Hjem Tyskland Til fodboldfest i Berlin

Til fodboldfest i Berlin

Kanonstemning på det historiske stadion i Berlin

Folk jubler euforisk. Overalt er der blå og hvide farver. Sikke en forløsning. Sammen med 65.000 andre tilskuere på det olympiske stadion i Berlin, har jeg netop set hjemmeholdet score til 1-0. En scoring, der for alvor sætter gang i fodboldfesten på det historiske stadion, der er lige så stor en oplevelse som fodboldkampen.

Fodbold i Berlin – en fornøjelse

Vi er heldige med vejret. Termometret har rundet 20° C og solen skinner fra en skyfri himmel. Det er med andre ord perfekt fodboldvejr, og måske er det derfor så mange berlinere har valgt at tage ud til det olympiske stadion for at se byens førende hold, Hertha Berlin, spille mod Hamburger S.V.

Det lugter lidt af lokalopgør, og allerede i toget på vej ud til stadion synges der om kap mellem fangrupperne.

Det olympiske stadion ligger ca. 10 km udenfor Berlins centrum, men det er nemt at komme derud med toget. Lige så nemt er det at få vores forudbestilte billetter og endda købe øl.

Selvom 65.000 mennesker skal ind på stadion nogenlunde samtidig, så går det forbavsende hurtigt. Og det bliver ikke sidste gang jeg imponeres over måden tyskerne afvikler fodboldkampe på.

Enhver superligaklub med respekt for sig selv burde tage på studietur til Berlin for at se hvordan det kan gøres. Ved de fleste danske stadions er der kaos når der er flere end 5000 tilskuere, men her håndterer man 65.000 væsentlig hurtigere.

Vi får plads i det ene hjørne af stadion. Vi sidder tæt på Hertha Berlins mest hardcore fangruppe ved Ostkurve, der fylder hele afsnittet bag det ene mål. Tre unge fyre gejler gruppen op med musik og slagsange, der giver genlyd ud over det enorme stadion.

Kampen starter jævnbyrdigt, men efterhånden får hjemmeholdet overtaget, og da Salomon Kalou scorer til 1-0 sidst i første halvleg går stadion amok.

fodbold i berlin

Et historisk stadion

Det er fantastisk at sidde her på det olympiske stadion. Olympiastadion som det officielt hedder blev opført til de olympiske lege i 1916. Det var arkitekten Otto March, der stod for projektet, og det var ham, der besluttede at grave stadion halvt ned.

På grund af 1. verdenskrig blev legene i 1916 aflyst, men i 1931 fik Berlin igen tildelt de olympiske lege til afholdelse i 1936. Otto Marchs søn Werner March fik opgaven med at modernisere den første udgave af stadion.

Werner March og hans bror Walter byggede det nye Olympiastadion på fundamentet af det gamle stadion, som deres far opførte. De bibeholdt den nedsænkede arena 12 meter under jordoverfladen og gjorde plads til hele 110.000 tilskuere.

Da nazisterne fik magten i Tyskland besluttede Hitler at bruge legene til propagandaformål, og han fik sin egen plads på stadion ved den såkaldte Marathonport.

Også efter de olympiske lege i 1936 brugte Adolf Hitler stadion til gigantiske forsamlinger, hvor han udbredte sin propaganda. Når jeg sidder her og kigger ned på det sted, hvor han gjorde jøderne til hovedfjenden og opildnede de tusinder og atter tusinder af mennesker til krig løber det mig koldt ned ad ryggen.

Da Hertha Berlin i anden halvleg scorer til 2-0 og jublen giver genlyd i den anden ende af stadion, kan jeg ligefrem fornemme den indoktrinering og hjernevask, disse mennesker var udsat for.

Så starter fodboldfesten

Det bliver også 3-0 til hjemmeholdet. I anden halvleg er der ingen tvivl om udfaldet af kampen og Hertha er i total kontrol.

Det er den indskiftede Vedad Ibsevic, der står for målene til både 2-0 og 3-0, og alle undtagen de par tusinde Hamburg-tilhængere i modsatte hjørne synes at have det fantastisk. Slagssangene ligger som en dyne over stadion, og de blå-hvide farver fra flag og halstørklæder flimrer for mine øjne.

Dommeren fløjter kampen af og den store hyldest kan gå i gang. Efter en æresrunde på stadion ender Hertha-spillerne ved Ostkurve, hvor et lille ritual går i gang. Spillerne sidder på jorden, mens de bliver hyldet med sang og musik. Det er i den grad intenst, og jeg spekulerer på, hvordan ceremonien er, når Hertha taber.

Det er med smil om munden de lokale forlader stadion. Vi vil ikke føle os udenfor, så vi snupper en fadøl mere for at fejre den overlegne sejr. Som nogle af de sidste forlader vi Olympiastadion, og blot en times tid efter slutfløjtet er hele området omkring stadion som blæst for mennesker.

En fejemaskine kommer forbi, og det er næsten ikke til at tro, at 65.000 tørstige tilskuere har huseret lige præcis her. I bedste tyske stil er der ro og orden, og det er pludselig en hel fornøjelse at gå til fodbold.

Alt kører i bogstaveligste forstand på skinner denne dag, hvor selv toget synes at vente på os. Stationen ligger kun et par kilometer fra stadion, og inden vi ser os om er vi tilbage i Berlins centrum en god oplevelse rigere. Jo, det er da lige før man kan blive Hertha-fan efter sådan en fantastisk dag.

fodbold i berlin

Nyttige links til din rejse til Berlin

Transport

Kør selv eller find busbilletter til Berlin med f.eks. Flixbus. Fra København kan du også flyve. Søg og sammenlign flybilletter her.

Overnatning

Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

Vil du bo tæt på stadion, så se nærmere på f.eks. Villa Kastania og Michels Apart Hotel, der begge får gode anmeldelser af tidligere gæster.

Flere steder kan du også finde pakketilbud med f.eks. overnatning, måltider eller andet inkluderet – f.eks. hos Risskov Bilferie eller Hotelspecials.dk.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Tyskland inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

1 kommentar

  1. Fedt, men prøv München eller Dortmund hvor stemningen er fuldstændig vil. Et tip er at købe direkte hos klubben. Mange af dem har en ordning hvor man kan købe de billetter som sæsonkortholdere ikke skal bruge.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her