Hjem Europa Rejsebeskrivelse fra La Gomera med tips til din rejse

Rejsebeskrivelse fra La Gomera med tips til din rejse

+ praktisk information til dit besøg på La Gomera nederst på siden

la gomera
Den gamle kirke i San Sebastian

Kontrasten er til at få øje på. For en time siden forlod jeg hektiske Tenerife og står nu i en lille hyggelig by fyldt med gamle huse og spændende kolonihistorie.

Jeg befinder mig på Kanarieøen La Gomera, hvor jeg har byttet strand, shopping og natteliv ud med enestående natur og små landsbyer, hvor tiden synes at stå stille. Det bliver et valg, jeg ikke kommer til at fortryde.

La Gomera – Christopher Columbus ø

“Det var her i denne brønd, at han hentede vand inden sine togter over atlanten”, fortæller medarbejderen i det lille hus på Calle Real, der også fungerer som turistinformation. Manden vi taler om er Christopher Columbus, som i den grad har sat sit præg på La Gomera og San Sebastian, der er øens hovedby.

At Columbus benyttede Kanarieøerne som provianteringssted er sikkert, men præcis hvor han har opholdt sig og hvor længe og hvorfor, er der mange meninger om. Det tager man ikke så tungt her på øen – La Gomera var Columbus’ yndlingsø, og det var herfra han stævnede ud med kurs mod den nye verden.

Nede af gaden er jeg allerede kommet forbi kirken Iglesias de la Asuncion, hvor Columbus og hans besætning angiveligt skulle have bedt til Gud om en sikker rejse. Kirken er gennem årene blevet ødelagt af flere piratangreb, og den nuværende kan dateres til det 18. århundrede.

Den berømte opdagelsesrejsende har selvfølgelig også sit eget hus i San Sebastian – Casa de Colon. Også det ligger på Calle Real – helt præcis i nummer 56, men vi må have udstillingen til gode, da man i øjeblikket er ved at renovere huset.

la gomera
Tårnet, hvor Beatriz de Bobadilla gemte sig under guancheoprøret

Guancheoprøret

San Sebastian har mere spændende historie. Vi står foran Torre del Conde, der er fra perioden omkring den spanske invasion og en af de ældste bygninger på Kanarieøerne. Fire år før Christopher Columbus drog ud på sin første rejse over atlanten, tog spanierne magten på La Gomera.

Den nye spanske guvernør, Hernan Pereza, var brutal og viste ingen nåde over for guancherne – øens oprindelige befolkning. Omkring 1488 lykkedes det for guancherne at myrde Pereza, og det blev starten på et oprør, der endte med, at Perezas kone, den smukke Beatriz de Bobadilla, søgte tilflugt i Torre del Conde for at vente på hjælp.

Og hjælp, det kom der. Hvis guancherne syntes at Hernan Pereza var brutal, så var det ingenting i forhold til Pedro de Vera, der var den mand Beatriz de Bobadilla ventede på.

Pedro de Vera var Spaniens guvernør på Gran Canaria, og han hævnede oprøret og mordet på Hernan Pereza på brutal vis. Under hans ledelse blev alle guanchemænd over 15 år henrettet – mange af dem fik hugget hænder og fødder af først. Kvinderne blev misbrugt af soldaterne og børnene solgt som slaver. Jo, det er en barsk historie, jeg står og lytter til.

la gomera
Fantastisk frodighed på La Gomera

La Gomeras smukke natur og hyggelige byer

Vi kører opad, og disen er så småt ved at lægge sig over bjergene. Ud af vinduet af den lille bus kan jeg se La Gomeras gamle veje, der synes at hænge på bjergsiden.

Vi gør et stop i Hermigua, en lille by, der ligger pragtfuldt i en skriggrøn og frodig dal med høje palmer. Hermigua har et par interessante gamle bygninger, især den flotte 1500-tals kirke, som vi kigger nærmere på.

Ved byen Agulo beundrer vi den flotte udsigt til naboøen Tenerife, hvor Pico de Teide, Spaniens højeste bjerg, synes at fylde det hele. Agulo er en pragtfuld gammel by, grundlagt i det 17. århundrede.

Det er frokosttid og i den billedskønne by Vallehermoso, finder jeg en restaurant, der serverer den gamle kanariske ret gofio, der er malet byg. Det smager ikke særlig godt, men er meget nærende.

I dag bliver gofio mest brugt i supper og er som regel lavet af hvede. I Vallehermoso er det tydeligt, at La Gomera består af en masse dybe kløfter. Omkring byen tårner bjergene sig op, og Vallehermoso lever til fulde op til sit navn, “smuk dal”.

Et gammelt fløjtesprog

De to ældre mænd kigger på mig. De nakker lidt sammen og griner indforstået. Nej, jeg hører ikke rigtig til på den lille kombinerede bar/restaurant, hvor jeg nyder en kop kaffe.

Men det er et godt sted at snuse lidt til den lokale atmosfære. Der er ingen andre turister, og som minutterne går, har de to mænd helt glemt min tilstedeværelse. Her er fredfyldt og kun få mennesker i gaderne, det er ikke ligefrem det billede de fleste af os har af Kanarieøerne.

La Gomeras dybe kløfter, kaldet barrancos, gjorde det svært for øboerne at kommunikere. De udviklede et fløjtesprog kaldet silbo, der under optimale forhold kan høres fire km væk. Silbo gjorde det nemmere at sende beskeder til hinanden. I stedet for at bruge timer på at vandre til nabokløften, så fløjtede man sit budskab.

Silbo bliver i dag betragtet som et af de mest udviklede fløjtesprog overhovedet. Med ny infrastruktur og nye kommunikationsmidler var silbo i 1990’erne ved at uddø, men sproget er nu blevet obligatorisk i skolerne og er lidt in at kunne.

la gomera
Landsbyidyl i Vallehermoso

Garajonay Nationalpark

“Det er Columbus Æg, kan du ikke se, hvad det forestiller”, spørger guiden fra Garajonay Nationalpark. Det kan jeg ikke – måske fordi jeg forventer, at det har noget med Columbus at gøre.

Det har det slet ikke – den store klippe, Roque de Aquando, også kaldet Columbus’ Æg, skal forestille en guanchehøvdings vrede over en utro kone. Jo, Garajonay Nationalpark, der ligger midt på La Gomera, er fuld af myter og historier fra gamle dage.

Naturelskere strømmer til nationalparken, der har Europas sidste urskov. Jeg går gennem frodig skov, og her og der popper den kraftige vegetation op som en grøn mur foran mig. Nogle steder i skoven lader de høje og brede trækroner kun ganske lidt lys komme igennem.

Adskillige planter har optimale vækstvilkår i skoven, der kan prale af 400 forskellige blomster og planter og hele 1000 forskellige hvirveldyr.

Guiden fortæller, at heroppe i skoven ved La Gomeras højeste punkt, 1387 m.o.h, møder kølige atlanterhavsvinde varmen fra det afrikanske kontinent. Det giver dis, nedbør og fugt – lige noget for de mange træer og planter.

“Alle klar? Så går vi”, råber en mand. Jeg er taget op i nationalparkens informationscenter, hvor flere vandregrupper samles. Stier og ruter er i topklasse, fortæller en norsk vandrer, der haster af sted efter sin gruppe.

Guiden forklarer lidt om parken, bl.a. at den kom på UNESCOs liste over bevaringsværdig natur i 1986, og at skoven også bliver kaldt Hekseskoven. “Kom tilbage i april eller maj, her er utrolig smukt”, når han at sige, inden vi forlader ham og den imponerende nationalpark.

Tilbage i San Sebastian

Efter endnu en tur rundt i de hyggelige gader finder jeg et bord på en café på Plaza Américas, hvor jeg bestiller et glas kold hvidvin fra La Gomera. Tilbage i San Sebastian, sidder jeg og nyder folkelivet på den lille plads.

Jeg funderer over, hvorfor så få besøger øen. Men med charterturisternes hang til gode strande og garanteret sol, så er det ikke så mærkeligt, at La Gomera aldrig er blevet et feriehit. Men her er så meget andet. Masser af spændende historie, pragtfulde små byer og enestående natur.

Har du fået lyst til selv at besøge La Gomera, så kan du finde praktisk information under billedet.
la gomera
Hyggelige San Sebastian

Praktisk information til dit besøg på La Gomera

Transport

Ind og ud

La Gomera har en mindre lufthavn. Tidligere var den ikke beregnet på persontransport, men nu er den udbygget og modtager dagligt fly fra de øvrige Kanarieøer.

Det er indenrigsselskabet Binter ,der står for flyvningerne. Fra Los Cristianos på Tenerife kan man tage færgen til San Sebastian på La Gomera. Der er flere daglige afgange med Fred. Olsen – for præcise afgangstider og priser kan du klikke her.

At komme rundt

La Gomera har fine veje, dog er der tale om 100 % bjergkørsel, så det er tilrådeligt med en erfaren chauffør. Man kan også leje en taxi en dags tid og chaufførerne er meget glade for at fortælle om deres ø.

Der er flere busruter på øen, og et alternativ til busserne er båden, der sejler mellem San Sebastian, Playa de Santiago og Valle Gran Rey. Også her kan du sejle med Fred. Olsen.

Overnatning

I San Sebastian finder man et antal små pensioner og hoteller. Større resorts findes i de mest udviklede feriebyer Playa de Santiago og Valle Gran Rey. Du kan finde et stort udvalg af overnatningssteder på hotels.com.

Playa de Santiago

Syd for San Sebastian, på øens sydøstkyst, ligger Playa de Santiago, der er en mindre ferieby, som tiltrækker en del turister – nok mest pga. beliggenheden, for her skulle være mest solsikkert på La Gomera.

Byen er ganske hyggelig, men har ikke det store at byde på. Der findes dog restauranter og lokale barer. Her er ikke rigtig nogen strand, men byens store resorts har swimmingpool. Bus 3 kører fra Playa de Santiago – alternativt kan du tage med Fred. Olsen – det tager kun 30 minutter.

Valle Gran Rey

På La Gomeras vestkyst, i bunden af en stor kløft, ligger Valle Gran Rey, der er øens største ferieområde. Ikke at det siger så meget, man skal i hvert fald ikke sammenligne den med Kanarieøernes øvrige turistcentre.

Området består egentlig af to dele. Ved det gamle centrum, ca. 500 meter inde i landet, deler vejen sig, og man kan enten vælge at køre til Vuelta, der er det ældste område, hvor man også finder havnen, eller mod La Playa, der er det nye ferieområde.

Der er ca. 1.5 km mellem de to områder og man kan gå langs den lange strand fra den ene bydel til den anden.

Bus 1 kører fra Valle Gran Rey til San Sebastian, busstationen ligger i den gamle bydel hvor vejen deler sig. Igen kan du også tage båden (Fred. Olsen) og turen tager 40 minutter.

Mad og drikke

Udvalget af restauranter på La Gomera er begrænset. I San Sebastian kan man finde gode lokale steder, mens restauranterne er mere turistprægede i Playa de Santiago og Valle Gran Rey.

Vejret på La Gomera

Vejret på La Gomera er nogenlunde som på de øvrige kanariske øerdvs. lunt året rundt. Dog er der stor forskel på nedbørsmængden, da der på den nordlige del falder mere regn end på sydkysten. Oppe ved Garajonay Nationalpark og øens højeste punkt kan det være tilrådeligt med en let trøje i vinterhalvåret, hvor temperaturen ligger på 18-22 °C.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her