Hjem Frankrig På opdagelse i Cité de Carcassonne

På opdagelse i Cité de Carcassonne

+ praktisk information til dit besøg i Cité de Carcassonne nederst på siden

Hvem der bare havde været en flue på væggen dengang romere, visigotere og korsriddere huserede i Cité de Carcassonne. En tid med krige, konflikter og glemte folkeslag, der forskansede sig i den imponerende fæstningsby med tykke mure og hele 52 tårne.

I forbindelse med min sejltur på Canal du Midi besøgte jeg Carcassonne, der er berømt for sin flotte og velbevarede fæstningsby.

Cité de Carcassonne, som den gamle bydel hedder, er på UNESCOs verdensarvliste og bestemt fantastisk, men som Frankrigs andenmest besøgte turistattraktion efter Eiffeltårnet er her selvfølgelig mange turister – rigtig mange.

Cité de Carcassonne er absolut stadig et besøg værd – den gamle bydel har en bemærkelsesværdig historie og imponerer med sin størrelse og mange flotte bygninger. Vi går i fodsporene på en lang række forskellige folkeslag, der i mere end 2000 år har bidraget til den berømte middelalderby, som er rigtig spændende at udforske.

Indenfor i Cité de Carcassonne

Cité de Carcassonne – lidt historie

Carcassonne blev grundlagt af romerne ca. år 100 f.kr. De opførte det første forsvarsanlæg, og dele af murene og tre af tårnene fra den tid er stadig intakte.

Fæstningen blev udvidet i år 463 af visigoterne, der havde belejret Carcassonne i 11 år. Byggestilen mindede om romernes, men visigoterne med Kong Theoderik 2. i spidsen satte også sit eget præg på byen. De opførte bl.a. en kirke på det sted, hvor St. Nazarius-katedralen ligger i dag.

De efterfølgende århundreder var turbulente for Carcassonne. Frankerne forsøgte forgæves at indtage byen, der i en periode kom under muslimsk ledelse.

Senere tog frankerkongen Pipin magten, men i 1067 blev Carcassonne overdraget til vicegrevinde Ermengard, der var gift med Raymond Trencavel, som har lagt navn til det dynasti, der i de næste 150 år var med til at bringe velstand til byen.

Cité de Carcassonne er berømt for sine tykke mure

De gode tider sluttede brat med Simon de Montforts korstog mod katarerne i 1209. Egentlig boede kristne og katarer side om side i Carcassonne, men som i Béziers og Minerve ville Pave Innocens 3. tvinge kætterne til at konvertere til den rette kristne tro.

Simon de Montfort, der var Jarl af Leicester, blev udnævnt til ny vicomte over de erobrede områder, men i 1247 blev Carcassonne en del af det franske kongerige, hvor byen endnu en gang fik en vigtig strategisk betydning. Denne gang som værn mod Aragonien, der var en slags sammenslutning af stater under samme hersker.

Også i 1355 viste Carcassonne sig som en uindtagelig by. I hundredårskrigen mellem England og Frankrig fik Edward af Woodstock, søn af Kong Edward 3., godt nok ram på den nedre del af fæstningen, men erobre byen kunne han ikke.

Da Spanien og Frankrig indgik den såkaldte pyrenæ-traktat i 1659 blev provinsen Rousillon fransk, og dermed mistede Carcassonne sin strategiske betydning og status som grænseby.

Charmerende huse

En tur rundt i Cité de Carcassonne

Cité de Carcassonne er åben for alle, mens der kræves entré til nogle af de mest berømte seværdigheder. Bevæbnet med et kort over den gamle bydel tager vi på opdagelse i de charmerende gader som nogle nok vil kalde en turistfælde.

Her er bl.a. souvenirbutikker og slikforretninger, som kører med massive overpriser. Og så er der de mange restauranter, hvor man nok skal se sig godt for, hvis man vil have et anstændigt måltid mad til en rimelig pris.

Her er også en lang række forlystelser som rædselskabinet og aktiviteter for børn – det virker sine steder en anelse malplaceret. Omkring indgangene og i de mest populære gader er der sort af mennesker.

Flere gange søger vi helt automatisk ud mod fæstningens sider for at få lidt luft. Her i de stille gader får vi et helt andet indtryk af Cité de Carcassonne. Det er sådan den gamle fæstningsby skal opleves – i fred og ro.

Mange bygninger i fæstningsbyen er af nyere dato og minder her og der om en typisk fransk landsby. Men hvem elsker ikke krybende bougainvillea, huse med farvestrålende skodder og charmerende brostensbelagte gader. Faktisk fungerer Cité de Carcassonne på mange måder som en helt almindelig by med bl.a. lejligheder og hoteller.

Del af Château Comtal

Château Comtal

9 € giver vi for at besøge Chateau Comtal, der er en af Cité de Carcassonnes største seværdigheder. Entréprisen er åbenbart så høj, at kun få gider betale for at se det berømte slot og gå en tur på bymurene. Helt fint, så har vi endelig lidt plads at boltre os på.

Château Comtal blev opført i 1100-tallet af det magtfulde Tranceval-dynasti. I 1226 blev slottet lukket af og var således en slags borg i den i forvejen uindtagelige fæstningsby. Château Comtal var hjem for byens herskere – de såkaldt vicomter, der var en adelstitel med rang lige under greve.

I dag er der indrettet museum i slottets hovedbygning, der flere steder har flotte vægmalerier. Museet handler primært om mange af de fund, der er gjort på området – bl.a. søjler, statuer og sarkofager. Som selve bygningerne har også de mange fine detaljer og udsmykninger.

En tur rundt på bymurene

Entré til Château Comtal indeholder også adgang til bymuren, der tættest på slottet er fra romersk/visigotisk tid. Også flere af tårnene er fra den periode. Det er her på den tykke mur vi rigtig forstår, hvorfor Citè de Carcassonne var så svær at indtage. Fæstningsbyen ligger på en bakketop, og det må have krævet et vist mod at angribe den imponerende borg.

Fra bymuren har vi til den ene side en fin udsigt over det nye Carcassonne, der ligger ud til Aude-floden. Til den anden side kigger vi ud over fæstningsbyens hustage og de mange tårne.

Citè de Carcassonne har mange steder dobbelte mure – her hvor vi går nu er de fra dengang byen var underlagt den franske krone, men underligt nok har man senere opført en nyere indre mur.

Vi går også forbi det fashionable Hotel de la Cité de Carcassonne – MGallery og friluftsteatret Jean Deschamps, hvor man er ved at gøre klar til aftenens forestilling. Turen på bymuren slutter ved St. Nazarius-katedralen, hvor vi kommer ned på gadeplan igen.

Tårne og tykke mure

St. Nazarius-Katedralen

Hvor Katedralen ligger nu grundlagde visigoterne som nævnt en mindre kirke. Den katedral vi kigger på nu er delvist fra 1100-tallet, hvor Pave Urban 2. tog til Carcassonne for at velsigne byggeriet, der skulle styrke den katolske kirkes kamp mod katarerne.

Sent i det 13. århundrede blev katedralen ombygget i gotisk stil og kan udefra virke temmelig bombastisk.

Til gengæld er det lidt af en oplevelse at træde indenfor i den store katedral, der er formet som et kors. Der er højt til loftet og på endevæggen er der flere meter høje glasmalerier, der betragtes som nogle af de ældste i Sydfrankrig. Alle malerier skildrer vigtige begivenheder i kristendommen som f.eks. den sidste nadver og Jesu korsfæstelse.

St. Nazarius-katedralen er fuld af detaljer og absolut et af højdepunkterne i Cité de Carcassonne. Det er ikke bare en turistattraktion – flere steder sidder folk og beder, mens andre tænder lys – måske for at mindes en afdød. Vi ser også en håndfuld nonner, der er i fuld gang med forberedelserne til den kommende messe.

Den imponerende katedral St. Nazarius

Cité de Carcassonne – byen der skulle være revet ned

Jo, den er god nok. Efter pyrenæ-traktaten mistede Carcassonne gradvist sin betydning og i midten af 1800-tallet vat fæstningsbyen i så miserabel tilstand, at den franske regering ville rive den ned. I 1849 blev der udarbejdet et dekret, der gav tilladelse til jævne citadellet med jorden, men det skete heldigvis ikke.

Både byens borgmester Jean-Pierre Cros-Mayrevieille, der også var antikvar, og forfatteren Prosper Merimee, som havde været inspektør på det historiske område, stod bag en kampagne, der skulle bevare Cité de Carcassonne.

Regeringen gav sig og lod arkitekten Eugene Viollet-le-Duc, der allerede var i gang med at restaurere St. Nazarius-katedralen, opgaven med at genopbygge resten af byen.

Det er næsten ikke til at forestille sig, at denne historiske og velbevarede by ikke skulle eksistere. Frankrigs andenmest besøgte turistattraktion er et spændende sted med en unik historie. Jo, der er rigtig mange mennesker i gaderne, men et besøg i Cité de Carcassonne er absolut et besøg værd.

Har du fået lyst til selv at besøge Cité de Carcassonne, så kan du finde praktisk information under billedet.
Indenfor i St. Nazarius-katedralen

Praktisk information til dit besøg i Cité de Carcassonne

Som nævnt besøgte vi Cité de Carcassonne som en del af vores sejltur på Canal du Midi. Du kan selvfølgelig også booke et hotel og snuppe et par overnatninger i byen. Carcassonne har også en mindre lufthavn med kun få ruter, men til gengæld er der gode togforbindelser. Se mere på SNCFs hjemmeside.

Byen kan også nemt besøges i bil – bemærk dog, at antallet af parkeringspladser ved selve Cité de Carcassonne er begrænset. I højsæsonen bliver der hurtigt fyldt op.

Der er gratis adgang til selve fæstningsbyen, mens det koster 9 € at besøge Château Comtal, der var hjem for Carcassonnes herskere. Det koster også ekstra at besøge de fleste at byens museer.

Ved hovedporten er der en hjælpsom turistinformation og inde i selve fæstningsbyen er der masser af spisesteder og hoteller.

Overnatning

Sydfrankrig er et populært rejsemål for alverdens turister. Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

Andre muligheder for overnatning i Sydfrankrig er camping eller feriehus, der fås i alle størrelser.

Vil du bo i eller ved Cité de Carcassonne kan du se nærmere på Hotel Mercure Carcassonne la Cite og Hotel Le Parc Franck Putelat, der begge får gode anmeldelser af tidligere gæster.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Frankrig inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.