Hjem Indonesien Smuk natur på det nordlige Bali

Smuk natur på det nordlige Bali

+ praktisk information til dit eget besøg i Lovina og det nordlige Bali nederst på siden

Den smalle udriggerbåd vugger roligt, mens kaptajnen spejder ud over det spejlblanke hav. Solen er på vej op over det hellige bjerg Gunung Catur, og den ildrøde kugle varsler en ny dags begyndelse.

Og hvilken dag. Klokken er seks om morgenen, og vi er taget på delfinsafari ved Lovina på det nordlige Bali. Pludselig råber kaptajnen. Der er de. Delfinerne.

Hvilken skønhed tænker jeg. Overalt er der skriggrønne rismarker og frodig skov. På vej mod Balis nordkyst kører vi gennem hjertet af Gudernes Ø, og ved den lille by Pupuan ligner landskabet næsten et postkort.

Jo længere nordpå vi kommer, jo færre mennesker ser vi. Væk er sydøens turistmylder, her ser vi risbønder, skovarbejdere og balinesere, der er på vej til templet med offergaver.

Lovina Beach i eftermiddagssolen

Lovina – nordkystens hideaway

”Delfinsafari, delfinsafari”. Ordet suser ustandseligt gennem luften, da vi går en aftentur på Lovinas næsten sorte sandstrand. Udriggerbådene ligger på stribe, og de bådejere, der ikke er ved at gøre klar til nattens fiskeri prøver at kapre turister til næste morgens delfinsafari.

Den sene eftermiddagssol kaster lange skygger ind over kysten, og der hersker en sjælden ro over den lange strand. Selvfølgelig skal vi på delfinsafari, men turen er bestilt, så vi nyder i stedet for denne skønne eftermiddag på Lovina Beach.

Lovina er det nordlige Balis svar på Sanur og Kuta, der ligger på den sydlige del af øen. Ikke at byerne kan sammenlignes. Slet ikke. Lovina bærer stadig præg af at have været rygsækturisterne foretrukne sted på Bali. Det er det til dels stadig, men backpackerne må i dag dele kysten med pakketuristerne, der kan vælge mellem resorts i alle kategorier.

Men der er stadig et eller andet over Lovina. Måske er det nærheden til de lokale og det faktum, at nogle ting stadig er lidt primitive. Eller måske fordi, der ikke ligger en butik eller restaurant på hvert gadehjørne.

Faktisk er Lovina fællesbetegnelsen for en ca. 10 km lang strækning med småbyer som Tukad, Mungga, Pemara og Kalibukbuk, hvor man finder den største koncentration af hoteller og restauranter.

Lovina har en hyggelig og yderst afslappet stemning – man kommer tæt på lokalbefolkningen, og byen er en helt anden verden end sydøens masseturisme.

Rismarker ved Pupuan

Delfinsafari og solopgang over Gunung Catur

Jeg ved ikke, hvad der er bedst. Er det de elegante delfiner eller den mageløse solopgang over det hellige bjerg Gunung Catur?

Klokken er halv seks om morgenen, og med søvn i øjnene går vi ned ad stranden for at finde vores båd. Heldigvis er det vindstille, og den optimistiske kaptajn er sikker på, at vi nok skal komme til at se delfiner.

Vi er ikke alene på havet. Langt fra. Bådene sejler lidt frem og tilbage, og da først én har spottet en delfin, er der fri jagt. På afstand ser vi de smukke dyr, men heldigvis kommer vi tættere på, da de svømmer væk fra de andre både, og det hjælper bestemt på oplevelsen.

Vi sejler ind mod kysten igen med en lidt flad fornemmelse. Vi ville nu godt have set lidt mere til delfinerne, og lige præcis i dag var solopgangen mere spændende end delfinsafarien.

Solopgang over det nordlige Bali

En badetur i de hellige kilder

Som om det ikke er varmt nok tænker jeg, mens jeg sænker kroppen ned i det 38 °C varme vand. Omkring mig sidder lokale på række, og i et bassin ved siden af plasker en håndfuld børn rundt til skrig og skrål.

Vi er taget til byen Sirikit vest for Lovina for at bade i Air Panas, de hellige kilder. Selvom termometret for længst har rundet 30° C og sveden pibler fra panden, så vover jeg mig ned i bassinerne. Til min store overraskelse virker det ikke varmt, men snarere behageligt.

Man skulle tro, at Air Panas er et tilløbsstykke blandt turisterne på Balis nordkyst. Sådan er det ikke. Her er flere lokale end turister, men det gør nu ikke os noget.

Kildernes beliggenhed midt i junglen er pragtfuld, og arkitekturen med vandet, der sprøjter ud af munden på de flotte mytologiske stenfigurer er unik. Hele området er velholdt, og her er både tempel, guesthouse og restaurant.

Varme kilder ved Air Panas

Til ligbrænding i Singaraja

”Kom, min bedstemor ligger herhenne”, siger manden, der allerede er på vej hen til det, der mest af alt ligner en jernkiste.

Vi har forladt Lovina, og da vi passerer Singaraja, der i sin tid var hovedstad for et fyrstedømme og senere en af de hollandske koloniherres vigtigste byer, støder vi en i et begravelsesoptog. Vi følger efter og bliver ikke skuffede. På en stor plæne er der et sandt leben af festklædte mennesker, her skal helt sikkert ske noget.

På afstand følger vi med i begivenhederne, men bliver hurtigt inviteret over til de døde, der om lidt skal brændes.

Bedstemoderen ligger ved siden af en mand på nogenlunde samme alder, og jernkisterne er pyntet med masser af blomster og dekorationer. Der går et kvarters tid før der bliver sat ild til de døde, og snart er der høje flammer omkring de to kister.

Ligbrændingen har karakter af fest. Det er i hvert fald ikke sørgeligt. Folk er pænt klædt på, og vi får at vide, at ligbrændingen skal skille ånden fra sjælen. Det er ikke kun familien, der deltager i forberedelserne til kremationen, hele byen er som regel involveret.

Ligbrændingen er sidste proces i en ceremoni, der starter ved dødens indtræden og varer tre dage indtil kremationen. Det er spændende at følge med i, og selvom vi har en følelse af at trænge os på, så er vi hjertelig velkomne.

Git Git-vandfaldet

Det bjergrige Nordbali

Disen hænger tungt over søen. Luften er halvkølig, og endnu en gang viser Bali nye sider af sig selv. Lake Bratan og Vandgudindens Tempel er som taget ud af en dyster eventyrfilm, og det er syn som dette, man ofte forbinder med Bali og gør øen til noget særligt.

Vi er kørt mod syd og op i bjergene, hvor frodigheden er fantastisk. Vi kommer forbi det berømte Git-Git vandfald, der har et fald på 40 meter. De mere eventyrlystne turister bader nedenfor vandfaldet og passer på, at de ikke bliver ramt af de voldsomme kaskader af vand, der hvert sekund rammer poolen.

Vejene snor sig om bjergene. Det er heroppe vi finder en restaurant, der kan serverer os en god frokost bestående af grillede satayspyd og peanutsauce. En traditionel ret på Bali, der laves overalt og på alle tider af døgnet.

Vi er ikke de eneste, der er sultne. Nede ad vejen bliver vi mødt af en hær af makakaber, der tydeligvis er vant til at blive fodret. Store turistbusser holder ind til siden, og folk myldrer ud for at give aberne peanuts – et rent madorgie.

Vandgudindens Tempel ved Lake Bratan

Nede i dalen får vi øje på Lake Bratan. Udsigten er mageløs, og søen, byen og templet, der ligger næsten gemt hernede er sådan et sted som bare skal udforskes. Det gør vi så.

Vi kan næsten ikke tro, at solbeskinnede Lovina kun ligger 45 minutters kørsel væk. Her i 1200 meters højde er sommertøjet skiftet ud med en lun trøje, og vi får endnu en pragtfuld naturoplevelse.

Vandgudindens Tempel er fra 1600-tallet, og selvom det ikke er særlig stort, så er det måske et af de templer, som folk vil huske når rejsen er slut. Beliggenheden er nemlig fantastisk. Måske er vi bare heldige, men med skydækket, disen og de høje bjerge i baggrunden er templet et eventyrligt syn.

Af og til kan man opleve ceremonier ved templet, men desværre også et leben af lokale, der flygter til området fra de hede kystområder. Det betyder jetski og motorbåde på søen, og det synes fuldstændig malplaceret på dette smukke og hellige sted.

Vandgudindenes tempel ligger ved den lille by Bedugul som bestemt er værd at besøge. Lake Bratan er et fast stop på mange Balirundrejser, så selvfølgelig har byen et lille marked. Heldigvis er det ikke kun henvendt til turister – her er også lokale, der shopper kød og farvestrålende grøntsager.

Hvor ellers end her skal vi afslutte vores rejse. Her, hvor Bali viser sig fra sin bedste side. Mystikken, det fremmedartede, og så naturligvis den smukke natur. Tænk, at en ø på Balis størrelse kan rumme så meget, og så har vi ikke en gang set det hele endnu.

Har du fået lyst til selv at besøge Lovina og det nordlige Bali, så kan du finde praktisk information under billedet.
Lovina Beach

Praktisk information til dit besøg i Lovina

Generel information om at rejse på Bali kan du læse mere om i indlægget At rejse på Bali – tips og gode råd.

Transport

Hvis du kun bevæger dig omkring Kalibukbuk, så kan du gå til det meste, men Lovina er ret lang, og det kan være nødvendigt at tage en bemo, hvis du skal fra den ene ende til den anden.

Husk at prutte om prisen med chaufførerne, men for en tur på et par kilometer skal du ikke betale mere end 700-800 rupiah. Der ligger spredte tourbureauer langs kysten, og dit hotel kan sandsynligvis også hjælpe med udflugter eller transfer til f.eks. lufthavnen.

Du kan også booke transport fra lufthavnen til dit hotel hjemmefra – jeg samarbejder med et dansk rejsebureau i Asien, der gerne laver et tilbud til dig – se mere her.

Overnatning

Mange overnatningssteder i Lovina er stadig forholdsvis enkle, men der er efterhånden kommet flere bedre hoteller og resorts i området, primært beliggende langs stranden. Du kan finde hotel på f.eks. hotels.com.

Mad & drikke

Lovina har masser af spisesteder. De fleste er dog ret enkle med lokal mad eller frisk fisk og skaldyr. Der er dukket bedre restauranter op langs strandvejen og alle hoteller med respekt med sig selv har også en restaurant. I Lovina er der en del gadekøkkener, hvor man kan spise sig mæt for bare 5-6 kr.

Aktiviteter

Delfinsafari og snorkling/dykning er populære aktiviteter i Lovina. Ofte får man tilbud om at dykke, når man alligevel er ude for at se delfiner.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Indonesien inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Tjek også om du skal have vaccinationer inden rejsen – se aktuelle anbefalinger her. Husk også en rejseforsikring – måske har du allerede en, hvis ikke kan du få et tilbud her.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her