Spanien og således også Málaga er et paradis for madelskere. Selvfølgelig kan du finde alle de spanske klassikere på menukortet, men du skal også prøve nogle af de lokale specialiteter. Dem kan du læse mere om herunder, hvor jeg anbefaler en stribe gode spisesteder i Malaga.
Noget af det bedste ved at rejse i Spanien er den gode mad og det lave prisniveau på restauranterne. Her får du meget for pengene – det gælder især de steder, der tilbyder menu del dia, som typisk er tre retter til ca. 15 €. Generelt ligger prisen på 15-25 € for en hovedret på en almindelig mellemklasserestaurant – det er absolut i den lave ende.
Selvom du måske forbinder Málaga med solkysten og masseturisme, så er byen stor nok til, at du kan finde adskillige gode lokale spisesteder. Ja, faktisk er det nemmere at finde små listige tapasrestauranter end steder med pizza, fritter og tvivlsomme steaks på menukortet.
Den lækre tapas kan bestå af f.eks. kroketter, små brødhapsere, iberisk skinke, ansjoser i vinagrette, aubergine med honning samt rejer og blæksprutte på tusind måder. Er I flere omkring bordet (nogle steder sidder man i baren), så bestil 2-3 tapas pr. person.
Udover tapasbarerne, så skal du også prøve at spise på en såkaldt chiringuitos, der ligger på stranden. Det er er bl.a. her du kan prøve espetos – grillede sardiner på spyd, som Costa del Sol er særlig kendt for.
Ofte vil du se masser af fisk og skaldyr på grillen ved strandrestauranterne, der som regel også har andet på menukortet. En Chiringuito åbner for mad ved frokosttid, men du kan typisk købe drikkevarer fra op ad formiddagen. Åbningstiderne afhænger af sæsonen.
Espetos er blot en af specialiteterne i Málaga. Der er også masser af fisk og skaldyr foruden salater (bl.a. en med kartoffel og fisk) og stuvninger på menukortene. Kødet er, uanset tilberedningsmetode, typisk fra gris.
De fleste restauranter har åbent til frokost og aften, men der er også steder, som først slår dørene op kl. 20.00 og dermed følger den lokale dagsrytme. Det er typisk de bedre restauranter, der åbner sent.
1 Bar Málaga
Vil du prøve en typisk tapasrestaurant, så er Bar Málaga i den gamle bydel et godt valg. Bar Málaga tilbyder et udvalg af tapas som f.eks. kroketter med skinke, babyartiskokker med rejer og ansjoser i vinagrette, hvoraf flere fås som halve eller hele portioner.
På menukortet finder du også hovedretter som f.eks. oksehale, entrecote, svinekotelet med sennepssauce samt frisk fisk og skaldyr. Som de fleste andre spisesteder i Málaga kan du også få et udvalg af iberisk skinke. Du kan vælge både øl og vin – sidstnævnte fås pr. glas eller flaske.
Du kan sidde i baren, udenfor, hvis vejret er til det, eller i restauranten på 1. sal, hvor du kan være heldig at få et bord på den lille balkon. Bar Málaga er et hyggeligt sted med supervenlig service og gode priser. På Calle Sta. Maria tæt på Plaza de la Constitución.
2 Los Marangos Molina Lario
Et stenkast fra katedralen spiser du godt på Los Marangos Molina Lario, der serverer spansk/andalusisk mad. Her kan du få tapas for 4-6 € pr. ret og hovedretter fra 16-26 €. Af tapas kan du bl.a. vælge rejer pil pil, tun i tomatsauce, pastas bravas og andalusisk stuvning.
Du kan også få “almindelige” hovedretter som grillet kyllingebryst, iberisk skinke og frisk fisk og skaldyr. Los Marangos Molina Lario er kendt for sin paella (min. 2 pers.), men der er også et lille udvalg til vegetarerne. Der er et fint vinkort, men også et udvalg af øl. Restauranten har venlig service, og der er mulighed for at sidde inde eller ude.
Det er et sted med god mad i forhold til pris – ikke mindst med tanke på beliggenheden i centrum få hundrede meter fra katedralen. Los Marangos Molina Lario har åben til frokost og aften. På Calle Molina Lario.
3 El Pimpi
El Pimpi er lidt af en institution i Málaga. Restauranten ligger i en gammel vinkælder og er nok et af de mest kendte spisesteder i byen. Kælderen, der egentlig er et hus, er unikt og meget specielt.
Der er flere forskellige rum med fliser på væggen, hvor du også kan se billeder af de berømtheder, der har besøgt restauranten. Det siges endda, at Antonio Banderas (der er født i Málaga) er medejer af El Pimpi. Restauranten har også adskillige vintønder som udsmykning – nogle vil nok se det som autentisk, mens det hos andre giver minder om en turistfælde.
Menukortet er delt op i bl.a. fisk, kød og iberiske skinker. Nogle retter fås i hele og halve portioner – vælg en halv og prøv så flere retter, som I kan dele ved bordet. Det gælder især skinkerne, som jeg fik bestilt en hel portion af – de holder høj kvalitet, men der serveres ikke andet til, og det kan godt blive lidt for meget.
Bemærk, at du ikke får noget menukort – det skal du selv downloade via QR-koden på det ret omfattende drinkskort. Af retter er der bl.a. oksehale, kyllingebryst, stuvninger, forskellige steaks og fisk som hestemakrel og kulmule.
El Pimpi er en enorm restaurant, men yderst populær. Har du ikke reserveret bord i forvejen, så kom til en sen frokost/tidlig aftensmad for at få plads. Der er indgang fra både Calle Granada og Calle Alcazabilla.
4 Marisqueria Plaza Beach
Fra Málagas gamle bydel til hovedstranden Malagueta. Her ligger en lang række chiringuitos, men også mere traditionelle spisesteder. En af dem er Marisqueria Plaza Beach, der har åbent til frokost og aften.
Restauranten er kendt for sine gode fiske- og skaldyrsretter, hvoraf nogle også indgår i udvalget af tapas. På menukortet finder du desuden østers, kammuslinger, blæksprutter og dagens fisk. Der er også mulighed for at prøve paella – bl.a. en grøntsagspaella, som er en af flere vegetarretter. Paella laves kun på bestilling til minimum to personer.
Marisqueria Plaza Beach har også enkelte kødretter, men glem dem og kom for den gode fisk og skaldyr. Restauranten har glimrende vine, som du kan få pr. glas eller flaske. Servicen var lidt travl og rodet, da jeg kom forbi, men alt i alt er stedet et godt alternativ, hvis du ikke gider de lidt mere enkle chiringuitos på stranden. På Paseo Maritimo Ciudad de Melilla.
5 La Pecha Taberna
Le Pecha Taberna er et lidt pudsigt sted i Soho. Her kan du få tapas, men stedet har også specialiseret sig i vermouth, som er stort i Málaga. Ikke lige min smag, men det skal selvfølgelig prøves. Du kan vælge mellem mange forskellige vermouth, som det venlige personale gerne giver råd om.
Du spiser tapas til. Der er bl.a. brødhapsere og forskellige slags tortillas samt tun, salater og ostebord. Nogle af retterne fås som del af en tapas eller som hele portioner. La Percha har også flere typer bocadito – et andet navn for de populære kroketter. Min favorit var den med cajunkylling og cheddar.
En anden særlig ting ved La Percha Taberna er at man sælger drinks “ud af vinduet” til kunder på gaden. Det giver en speciel atmosfære. Stedet er populært, men det er især spanierne selv, der kommer der. På Calle San Lorenzo.
6 El Vegetariano de Alcazabilla
Vegetarer har et fint udvalg af spisesteder i Malaga. Et af dem er El Vegetariano de Alcazabilla, der ligger ved det romerske teater. Her byder menukortet på et fint udvalg af retter, der primært er inspireret af middelhavskøkkenet.
Udover salater er der også mulighed for at prøve f.eks. kebab, burger, pastaretter og lokale klassikere som paella, kroketter og gazpacho. Nogle af retterne er veganske. Prisniveauet ligger på 10-15 € for en ret.
El Vegatariano de Alcazabilla har drikkevarer som øl, vin, sangria og sodavand. Det er et hyggeligt sted med venlig betjening. Stedet har åbent fra kl. 13 til 16 og igen fra kl. 19 til 22. På Calle Pozo del Rey.
7 Andino Gastrobar – Centro
En sen aften gik jeg ind på Andino Gastrobar i den tro, at der var tale om en lokal tapasrestaurant. Det var det ikke. Til gengæld serverer Andino latinamerikansk mad, der skulle vise at være en rigtig god oplevelse og et af de bedste spisesteder i Malaga for veganere og vegetarer. Næsten alle retter kan laves i kødfrie udgaver.
Andino Gastrobar har lidt tapas på menukortet, men kom for de mange gode specialiteter fra Sydamerika. Du kan finde klassikere fra bl.a. Peru, Chile og Mexico, der tilmed er rigtig billige – her kan du nemt får en ret til under 100 kr. Meget budgetvenligt.
Restauranten har kun få vine, men til gengæld en del øl fra både Spanien og Latinamerika – dog kun på flaske. Andino Gastrobar har supervenlig service og en fin beliggenhed i en lille smøge i den gamle bydel. Der er siddepladser inde og ude. På Calle de Calderon de la Barca.
Praktisk information til dit besøg i Málaga
Transport
Fra både Billund, Aalborg og København kan du flyve direkte til Málaga. Der kan være tale om sæsonruter, som kun flyves om sommeren. Søg og sammenlign flybilletter her.
Fra lufthavnen til dit hotel er det nemmest med en privat transfer, som du kan booke hjemmefra. Her venter chaufføren på dig i lufthavnen – også hvis dit fly er forsinket.
Overnatning
Book hotel eller lejlighed på f.eks. hotels.com eller booking.com – de to sider har langt det største udvalg og som regel også de billigste priser.
Jeg anbefaler TOC Hostel, der også har dobbeltværelser med eget badeværelse, men vil du bruge lidt penge på overnatningen, så se nærmere på Hotel Larios Málaga. Begge steder er populære og får topanmeldelser.
Husk
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Spanien inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.