Hjem Tyskland 6 gode ølhuse i München

6 gode ølhuse i München

Forslag til, hvor du skal smage god øl i München

Øl er bare kæmpestort i München og en integreret del af kulturen. Du behøver ikke besøge byen til oktoberfest for at se lokale i lederhosen eller dirndl på et af byens mange gode ølhuse, der er en turistattraktion på lige fod med kirker, museer og paladser.

I München er det ikke svært at finde god øl. Det er bare at gå rundt i gaderne, hvor udskænkningsstederne ligger på stribe. Det kan være en biergarten eller et bräu- eller wirtshaus.

De to sidstnævnte fungerer typisk som kombineret bar og restaurant og kan have forskellige områder alt efter om du vil spise eller drikke. Som regel spiser du ved mindre borde, mens du drikker ved langborde, hvor du kan sætte dig hvor som helst. Nogle bräu- og wirtshaus kan være ejet af et af Münchens bryggerier og serverer typisk kun eget øl.

En biergarten er ofte større udendørs områder med langborde, hvor du nogle steder har mulighed for at købe lidt at spise i boderne. Du kan også tage dit eget mad med.

Det blev bestemt af hertug Maximilian l i 1812. Dengang var bryggerierne begyndt at tilbyde forfriskninger, og for at undgå konflikt med byens udskænkningssteder, besluttede han, at borgerne kunne medbringe deres egen mad.

Augustiner…ahhh

Også flere af Münchens biergartens er ejet af bryggerierne, mens andre er uafhængige – dog har nogle aftaler med en eller flere leverandører. En biergarten åbner typisk, hvis vejret er til det. Er det sommer og ser vejrudsigten god ud, så åbnes der som regel kl. 11 om formiddagen, og når der ringes ud kl. 22.30, så er der en halv rime til lukketid.

I München hedder en øl helles, og vil du gøre som de lokale, så bestiller du en mas. Det er en hel liter øl, men mange steder kan du få glas i mindre størrelser.

Både biergartens og de tilsvarende steder på bräu- og wirtshaus er meget sociale, hvor der skåles og snakkes over bordene. Det er således også gode steder at møde de lokale eller andre rejsende.

München har masser af fremragende ølhuse, og det vil tage uger hvis ikke måneder at besøge dem alle. Du kan dog starte med at se nærmere på disse seks gode steder, som jeg har været forbi.

Fantastisk weissbier hos Schneider

1 Schneider Bräuhaus

Her fik jeg den bedste øl, jeg nogensinde har smagt. Og så endda en weissbier. Øltypen er normalt ikke mit førstevalg, men det kunne det hurtigt blive. Bryggeriet Schneider blev grundlagt i 1872 og hører således ikke til Münchens ældste, men spiller alligevel en vigtig rolle historisk set.

Det var ejeren, Georg l. Schneider, der som den første fik licens til at brygge hvedeøl til den almindelige borger – en øltype, som ellers var forbeholdt eliten. Schneider er et forholdsvis lille bryggeri, der til gengæld har gjort sig bemærket for weissbier i absolut topklasse.

Bryggeriet har en restaurant centralt i den gamle bydel, hvor du kan smage den gode øl ledsaget af klassiske retter fra det bayerske køkken. Da jeg kom forbi var der 14 forskellige weissbier på kortet, hvor jeg valgte den originale, der altså var helt forrygende.

Restauranten er især kendt for sin weisswurst morgenmad, der udover den hvide pølse og eventuelt pretzels også består af weissbier. Det er et populært sted, hvor de lokale har deres stambord, men der er som regel også mange turister. Bordreservation anbefales om aftenen i højsæsonen. Læs mere om Schneider Bräuhaus.

2 Viktualienmarkt Biergarten

Viktualienmarkt er Münchens centralmarked. I gamle dage lå det på Marienplatz, men flyttede i 1807 til sin nuværende placering få hundrede meter væk. Midt på det åbne marked ligger en mindre klassisk biergarten med langborde, hvor øllet flyder og stemningen er i top.

Du kan købe din mas (eller mindre glas) i den lille kiosk, hvor der er garanti for god øl. Her har Münchens seks store bryggerier, Spaten, Hofbräu, Paulaner, Augustiner, Löwenbräu og Hacker-Pschorr, på skift øl i hanerne. Det er samme bryggerier, der leverer til oktoberfesten.

Viktualienmarkts biergarten ligger centralt og tiltrækker mange turister. Det er måske ikke den mest autentiske biergarten, men til gengæld et af de bedste steder at medbringe egen mad. Markedet er proppet med boder og forretninger, der sælger sydtyske specialiteter.

Hygge i Viktualienmarkts Biergarten

3 Augustiner Keller

Nok er Hofbräu stjernen blandt Münchens bryggerier, men spørger man de lokale, så er Augustiner et bedre valg. Grundlagt i 1328 af augustinermunke er bryggeriet sammen med Hofbräu de eneste i München, der endnu ikke er opkøbt af multinationale selskaber med adskillige ølbrands i porteføljen.

Du kan smage Augustiner Bräu mange steder i München, men et af de bedste er Augustiner Keller tæt på hovedbanegården. Stedet er enormt (plads til 5000 mennesker om sommeren) og ligger udenfor den gamle bydel, hvilet gør det noget mere lokalt og autentisk. Her strømmer øllen ud af hanerne, og det bliver stadig leveret i traditionelle trætønder.

Måske undrer du dig over navnet Augustiner Keller til en biergarten, men når det ikke er muligt at sidde ude, kan du rykke indenfor. Her er der et traditionelt wirtshaus med tilhørende kælder, der i gamle dage blev brugt som lager til den færdige øl fra bryggeriet lige ved siden af.

Augustiner har flere forskellige øl i sortimentet med Lagerbier Hell og Edelstoff som de mest populære – de er begge bayerske øltyper. I Augustiner Keller kan du også få noget at spise, og ofte er der underholdning.

4 Hofbräuhaus am Platzl

Når man taler om bryggerier i München er det svært at komme udenom Hofbräu, der blev grundlagt i 1589 af hertugen af Bayern. Bryggeriet har med årene opnået en ledende position og er på en eller anden måde indbegrebet af bayersk ølhistorie. I dag ejes Hofbräu af delstaten Bayern.

For de fleste turister er Hofbräuhaus am Platzl i den gamle bydel STEDET at besøge. Det betyder, at oplevelsen ikke altid er lige autentisk. I løbet af dagen er der proppet med turistgrupper, der spiser, drikker og lader sig underholde af orkestret.

Men Hofbräuhaus am Platzl er enormt og i flere etager med en biergarten i midten. Også her er der liv og glade dage med personale, der går rundt og sælger pretzels. Her og der vil du se lokale i lederhosen – et bevis på, at stedet ikke kun er for turister. Kom eventuelt sen eftermiddag eller efter spisetid for den mest autentiske oplevelse.

Bryggeriets flagskib er Hofbräu Original, der er en pilsner – eller helles som de lokale nok foretrækker at kalde den lyse bayerske øl. Hofbräu producerer også f.eks. weissbier og mørk øl.

Hofbräuhaus am Platzl åbner kl. 11 og lukker ved midnat. Du kan spise og drikke eller begge dele. Køkkenet er ikke overraskende med fokus på sydtyske specialiteter. På stueetagen i det stedet kalder Shwemme og den tilstødende biergarten kan du sætte dig, hvor du vil, men der er også mulighed for at reservere bord i et af de andre rum.

Indenfor i Hofbräuhaus

5 Der Pschorr

Med Viktualienmarkt som nabo ligger Der Pschorr, der er et større sted, hvor du både kan spise og drikke. Det er på en eller anden måde en forfriskende nytænkning af det klassiske bräuhaus, der lige bortset fra øllet, godt kan minde om hinanden.

På Der Pschorr er interiøret lidt mere moderne, og i kælderen har man lavet et flot rum med direkte kig til til de isafkølede trætønder med øl. Indholdet er fra bryggeriet Hacker-Pschorr, hvor flagskibet er Edelhell, der serveres i afkølede glas. Måske var jeg uheldig, men det var en halvflad fornøjelse og nok den mest skuffende øl, jeg fik serveret på min rejse til München.

Der Pschorr skiller sig også ved at tilbyde øl fra andre bryggerier. F.eks. fra Hopf og Paulaner. I restauranten er der desuden mere fokus på andre drikkevarer som rød- og hvidvin. Køkkenet er tysk med mange af de klassiske kødretter, men du kan også bestille f.eks. salater og flere vegetarretter.

Der er ingen tvivl om, at man på Der Pschorr prøver at favne lidt bredere, men du kan fint bruge stedet som et traditionelt ølhus. Der er siddepladser inde og ude.

6 Löwenbräukeller

Löwenbräu var engang et af Münchens største bryggerier. Mange steder i byen kan du smage den berømte øl, men for en særlig oplevelse skal du besøge Löwenbräukeller på Nymphenburger Strasse. Her flyttede bryggeriet til i 1851, men i dag er der kun den tilhørende beværtning tilbage.

Dengang i midten af 1800-tallet var det nye bryggeri opsigtsvækkende, hvor især tårnene skabte hovedbrud hos arkitekterne. Bygningen betragtes stadig som ikonisk selvom den er rekonstrueret efter 2. verdenskrig.

Löwenbräukeller består af flere rum, hvor du både kan spise og drikke. Löwenbräu Original er den vigtigste øl – det er en klassisk helles, men du kan også få en mørk udgave. Udover Löwenbräu kan du smage øl fra Franziskaner, der nu er en del af det enorme sammenlagte bryggeri Spaten-Löwenbräu.

Selvom maden i Löwenbräukeller er sydtysk med masser af kød, så er der også et pænt udvalg for vegetarerne. Som Der Pschorr gør man også her noget ud af at modernisere det typiske wirtshaus. Prisniveauet er i den høje ende, men stadig billigt i forhold til Danmark. Fra kl. 20-22 er der hver dag livemusik undtagen søndag.

Nyttige links til din rejse til München

Transport

Fra København og Billund kan du flyve direkte til München. Der kan være tale om sæsonruter, som kun flyves i sommersæsonen. Alternativt må du som fra Aalborg tage en mellemlanding undervejs. Søg og sammenlign flybilletter her.

I Indlægget Fra München lufthavn til centrum – sådan gør du kan du læse mere om  transport ind til byen.

Andre muligheder er at køre selv eller tage bussen med f.eks. Flixbus. Fra Aarhus er der ca. 1130 km via motorvej A7 og A9 og fra København ca. 985 km via Gedser-Rostock og motorvej A9.

Overnatning

Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com, der har det største udvalg og som regel også de laveste priser.

Jeg anbefaler, at du ser nærmere på det anmelderroste Hotel MIO by Amano, der ligger perfekt og som ofte kan bookes til en god pris.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Tyskland inden du tager afsted – den finder du her.

På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en Rejseklar, hvor du kan få gode råd og skrive dig på danskerlisten.

Kort over München

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her