Hjem Tyskland Sanssouci – Frederik den Stores sommerpalads

Sanssouci – Frederik den Stores sommerpalads

+ praktisk information til dit besøg ved Sanssouci nederst på siden

Sanssouci betyder fri for bekymringer. Det var her i det nye palads Frederik den Store søgte hen for at slappe af i god afstand til pligterne og de store beslutninger ved hoffet. Den preussiske konge elskede Sanssouci, hvor han i dag er stedt til hvile.

Sanssouci ligger i Potsdam ca. 40 km syd for Berlin. Paladset blev påbegyndt i 1745 og var i første omgang det man kalder en villa. Arkitekten Georg Wenzeslaus von Knobbelsdorf stod for både tegning og byggeri af Sanssouci, der var i rokokostil.

Frederik den Store havde dog sine egne idéer til sommerpaladset og ragede uklar med von Knobbelsdorf, der blev fyret allerede året efter byggeriets start. Han blev erstattet af den hollandske arkitekt Jan Bouman, der fuldførte projektet.

Sanssouci ligger på en lille bakketop omgivet af en stor frodig park. Det er sådan et sted, der er skabt til at slappe af og trække sig tilbage – præcis som Frederik ønskede det. Ved færdiggørelsen havde Sanssouci kun 10 værelser, men paladset blev senere udvidet med nye gemakker mod vest. Sin nuværende form fik Sanssouci af Frederik Wilhelm 4.

Sanssouci må betragtes som et mindre palads. Til gengæld var det fra forår til efterår hjem for en af Europas mægtigste mænd, der i sin regeringstid opnåede flere militære sejre. Især er Frederik den Store berømt for at trække sig succesfuldt ud af den preussiske syvårskrig.

Det var den succes, der fik kongen til at opføre det nye sommerpalads, der er væsentlig større, men langt fra så charmerende.

Terrasserne med vinstokke fører op til Sanssouci

Frederik den Store – en sammensat konge

Frederik den Store var en af Europas mest betydningsfulde regenter i 1700-tallet og den længst siddende preussiske konge. Som ung var han mest optaget af bøger, musik og filosofi, men hans tyranniske far, kong Frederik Wilhelm l, fik ham gradvist på andre tanker og opdragede ham til regent og hærleder.

Den store interesse for kunst og kultur havde Frederik sandsynligvis fra sin bedstefar. Hans egen far var mest interesseret i militæret, men lagde også grundstenen til Preussens magt og storhedstid. De havde dog det til fælles, at de på flere områder var fremsynede og engagerede i samfundet.

F.eks. åbnede Frederik den Store for mere ytringsfrihed og var ikke så optaget af, hvilken religion befolkningen bekendte sig til. Selv var han ikke særlig interesseret for det religiøse, men bliver ofte omtalt som protestant. Måske fordi han udelukkede katolikker fra højtstående embeder.

Allerede da Frederik den Store var ung stod det klart, at han var homoseksuel. Historikere anser det for sandsynligt, at mange af de drengevenner Frederik havde faktisk var kærester eller bundede i en form for seksuel tilknytning.

Det gjaldt f.eks. faderens page (en slags opvarter) Peter Karl Christoph von Keith, der blev sendt i militæret, da forholdet blev afsløret. Værre gik det dog Hans Herman von Katte – en ældre officer, der sandsynligvis var Frederiks elsker.

Sammen med andre militærpersoner ville de to rejse til England, men blev stoppet af kongen. Han truede med både at henrette von Katte og sønnen Frederik, der dog blev taget til nåde. Til gengæld tvang faderen ham til at overvære halshugningen af hans elsker.

Masser af søjler i slotsgården

Mange af historierne fortæller Frederik selv om i de breve han sender til søsteren Wilhelmine. De står hinanden nær, og det er også hende den unge Frederik skriver til, da han står til at skulle giftes. På den tid er giftermål et værktøj til at skabe alliancer mellem f.eks. lande og hertugdømmer.

Flere adelige kvinder er på tale til at blive Frederiks hustru. Han peger selv på Maria Theresa af Østrig, men ender med at blive mere eller mindre tvangsgift med hertuginde Elisabeth Christine fra den Habsburgske slægt. Til søsteren Wilhelmine skriver Frederik: Der kan hverken være kærlighed eller venskab mellem os.

I begyndelsen af ægteskabet holdt Frederik på formerne, men efter faderens død lod han sig separere fra Elizabeth. De fik ingen børn selvom en af Frederiks opgaver som ny konge af Preussen var at sikre arvefølgen. Han blev i stedet for efterfulgt af nevøen Frederik Wilhelm 2.

Frederik den Stores far havde efterladt et stærkt Preussen som den nye konge byggede videre på. Fundamentet var bl.a. en betydelig hær, der blev ledet med stor strategisk dygtighed. Som nævnt er han mest kendt for sin succes i syvårskrigen fra 1756 til 1763, men står også bag flere andre militære og politiske sejre.

På trods af sit engagement på slagmarken fastholdt Frederik den store interesse for musik, kunst og litteratur. Han talte hellere fransk end tysk og bliver i dag betragtet som frankofil. Kongen var elsket af folket, der hyldede ham for både reformerne og de militære sejre.

Frederik den Store døde i 1786. Han blev efterfølgende omtalt som en helt og stor leder, men gik lidt i glemmebogen efter 2. verdenskrig, hvor Adolf Hitler gjorde ham til nazisymbol og ikke lagde skjul på, at han så op til den tidligere konge af Preussen.

Orangeriet er hele 300 meter langt

Besøg ved Sanssouci

Frederik den Stores enorme paladsområde kaldes i dag Sanssouci eller Sanssouci Park. Det er et sted med både parker, haveanlæg og vild natur. Her ligger også en lang række historiske bygninger med det oprindelige sommerpalads som hovedattraktionen.

Foran paladset havde kongen vinstokke på terrasser, der nu fører ned til et springvand. Området har selvfølgelig også masser af planter og farvestrålende blomster. Det er et sted med lys og luft, hvor jeg forestiller mig, at Frederik har tilbragt mange gode timer.

Ankommer du til Sanssouci forfra, så vil du se Frederik den Stores grav helt ude i højre side, når du kommer op på det øverste repos. Det var kongens eget ønske at blive begravet der ved siden af sine elskede hunde. Ved Frederiks død blev han dog først begravet i kirken i Potsdam, hvor faderen lå. Først i 1991 fik han under pomp og pragt sit ønske opfyldt.

Lige ved siden af ligger det flotte galleri som Frederik opførte til sin kunstsamling af malerier og skulpturer i primært barokstil. Der er værker af bl.a. Rubens, Caravaggio og van Dyck. Det er rent guf for kunstelskere.

Det nye palads i den vestlige del af parken

Tilbage til sommerpaladset Sanssouci, hvor man indenfor kan se Frederiks private gemakker. Han boede i den østlige fløj, hvor der bl.a. var bibliotek, modtagerum og værelser, hvor kongen kunne fordybe sig i musik og studier.

I den store Sanssouci Park ligger flere andre bemærkelsesværdige bygninger. Ca. 500 meter fra Sanssouci besøger jeg det imponerende Orangeri (Orangery Palace) opført af Frederik Wilhelm 4. i perioden 1851 til 1864. Bygningen er opført i renæssancestil med inspiration fra Italien, som kongen elskede.

Du kan se søjler, fontæner, arkader og skulpturer. Bygningen er hele 300 meter lang og blev opført med tilhørende have. Der har dog også været beboelse i Orangeriet, hvor du bl.a. kan se flotte kunstværker.

Videre ad asfaltvejen og til venstre kommer jeg til Frederik den Stores nye sommerpalads opført i barokstil. Der er tale om en gigantisk bygning, som kongen lod opføre som et slags symbol på succesen i syvårskrigen. Det var uden tvivl også for at vise fjenden, at Preussen skulle tages alvorligt.

Det flotte kinesiske hus

Frederik boede ikke selv i paladset, der i stedet for blev brugt til fester, banketter og officielle lejligheder. Kongen kunne da trække sig tilbage til den mindre private sydlige fløj, der ligner et vedhæng til selve paladset, som har hele 200 rum.

Udover de mange rum indeholder det nye sommerpalads en lille håndfuld pragtfulde sale med Grottehallen og Marmorgalleriet i spidsen.

Men der er mere at komme efter i Sanssouci Park. F.eks. Charlottenhof Villa, der i 1825 blev givet som julegave til den daværende kronprins Frederik Wilhelm 4. af sin far. I samme område ligger de romerske bade

Ikke langt derfra ser jeg også det flotte kinesiske hus, der stor færdig i 1764. Det blev bygget i datidens populære kinesiske stil og var tænkt som et sted, hvor Frederik kunne nyde sin have.

Sanssouci er absolut et besøg værd. Det er et virkelig imponerende område med en rig og spændende historie, der helt forståeligt er på UNESCOs verdensarvliste.

Har du fået lyst til selv at besøge Sanssouci, så kan du finde praktisk information under billedet.
Parken har også en række villaer – her Villa Illaire opkaldt efter Frederik den Stores stabschef

Praktisk information til dit besøg ved Sanssouci

Sanssouci er som nævnt navnet på Frederik den Stores første sommerpalads, men bruges i dag om hele det store parkområde i Potsdam.

Fra byens centrum kan du nemt gå til Sanssouci, men alt efter hvor meget du vil se, kan du godt regne med at gå 5-10 km. Det vil tage en hel dag at opleve alt hvad området har at byde på.

Heldigvis kan du cykle rundt på området og dermed spare lidt tid. Der må kun køres på de asfalterede veje. I det hele taget er Potsdam en fantastisk cykelby med mange gode ruter. Du kan leje cykel hos f.eks. Nextbike eller hos CityRad-Rebhan, hvor du kan få personlig service.

Der er adgang til både det gamle og nye palads. Det er en god ide at booke entré i forvejen – det kan du gøre her. På siden kan du købe forskellige kombinationsbilletter.

Ved begge paladser er der også billetsalg, men der kan ikke garanteres entré samme dag. Gæster bliver lukket ind i intervaller på en halv time, og der kan sagtens være flere timer til næste ledige tid, hvis du møder op uden billet.

Som nævnt kan du cykle rundt på området, men der er også mulighed for at tage bus og sporvogn, der dog kun kører udenom parken. Inden i parken kører der shuttlebus mellen det nye og gamle palads.

Overnatning

Potsdam er en charmerende by og et superspændende sted. Det kan kun anbefales at tage et par overnatninger for at opleve alt hvad den historiske by har at byde på.

Potsdam har mange gode overnatningssteder. Du kan se nærmere på f.eks. Hotel am Jägertor, Hotel Brandenburger Tor Potsdam eller Bed & Breakfast am Luisenplatz, der alle får gode anmeldelser af tidligere gæster.

Se det fulde udvalg på f.eks. hotels.com eller booking.com, der som regel har de laveste priser.

Transport fra Berlin

Har du base i Berlin, kan du både tage S-bahn linje 7 og regionaltoget til Potsdam. Du kan købe billetter i automaterne, hvilket er supernemt.

S-bahn linje 7 har endestation ved Potsdam Hauptbahnhof, mens du med regionaltoget kan køre videre og stå af tættere på Sanssouci. F.eks. på stationerne Potsdam Charlottenhof eller Park Sanssouci (tæt på det nye palads).

Den offentlige transport i Berlin og omegn er inddelt i zonerne a, b og c. Centrum af Berlin er zone a og Potsdam ligger i zone c. Du skal altså købe billet til alle zoner, hvis du bor i centrum af Berlin. Vil du købe en turistbillet, der gælder flere dage, så husk at zone c skal være inkluderet, hvis du vil besøge Sanssouci.

Kort over Potsdam

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her