”Vil du ikke have en øl mere, jeg gir’”, siger den australske fyr, jeg har snakket med den sidste times tid. Baren på vores hotel, Besakih Beach Resort, ligger direkte ud til Sanur Beach og synes at være populær blandt turisterne. Det er her, vi sidder og nyder Balis tropevarme og drikker Bintang-øl til fem kroner. Den hyggelige bar er fyldt med mennesker, og jeg finder hurtigt ud af, at Bali er for australierne, hvad Mallorca er for danskerne.

Det kan godt lyde turistet, og det er det også. I hvert fald i Sanur og Kuta, hvor den unikke balinesiske kultur møder afklædte turister, larmende barer og store hoteller. Men det giver også indoneserne mulighed for at komme af med deres varer, og det udnytter de i stor stil. På promenaden sik-sakker vi os gennem en hær af sælgere, der bl.a. tilbyder solbriller, ure, t-shirts, massage, drager og træarbejde.

Vores hotel ligger mellem hovedgaden Jalan Danau Tamblingan og stranden i hjertet af Sanur. Her er hyggelige bungalows i balinesisk stil, og servicen er som andre steder i Østen topklasse. Vi mangler ikke noget, og om dagen lever vi livet ved poolen eller den glimrende strand, hvor farvestrålende udriggerbåde glimter om kap med det turkisblå hav.

sanur
Stranden i Sanur og en lille del af promenaden

Hvis den lange smalle strandpromenade med de spredte barer og restauranter er centrum om dagen, så er det på hovedgaden, det sker om aftenen. Den trafikerede gade er proppet med butikker, hoteller, barer, restauranter, souvenirboder og supermarkeder.

Vi spiser god og billig mad på Bayu Garden, hvor vi får serveret den lækre Nasi Goreng på bananblade, mens vi lader os underholde af de smukke dansere, der med stor ynde og næsten umulige håndstillinger fører os ind i den balinesiske kultur.

Swastika spiser vi gode hovedretter til blot 10 kroner, men det kan faktisk gøres billigere. Var det noget med en ristaffel til otte kroner, som vi spiser på en restaurant, der er nabo til vores hotel?

Man skal ikke vælge Sanur for nattelivet. Godt nok får vi et par drinks på en af de mange barer langs hovedgaden, men de lukker stort set alle sammen ved midnat. Men så er der jo altid vores populære hotelbar, hvor vi hører livemusik, snakker med australiere og selvfølgelig drikker Bintang øl til fem kroner.

sanur
Tanah Lot – templet, der ligger på klipper ude i vandet

Bali er også smukke templer

”Det var præsten Nirartha, der i det 16. århundrede så et lys her ved kysten, som han måtte studere nærmere. Han drog derfor til dette område, men den lokale præst følte sig generet af hans tilstedeværelse, og for ikke at skabe splid placerede Nirartha sit tempel ude i havet”, fortæller en mand vi kommer i snak med.

Vi har forladt Sanur og er taget til Tanah Lot-templet nord for Kuta. Bali er fyldt med smukke templer, og selvom Sanur kan prale af Pura Balanjah-templet, der er fra år 913 og et af øens ældste, så hører det ikke til blandt de mest berømte.

Det gør Tanah Lot til gengæld. Templet er en af de største attraktioner på det sydlige Bali, og det skyldes både historien og den lidt ejendommelige beliggenhed. Tanah Lot, der består af i alt tre templer ligger på nogle bittesmå klippeøer et stenkast fra kysten. Arkitekturen er tydelig balinesisk, og området er et af de mest populære steder at opleve solnedgangen.

Vi behøver kun at være få dage på Bali for at opdage, at enhver turistattraktion, stor eller lille, tiltrækker et hav af sælgere. Heller ikke her slipper vi for sælgerne; fra p-pladsen til templerne ligger souvenirboderne på stribe, og der er hård kamp om turisternes gunst.

Pura Taman Ayun – et tempel for templerne

Er det mon kun os, der har hørt om dette tempel tænker jeg, da vi går på det store velfriserede tempelområde Pura Taman Ayun ved byen Mengwi. Her er kun ganske få turister, i hvert fald i forhold til Tanah Lot. Mengwi var i gamle dage hovedstad for Gelgel-dynastiet, og templet som vi besøger nu er et såkaldt Penyawangan, dvs. et sted, hvor man tilbeder andre hellige steder. Det lyder sært, og man skal nok have et godt indblik i balinesisk kultur for virkelig at forstå det.

Vi ser altre for det hellige bjerg Gunung Agung og beundrer den smukke arkitektur. Her er porte med pragtfulde udskæringer, pagoder, der rager op mod guderne, og så er der kanalerne og voldgravene, der er lidt af et særsyn på Bali. Pura Taman Ayun blev grundlagt i 1634 af Rajaen af Mengwi, og det er præcis sådan jeg har forestillet mig Bali: Smukt og storslået.

sanur
Den smukke port ind til Pura Taman Ayun

Tegenungan Vandfaldet

Vi skal ikke så langt nord for Sanur før Balis smukke natur åbenbarer sig for os. Ved den lille by Tegenungan er der trafikprop omkring parkeringspladsen, og lige nu synes øen at være alt andet end idyllisk. Bilerne dytter, mens et virvar af larmende scootere kører mellem de mange mennesker i forsøget på at komme først.

Selvfølgelig har Tegenungan sin egen hær af sælgere og boder, hvor bl.a. tasker, t-shirts og bunker af souvenirs fylder op. Godt nok modtager Bali et hav af turister, men jeg undrer mig alligevel over, om der virkelig er kunder til de mange varer.

I den lille by ligger også et par spisesteder, der har en smuk udsigt over dalen og vandfaldet, som vi er på vej ned til nu. Undervejs møder vi en strøm af mennesker, og vi finder hurtigt ud af, at vi er havnet i endnu en af Balis turistfælder. Ved Tegenungan-vandfaldet er der proppet med mennesker, der nyder den tropiske sol eller bader i den store pool, og jeg drømmer mig pludselig tilbage til det nordlige Balis ro og færre turister.

Jo, her er smukt, men det er sådan et sted, som jeg ville have elsket at besøge for 50 år siden. Dengang, hvor Bali var for eventyrer og masseturisme et fremmedord. Vi er selvfølgelig selv en del af strømmen og bebrejder ikke nogen noget som helst. Mon ikke alle andre er her for det samme som os; nemlig at opleve verden.

sanur
Tegenungan Vandfaldet nord for Sanur

Fantastisk håndværk i Mas og Celuk

Ikke langt fra Tegenungan-vandfaldet besøger vi de to håndværksbyer Mas og Celuk, der er kendt for henholdsvis træskærerarbejde og sølvhåndværk. Traditionelt har brahminerne (højkaste) været træskærer, og ifølge den hinduistiske tro er evnen en gave fra guderne.

Det er absolut træskærerarbejde i høj kvalitet vi ser. Her er alt fra små masker til store tunge møbler, som ofte bliver lavet på bestilling. Mange af de flotte arbejder er utrolig detaljerede, og jeg forestiller mig, at det må tage evigheder at lave.

I Celuk er vi ikke mindre imponerede over det fine håndværk fremstillet i guld og sølv. De større steder har rigtige butikker, men det kan bestemt anbefales at gå ned ad sidegaderne, hvor priserne er lavere og du kan se håndværkerne i arbejde.

Det sydlige Bali er larm og masser af turister

De påtrængende souvenirsælgere er heldigvis få i Mas og Celuk, men også her går vi i bogstavligste forstand i hælene på tusinder af andre turister. Lige bortset fra Pura Taman Ayun, så har det været sådan overalt på det sydlige Bali.

I morgen er vi tilbage i Sanur, hvor der bestemt ikke er færre turister. Men mon ikke der stadig er en plads i baren? Lige nu kunne jeg i hvert fald godt drikke en Bintang til fem kroner, men så er det vist også på tide at komme videre. Til den nordlige del af øen eller måske til Lombok. Eller hvad med en af de små Giliøer? Heldigvis er der stadig masser af steder, hvor jeg kan få den fred og ro, som jeg trænger til lige nu.

Book flybilletBook hotel på BaliBook pakkerejse til Bali

Information Sanur

Transport
Ind og ud: Fra Danmark er det faktisk nemt at komme til Bali. Flyver du fra København kan du med kun et stop tage via Doha (Qatar Airways), Dubai (Emirates), Singapore (Singapore Airlines), Bangkok (Thai Airways) og Amsterdam (KLM). Forbindelserne er gode med kun kort ventetid i transitlufthavnene. Book flybilletter til Bali her.

Fra Billund kan du flyve via Amsterdam, hvis du ønsker et stop. Alternativt kan du tage til København for korteste rejsetid. Det samme gør sig gældende fra Aalborg.

I Denpasar lufthavn kan du tage en taxi til dit hotel, men du kan naturligvis også få dit hotel til at hente dig i lufthavnen. Serviceniveauet på Bali er skyhøjt og ethvert overnatningssted vil uden tvivl hjælpe dig, hvis du sender dem en mail.

At komme rundt: Det er nemt at komme rundt i Sanur, der er fin at opleve til fods. Enten langs promenaden eller langs hovedgaden, der har fortov. Til korte ture inden for byområderne kan du tage en bemo, som kan stoppes hvorsomhelst. Når man skal af siger man bare stop og betaler chaufføren det aftalte beløb. Bemoer kører ofte faste ruter, men kan også bruges som taxi.

Skal man længere væk kan man tage en almindelig taxi. Langs hovedgaden er masser af taxier og ofte holder de også ved de større hoteller og venter på kunder. Husk at spørge om prisen inden du kører (gælder både bemo og almindelig taxi).

Byen har selvfølgelig også flere tourbureauer, hvor man kan købe færdigpakkede udflugter til øens seværdigheder. Tourbureauerne kan som regel også være behjælpelige med busbilletter osv.

Busselskabet Perama står for den meste bustransport på Bali, fra Sanur kan man komme til f.eks Kuta og Ubud.

Overnatning
I Sanur findes mange dejlige resorts i typisk balinesisk stil. Det fleste steder har swimmingpool og andre faciliteter. Man får meget for pengene på Bali, og der er generelt en rigtig god service på hotellerne. Et godt mellemklassehotel behøver ikke at kost mere end 200-400 kr. pr. nat inkl. morgenmad. Se efter rabat på hoteller og resorts hos f.eks. hotels.com.

Mad & drikke
Sanur er en rigtig turistby med restauranter for enhver smag. Generelt er prisniveauet meget lavt og du kan nemt spise dig mæt for 15-20 kr. Som altid i Asien er den lokale mad bedst, men naturligvis har Sanur også steder, hvor du kan spise fransk, italiensk og mexicansk. Her er flere caféer, der har lette retter som f.eks. sandwiches og så er der sportsbarerne, hvor du kan få burgere.

Vil du spise balinesisk/indonesisk, så kig efter de steder, der hedder Warung, som blot betyder spisested/restaurant. En warung kan være alt fra enkle spisesteder med plasticstole til pænere steder med dug på bordet.

Aktiviteter
Vandsport er nok den mest populære aktivitet i Sanur, hvor du kan prøve f.eks. paragliding, vandski og jetski. I byen kan man finde flere diveshops, der arrangerer ture til Balis bedste dykkersteder. Sanur har også en golfbane, den finder man i den nordlige del af byen. Vil du være kulturel, kan du besøge La Mayeur Museet, der har billeder af den belgiske kunstner Jean Le Mayeur de Merpres, som kom til Bali i 1932 og boede der i 26 år.

Et udpluk af aktiviteter i Sanur:
• Yogaklasser
• Madlavningskursus
• Frugtudskæringskursus
• Smykkeproduktion

Vejret på Bali
Bali har typisk tropeklima med temperaturer omkring de 30° året rundt. Regntiden starter blødt i oktober og kulminerer i januar for derefter at slutte i april. Sommeren er således dejlig tør på Bali selvom regn altid kan forekomme. Der er høj luftfugtighed på Bali, især lige før regntiden kan det virke trykkende og uudholdeligt. Solen er meget stærk på Bali så husk en høj solfaktor.

Bank & Valuta
Der findes en stribe banker langs hovedgaden, der også har masser af kontantautomater. Har du kontanter med kan du benytte vekselbureauerne, men husk at tæl pengene grundigt. Man får som regel en ordentlig bunke sedler, hvilket kan være ret svært at overskue. Mange hoteller og restauranter accepterer kreditkort.

Nyttige links
Udenrigsministeriets rejsevejledning

Del
Forrige artikelFantastiske oplevelser i hektiske Kairo
Næste artikelSmuk natur på det nordlige Bali
Carsten Gath
Siden jeg som dreng besøgte Spanien i 1980, har jeg været bidt af at rejse. At jeg også elsker at skrive om det har resulteret i denne hjemmeside, der med sin opstart i 1996 er en af Danmarks ældste rejsesites. Siden min tur til Spanien har jeg besøgt 42 lande og territorier og været mere end tre år på farten.

1 kommentar

  1. Vi foretrækker klart Sanur i stedet for Kuta. Byen er meget hyggeligere og venligere. Tip: lej en bil med chauffør og kør nordpå. Der er fantastiske oplevelser

Svar på indlæg