Hjem Europa Sightseeing i Kongens København

Sightseeing i Kongens København

+ masser af nyttig rejseinformation nederst på siden

0

“Slottet blev påbegyndt i 1750, og i dag er det hjem for den danske dronning”, hører jeg en entusiastisk asiatisk guide fortælle en stor gruppe turister. Hvor mange gange har jeg ikke selv stået et sted i verden og lyttet til historier og begivenheder, akkurat som de gør nu. Men i dag står jeg på Amalienborg Slotsplads blot få kilometer fra mit hjem. Jeg er turist i min egen by, en anderledes, men spændende oplevelse.

DSCN1135
Strøget i København er altid tætpakket med mennesker

Rådhuspladsen og Strøget

Folk har travlt og på begge sider af den store plads er trafikken heftig. Foran mig troner Købehavns Rådhus, der sammen med pladsen udgør byens centrum. Rådhuset blev bygget af Martin Nyrop i perioden 1892 til 1905, og er lidt af en kolos.

Selvom Rådhuspladsen har flere små udskænkningssteder og masser af mennesker, så er det kun få, der stopper op. Alle har tilsyneladende travlt, nogle er på vej til hovedbanegården, mens andre tager på shoppetur ned af Strøget, der forbinder Rådhuspladsen med Kgs. Nytorv.

Jeg følger efter og går næsten i gåsegang gennem gaden, hvor forretningerne ligger på begge sider af den over tre kilometer lange gågade. De senere år er de dyre mærkevareforretninger rykket ind på Strøget, men gadens hyggelige stemning med caféer, gøglere og gademusikanter er en oplevelse værd.

Se masser af rejsetilbud i Danmark her

Omtrent midt på Strøget ligger Amager Torv, der er gadens travleste sted. Det er også her jeg kigger på den fine statue af Biskop Absalon, byens grundlægger. Få meter herfra, kan jeg høre lyden af en af havnerundfartens både, der sejler endnu et hold turister rundt i Københavns hyggelige kanaler.

Absalon kigger over på det store Christiansborg Slot, hvor Danmarks folketing har til huse. Men det gamle slot indeholder bla. også Statsministeriet og Højesteret. Chrsistansborg Slot er fra 1745, men i både 1794 og 1884 raserede alvorlige brande.

Hovedslottet er således fra 1928 og det tredje Christiansborg på dette sted. Det er dog lykkedes at bevare bygninger fra alle tre perioder, ridebanen er fra det originale slot bygget i 1700-tallet, mens Slotskirken er fra 1800-tallet. Christiansborg Slot rummer også De Kongelige Stalde og De Kongelige Repræsentationslokaler.

Rosenborg Slot – ved siden af ligger Kongens Have, en oase i København

Købmagergade og Rundetårn

Tilbage på Amager torv snupper jeg en kop kaffe på Café Europa og går videre op ad Købmagergade. Den store attraktion her er selvfølgelig Rundetårn, der er opført af Christian 4. i 1637 som erstatning for Tycho Brahes observatorium Stjerneborg.

Rundtårn er sådan et sted man ikke kan gå forbi, man bliver nødt til at gå op ad den lange vindelgang for at se udsigten, der trods tårnets beskedne 36 meter er glimrende. Heldigvis. Det er befriende, at man har bevaret byens lave og originale bygninger i stedet for at bygge nyt i fremskridtets hellige navn.

Købmagergade er lige så travl som Strøget. Omtrent midt på gaden ligger Kultorvet, der i dag har et lille grøntmarked i bedste sydlandske stil. Og dog, man kan godt savne et større udvalg af varer, og jeg spekulere over, hvornår vi egnetlig droppede de friske råvarer og i stedet var tilfredse med masseproducerede industriprodukter.

Rosenborg Slot og Kongens Have

Ved Nørreport kan jeg se over på Rosenborg Slot med de kongelige kronjuveler. Slottet er fra 1606, og var i begyndelsen blot Christian 4.’s lysthus. Han boede oprindelig på Frederiksborg Slot i Hillerød, da han ikke fandt det gamle Københavns Slot godt nok.

Afstanden til København var dog for lang, så det var nødvendigt med en bolig tættere på byen. Rosenborg Slot er bygget af flere omgange, tårnet er fra 1624, og det var også året, hvor navnet Rosenborg optrådte første gang. Slottet blev frem til 1710 brugt som kongebolig og står i dag som et glimrende eksempel på renæssancestilen.

Tæpperne er bredt ud på det trimmede græs, og byens indbyggere sidder i shorts og bikini og nyder det gode vejr. Et sted sidder en gruppe unge fyre og hygger over en kasse øl, mens en håndfuld kvinder med barnevogn har rykket mødregruppen ned i parken. Ved siden af Rosenborg Slot ligger kongens Have, der er et af Københavns åndehuller. Det er her jeg går rundt nu, og frydes over hovedstadens parker, men også over vores frihed. En frihed, som vi alt for ofte tager for givet, men som ikke er en selvfølge.

DSCN1144
Marmorkirken

Marmorkirken og Amalienborg

København er for de fleste mennesker dansk kultur og arkitektur. Men faktisk er danskheden fuld af input udefra. Det er Marmorkirken er godt eksempel på. Jeg er gået ned ad Gothersgade og derfra til Bredgade, hvor den smukke kirke virker bombastisk i den store by. Marmorkirken blev tegnet af Nicolai Eigtved i 1740, men efter hans død i 1754 fuldførte den franske arkitekt Jardin arbejdet.

Få minutter efter står jeg på Amalienborg Slotsplads og lytter til den asiatiske guide, der fortæller om monarkiet og Danmarks historie. Jo, vel har vi noget at tilbyde turisterne, København har en utrolig spændende historie, det gælder blot om at være nysgerrig. Ofte går man bare forbi byens huse uden egentlig at tænke over, hvad der ligger bag byggeriet, og hvilket liv, der engang har udspillet sig her.

Amalienborg Slot blev påbegyndt omkring 1750, og de fire palæer var beregnet til adelsfolk, men da Christiansborg nedbrændte, flyttede kongefamilien ind på Amalienborg. To af palæerne er i dag åbent for offentligheden, det gælder Christian 7.s palæ og Christian 8.s palæ, der er indrettet som museum.
Hver dag klokken 12.00 er der vagtskifte på slotspladsen, og det tiltrækker altid en del besøgende.

Folk måber og jeg bliver revet ud af mine tanker. Jo, det danske flag vejrer på Amalienborg, og det betyder, at dronningen er hjemme. Turisterne taler i munden på hinanden og kan ikke forstå, at hun sidder lige derinde. Kameraerne bliver taget frem igen, og det er som om, at de ikke kan fjerne blikket fra hendes palæ. Smilende går jeg videre og nyder de farvestrålende blomster i Amaliehaven lige ved side af. Haven er en gave fra skibsreder A.P. Møller og blev indviet i 1983.

DSCN1146
Amalienborg – her bor dronningen

Nyhavn

Kan det blive mere dansk? Snakken går, og folk sidder med en kold øl i hånden, mens de nyder den livlige atmosfære og hinanden. Jeg er naturligvis i Nyhavn, der er et vidunderligt sted på varme sommerdage. Havnen blev bygget i 1670 og havde i mange år et blakket ry, der omhandlede fulde sømænd og letlevende damer. Nyhavn er en smal kanal, og på begge sider er der hyggelige bygninger, der de senere år er renoveret. På kanalens såkaldte solside er der fyldt med barer, caféer og restauranter, og når vejret er godt, er der liv og glade dage.

Der er som regel levende musik på kajen, og Nyhavn er et af de steder man bare må opleve i København. Jeg sætter mig på Told & Snaps og bestiller smørrebrød, der er lige så dansk som Nyhavn. Billigt er det ikke, men til gengæld smager det godt. Jeg nyder atmosfæren, og følger med i livet blandt de besøgende. Her er masser af svenske og norske turister, forretningsfolk, og par, der ser forelskede ud.

Kongens Nytorv

Nyhavn ligger lige op af Kgs. Nytorv, hvor jeg står og kigger på Hotel d’Angleterre, varehuset Magasin du Nord, Det Kongelige Teater og Charlottenborg. Kgs. Nytorv blev opført efter fransk forbillede og er anlagt, hvor det gamle Østerport lå indtil 1647. Midt på pladsen står en statue af Christian 5., der er fra 1688. Det er en gammel tradition, at nyudklækkede studenter danser omkring statuen på årets sidste skoledag.

Det Kongelige Teater er fra 1748 og bygget af hofbygmester Nicolai Eigtved, men allerede i 1774 stod man over for den første renovering, der også medførte større kapacitet. Da Det Kgl. Teater mistede sit “monopol”, var det slidt ned, og det blev derfor nødvendigt med en helt ny teaterbygning for at klare konkurrencen.

Teatret som vi kender det i dag er fra 1874 og bygget af arkitekt Wilhelm Dallerup. Uden for teatret sidder to figurer, den ene er af Oehlenschlager og den anden af Holberg, der begge er berømte skuespilforfattere.

2014-01-big
Nyhavn – et pragtfuldt sted på varme sommerdage

Ad sidegaderne tilbage til Rådhuspladsen

Det er oplagt at tage Strøget tilbage til Rådhuspladsen. Men det gør jeg ikke. Jeg går i stedet for ad de små sidegader, der er forbavsende stille. Af og til kommer jeg til et torv, hvor caféer og restauranter har sat borde og stole ud. Naturligvis under store markedsparasoller – man ved jo aldrig med det danske vejr. Gråbrødre Torv er et af de steder jeg kommer forbi. Et hyggeligt sted, der altid samler mange mennesker.

Få minutter efter står jeg i Strædekvarteret, der engang blev kaldt pisserenden. Det siges, at det var gaden Larsbjørnsstræde, der fik det lidt uheldige navn da både dyr og mennesker for mange hundrede år siden forrettede sin nødtørft i gadens dybe rendesten. Det var dengang, at dyr og mennesker levede sammen, og strædekvarteret ikke var en del af centrum. Det er det bestemt i dag, og kvarteret et hyggeligt sted med alternative butikker i gaderne.

Tivoli

I det fjerne kan jeg høre skrig og skrål, men heldigvis lyder det som om, at folk i den berømte forlystelsespark Tivoli er glade. Strædekvarteret ligger lige op til Rådhuspladsen, og jeg er tilbage, hvor jeg startede.

Men det er ikke slut med at opleve Københavns seværdigheder. Jeg går indenfor i den gamle have, der blev grundlagt af Georg Carstensen i 1843. Tivoli er et smukt og velholdt sted med flotte blomster og hyggelige søer. Her er mange caféer og restauranter, og i sommerperioden afholdes der hver fredag koncert på plænen med kendte danske og udenlandske navne.

Tivoli er verdens anden ældste forlystelsespark, og allerede ved åbningen i 1843 kunne man hygge sig med teater, restauranter, caféer og forlystelser i den smukke have, der ligesom nu også dengang var omkranset af en velplejet park.

Det siger sig selv, at Tivoli er et must-see for alverdens turister, og især børnene synes at være i paradis. Det er tidlig aften, men stadig lunt. Jeg går rundt blandt et utal af forskellige nationaliteter, og mens børnene suser rundt i forlystelserne, er den ældre generation på jagt efter en sted til en kold øl eller en lidt at spise.

DSCN1437
Idyl ved Tivolisøen

Lækker mad på Restaurant Famo

Da jeg forlader Tivoli er det blevet aften og spisetid. De senere år har København udviklet sig til en gastronomisk perle, og byen har fået en del restauranter med i den prestigefyldte Michelin-guide.

Men mindre kan også gøre det, en storby som København har selvfølgelig restauranter med mad fra hele verden. Jeg har bestilt bord på Famo, en fremragende restaurant i Saxogade, der konstant får gode anmeldelser. Og det er bestemt ikke tilfældigt. Denne lørdag er der fyldt med mennesker, men der er alligevel tid og overskud til en varm velkomst.

Maden er fremragende. Den daglige menu består af fire retter fra det italienske køkken. Vinen er perfekt, og det er en madoplevelse som denne, der gør det klart, hvorfor København er havnet på det gastronomiske landkort. En lang dag er ved at finde sin slutning. Det har været spændende at gå rundt i vores egen hovedstad og virkelig nyde de seværdigheder, som man gør alt for lidt for at markedsføre.

Vores egen hovedstad kan med lethed hamle op med verdens øvrige storbyer. Prøv blot at gå en tur rundt i gaderne med en historiebog under armen, og du vil uden tvivl blive klogere på Kongens København. Det blev jeg i hvert fald.

Se tilbud på hoteller og kroophold i Danmark

Information København
Overnatning
København har masser af overnatningsmuligheder. I centrum ligger et utal af hoteller, og du kan vælge alt fra billige beskedne hoteller i sidegaderne til store luksushoteller. Budgetløsningen er vandrehjem eller hostels, som man også kan finde i København.
Transport
Er man i nogenlunde normal form kan man faktisk gå rundt til de største attraktioner, men København har også et omfattende kollektivt transportsystem. Som turist kan det naturligvis være svært at hitte rundt i de mange bus- og toglinjer, men det kan anbefales at tage metroen, der er en god og hurtig løsning. Metroen er føreløs, og der er heller ikke noget personale på stationerne, så billetten skal trækkes i en automat. Metroens hjemmeside findes på www.m.dk. Mens metroen kører på tværs af byen tager S-toget turen gennem København i nord/sydgående retning. De større stationer i centrum er bemandede, men ude i forstæderne skal man trække billetten i en automat.
Der er en del linjer, og de er alle markeret med et nummer og en farve. Men skal man kun køre omkring centrum, f.eks. mellem Hovedbanegården og Østerbro, kan man benytte alle linier. S-togets hjemmeside på www.dsb.dk/s-tog. Alle offentlige transportmidler har samme billetsystem, og det kan betale sig at købe et rabatkort, hvis man vil benytte bus, tog eller metro flere gange. Alternativt kan man købe et CPHCARD i turistcenteret ved Tivoli der giver adgang til gratis transport. Bybusserne er gule og der betales/stemples ved indgangen til bussen. Øverst på bussen står linjenummer og hvor den er på vej hen. Bussernes hjemmeside findes på www.movia.dk.
Strömma er en omfattende tourudbyder i København, der tilbydes adskillige ture i byen og rundt på Sjælland, se mere på deres hjemmeside www.sightseeing.dk. Det er også dem der driver de såkaldte "Hop On - Hop Off" busser i København hvor man kan stige af og på som man har lyst til. Vil man røre sig lidt mens man oplever byens attraktioner er bycyklen en god løsning. De er gratis at bruge og man må køre i et område der svarer nogenlunde til København inden for søerne plus Christianshavn og Holmen. Bycyklens sæson starter cirka midt i april og der er ialt 2000 cykler til rådighed fordelt på 110 bycykelstationer. Se mere på bycyklen hjemmeside her.
Mad & Drikke
København har mad for enhver smag og pengepung. Man kan både finde gode gourmetrestauranter med klassisk/nordisk mad såvel som etniske resturanter. Skal det gå stærkt kan man prøve en pølsevogn eller de mange burger og kebab-spisesteder. I området omkring Vesterbro kan man finde en del asistiske restauranter. Restauranter åbner og lukker, klik ind på Politikens hjemmeside for at se anmeldelser, nye restauranter, trends og storbyens in-steder.
Der er også noget for enhver smag når det gælder natteliv, lige fra lokale bodegaer, caféhygge, små bryghuse til internationale klubber og diskoteker. Der er altid mennesker i byen, men der sker som regel først noget på diskotekerne omkring midnat. Området omkring Boltens Gård på Gothersgade, et stenkast fra Kgs. Nytorv, har mange barer og diskoteker.
Aktivieter og forlystelser
Som i alle andre storbyer bliver der afholdt masser af arrangementer i form af koncerter, udstillinger osv. Her kan man henvende sig i Wonderful Copenhagens turistcenter "Copenhagen Right Now" og høre om aktuelle arrangemeneter.
Nyttige links
VisitCopenhagen
CopenhagenCard
Sightseeing.dk
Vandreture i København

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her