, der øjnede en indbringende forretning. Nogle turister lejede et helt hus, mens andre købte grunde for at bygge sommerhuse. Sammen med flere hoteller og pensionater var Liseleje i midten af 1900-tallet en etableret ferieby .
Liseleje i dag – sommerhuse og sandstrand
“Der var meget mere gang i Liseleje i gamle dage”. En sætning jeg har hørt utallige gange. Jeg bor selv få kilometer fra Liseleje og de lokale fortæller mig igen og igen, at der i 1980’erne og frem til årtusindeskiftet var væsentlig flere turister end i dag.
Det har jeg dog svært ved at forestille mig. Langs den lille Lisehøjvej, der fører ud til stranden, er der hverken til at komme frem eller tilbage.
Men det er også højsommer. På Lisestuens Café bliver der spist is og burger, mens andre nyder en kold fadøl. Ved Haveje, der ligger præcis ved strandens parkeringsplads, er der proppet med mennesker, og den populære strandcafé er måske lige præcis det Liseleje har manglet – et hipt samlingssted for områdets turister.
Stranden fejler i hvert fald ikke noget. Ved parkeringspladsen er det som et fluepapir på varme sommerdage, men den fine sandstrand med klitter fortsætter kilometer efter kilometer forbi Melby Overdrev og Asserbo. Her er der alle muligheder for at finde lidt mere privatliv.
Liseleje har uden tvivl de bedste bademuligheder langs Den Danske Riviera, men til gengæld er byen lille. Her er kun få restauranter og lige bortset fra områdets tusinder af sommerhuse, er også udvalget af overnatningssteder begrænset.
Kun det hyggelige Liseleje Badehotel, der ligger et stenkast fra stranden fungerer som et egentligt hotel – et sted, som giver minder om tidligere tiders storhed.
I forhold til Hornbæk og Tisvildeleje er Liseleje lidt overset, men til gengæld helt nede på jorden. Den lille badeby kan heller ikke hamle op med Gillelejes mange muligheder, men så er der jo stranden. Skal ferien tilbringes i sommerhus med få minutters gang til sand mellem tæerne og pjask i vandkanten, så får du det ikke meget bedre end her.
Overnatning
Liseleje Badehotel
Sommerhuse i Liseleje
Miniferie i Nordsjælland