Jeg kunne sidde her i timevis. Munkenes hypnotiske messen giver mig kuldegysninger, og en pragtfuld fornemmelse af ro løber gennem min krop. Bodhnath i Nepal er et magisk sted, hvor en verden så fjern fra min åbenbarer sig for mig. En verden af munke, stupaer, klostre og mystiske helligdomme.
Der et den. Verdens største stupa. I midten af det som ved første øjekast minder om en ægte turistfælde, troner den kridhvide stupa med de farvestrålende bedeflag, der blafrer let i vinden.
En evig strøm af mennesker går rundt om helligdommen i urets retning. Andre kommer frem ved at udføre kowtow, hvor buddhisterne lægger sig ned på jorden og strækker armene ud. De rejser sig op, hvor håndfladerne når til og lægger sig ned igen. Kowtow er en måde at vise respekt for buddhismen, og ofte foregår det foran templer og helligdomme.
Bodhnath er et helligt sted og nok det tætteste man kommer på Tibet uden at være der. Men butikkerne, der omringer den smukke stupa synes i den grad malplacerede. Der er en enorm kontrast mellem det kommercielle og materialistiske og så den dybe åndelighed, der nok er usynlig, men ligger som en dyne over området.
Verdens største stupa
Det siges, at den første stupa i Bodhnath blev opført i år 600 af en tibetansk konge, der netop var konverteret til buddhismen. Den blev dog ødelagt af mogulerne og en ny blev opført i løbet af 1300-tallet.
I århundreder brugte tibetanske handelsrejsende Bodhnath til at bede om god rejse på deres tur over Himalaya fra Kathmandu til Lhasa. Senere blev området et samlingssted for flygtninge, der forlod Tibet som følge af den kinesiske invasion i 1959.
Stupaen i Bodhnath er enorm. 36 meter høj og med Buddhas altseende øjne på siden. Der er en hel del symbolik forbundet med stupaen – f.eks. har spiret på toppen 13 niveauer, der repræsenterer de faser mennesket må gennemgå for at opnå nirvana.
Gennem en lille port går vi op til den store hvide kuppel. Men først kigger vi på Harati Helligdommen, hvor røgelsespinde og hundreder af traditionelle smørlys gør det svært at trække vejret. Harati, eller Ajima, er gudinde for kopper og børnenes beskytter.
Ifølge myten var Harati/Ajima en dæmon, der havde hundreder af børn. For at brødføde dem gav hun fremmede børn kopper for derefter at bortføre dem, så hendes egne børn kunne spise dem.
Da Buddha hørte om historien, bortførte han et af Haratis elskede børn. Da hun ikke kunne finde det, blev hun fuld af sorg og bad derfor Buddha om hjælp. Han spurgte, om mon ikke hendes smerte var den samme som alle de mødre havde, hvis børn hun havde bortført.
Harati undskyldte og forstod al den smerte hun havde påført andre, hvorefter Buddha tog hende under sine vinger og gjorde hende til børnenes beskytter.
Bag helligdommen møder vi en håndfuld kvinder, der beder og drejer på bedehjulene. Iført de traditionelle buddhistiske klæder i røde farver gennemfører de en lille ceremoni, som vi på en eller anden måde bliver en del af.
Vi forstår, at det handler om den ældre kvinde, der går forrest, og det kunne være spændende at vide præcist, hvad ceremonien betyder og måske få et indblik i disse menneskers verden.
På kuplen sidder mænd og laver blomsterkranse. De farvestrålende bedeflag hænger over os, og heroppe på stupaen har vi et fint overblik over området. Vi er ikke de eneste på kuplen. Bedende sidder i lotusstilling og mediterer, og et sted kigger vi ned på en gruppe mennesker, der gør klar til at udføre kowtow.
Til ceremoni i Samten Ling Gompa
Indenfor er en messen i gang. 15-20 mennesker sidder og følger med, mens munkene svinger med hovedet og fremsiger tekster, der skal gøre dem klar til meditation.
Det er på vores tur rundt om stupaen, at vi gennem en åben port pludselig opdager en gompa. Igen har nysgerrigheden tag i mig, og selvfølgelig skal jeg se hvad der foregår. Allerede på vej op ad trappen til Samten Ling Gompa kan jeg hører den magiske messen, der er så dragende.
Indenfor gør de lokale plads til at vi kan sidde ned, og det bliver en fantastisk halv time i selskab med messende munke og venlige tibetanere, der nyder øjeblikket lige så meget som os.
Gompaen stråler af kærlighed og selvom jeg ikke forstår den smukke messen, giver den mig kuldegysninger. En skøn ro breder sig i kroppen på mig, og det er et sted, jeg kunne sidde i timevis.
Samten Ling Gompa er blot en af mange klostre i Bodhnath, hvor man kan være heldig at opleve ceremonier. I alt er der flere end 50 gompaer (klostre) på det store område, og mange af dem har åbent for studerende, der her kan blive klogere på Buddhas lære.
Shenchen Gompa betragtes som en af de mest betydningsfulde klostre, men i stedet for at gå i hælene på alle de andre turister følger vi de smalle stier for at se nærmere på Sakya Tharig Gompa og Pal Dilyak Gompa, hvor vi er de eneste besøgende.
Gompaerne er farvestrålende med smukke udsmykninger. Som med stupaen er der også i og omkring klostrene masser af symbolik, og bedehallen er fyldt med illustrationer, der skildrer Buddhas liv. På bedehjulene står mantraet om mani padme hum – et mantra, som du ikke kan undgå at høre adskillige gange på din rejse i Nepal.
Buddha Ghyanghuti Gompa og livet omkring stupaen
Souvenirbutikkerne og de påtrængende sælgere hører ikke rigtig hjemme blandt Bodhnaths gompaer og helligdomme. Vi finder det mærkeligt, at stupaen er omringet af butikker, men hvor der er turister, er der også mulighed for at gøre en god forretning.
Det er ikke tibetanere, der ejer butikkerne, men nepalesere, og det er som om, at intet er helligt i jagten på penge.
Overfor Harati Helligdommen og porten til den store stupa ligger Guru Lhakhang Gompa med det gigantiske bedehjul. Gompaen er i tre etager og øverst har vi en fin udsigt over stupaen og de bedende ved helligdommen.
Af en eller anden grund er der lukket for besøgende til selve gompaen, men sammen med lokale og andre turister tager vi i stedet for en tur rundt om det smukke bedehjul.
Vi går selvfølgelig i urets retning og kan igen genkende mantraet om mani padme hum, der frit oversat betyder noget i retning af hyldest til juvelen i lotusblomsten. Men sætningen, der er på sanskrit, er genstand for megen uenighed om dens egentlige betydning.
De buddhistiske bedehjul siges at være symbolet på den vej/måde Buddha underviste på. Bedehjul drejes altid i urets retning og skal give god karma til den, der drejer på det, men det kan også fjerne dårlig karma.
Bodhnath – ses vi igen?
Bodhnath er sådan et sted, jeg ikke kan få nok af. Jeg føler mig utrolig privilegeret over at få lov til at opleve tibetanernes ældgamle kultur og religion, der her praktiseres så tæt på sin oprindelige form, som det nu kan lade sig gøre.
For selvom man måske skulle tro, at hele verden ville knuselske det fredselskende folk, så er de blevet ofre for et storpolitisk spil om magt og penge. Et spil, der har fjernet Tibet fra landkortet som selvstændigt land og er godt i gang med at fratage et helt folk deres identitet.
Normalt ville Tibet være det optimale sted at opleve tibetansk kultur og buddhisme, men det kan meget vel være, at det i fremtiden er Bodhnath du skal tage til for at få et lille indblik i et folk, der var engang.
Jeg går baglæns, da jeg forlader Bodhnath. Bare lige for at få det hele med. Jeg siger på gensyn og ikke farvel i håbet om at komme tilbage. Det SKAL jeg. Det VIL jeg.
Har du selv fået lyst til at besøge Bodhnath, så kan du finde praktisk information under billedet.
Praktisk information til dit besøg i Bodhnath
Bodhnath ligger i udkanten af Kathmandu ikke langt fra lufthavnen. Entre 200 rp. Få evt. dit hotel/guesthouse til at arrangere transport for dig. Husk konservativ påklædning hvis du vil besøge gompaerne. Spørg om lov inden du tager billeder af ceremonier og bedende.
På området findes caféer, guesthouses (se overnatningssteder ved Bodnath her) og masser af shoppingmuligheder med buddhistiske effekter i fokus. Du kan som nævnt selv blive elev i en af gompaerne, hvoraf flere har egne hjemmesider. Se mere på f.eks. shechen.org og ryi.org.
Besøg Bodhnath sen eftermiddag/tidlig aften, når turistgrupperne er væk. Det giver lidt mere ro, men uanset hvornår du besøger området, vil det være en oplevelse. Prøv at gå lidt væk fra stupaen for at se nærmere på klostrene og fremfor at skal du unde dig selv at tilbringe mange timer på området.
Bemærk i øvrigt at Bodhnath staves på mange måder. Udover Bodhnath bl.a. også Boudhanath.
Se mere om at rejse i Nepal i indlægget At rejse i Nepal, hvor der er masser af information om bl.a. transport og indrejse.
Overnatning
Kathmandu har masser af overnatningssteder. Vil du bo tæt på Bodhnath, så kan du se nærmere på f.eks. Hotel Lotus Gems og Hyatt Regency, der begge får gode anmeldelser af tidligere gæster.
Husk
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Nepal inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.
Tjek også om du skal have vaccinationer inden rejsen – se aktuelle anbefalinger her. Husk også en rejseforsikring – måske har du allerede en, hvis ikke kan du få et tilbud her.
Hvor må det ha været en smuk oplevelse.