Hjem Mad & drikke På madlavningskursus i Bangkok

På madlavningskursus i Bangkok

0

Wokken syder, og osen fra de stærke chilier får øjnene til at løbe i vand. Foran os står kokken, der er godt i gang med den første af formiddagens fire retter. Vi er på madlavningskursus i Bangkok, en sjov og lærerig oplevelse.

“Velkommen til, jeg hedder Marie”, siger den smilende pige, der tager i mod os på Baipai Cooking School i Bangkok. Det er tidlig formiddag, og de næste fire timer skal vi en tur rundt i det gode thailandske køkken. Baipai Cooking School er et hyggeligt sted med åbne rum og køkkener. Her er pænt og rent, og vi har en fornemmelse af at være i gode hænder. Marie tager os med op på første sal, hvor vi nyder en velkomstdrink med ingefær, mens vi præsentere os selv og gennemgår dagens program.

baipai-01Fire retter skal vi lave, og det står hurtigt klart for os, at det thailandske køkken er andet end ris, karrypasta og soyasauce. Små rishapsere og pomelosalat er bl.a. noget af det, vi skal lave. Retter, som jeg aldrig har hørt om.

Røg i køkkenet

Kokken taler ikke engelsk, men Marie oversætter og forklarer grundprincipperne i det thailandske køkken. Kursisterne, der udover vores familie, består af en belgisk mand og to australske piger, der begge er uddannede kokke, lytter opmærksomt og følger hver en bevægelse.

Vi er gået ned i køkkenet, hvor vi sidder i hestesko rundt om kokken. Karrypastaen til vores massaman curry er færdig, og det er tid til selv at bestille noget. Dagens første ret er en lille snack med bl.a. rejer, kylling og kokoscreme på en bund af tørret sprød ris.

For at nå så meget som muligt på halvdagskurserne er alle ingredienser skåret og sat frem på forhånd. Ved vores gasblus står de ting vi skal bruge klar i små skåle, og så er det bare om at tilberede retten som læreren lige har gjort det. Vi laver først rishapseren, resultatet er fremragende, og det er en velsmagende appetitvækker, der helt sikkert vil være en succes hjemme.

Det samme kan man ikke sige om næste ret, der er en temmelig anderledes pomelosalat. Ingredienserne er naturligvis pomelo, men også tørrede rejer, peanuts, kokosflager og forårsløg. Det er en noget speciel sammensætning, og jeg tror ikke salaten faldt i smag hos mange på holdet. Når man har lavet en ret sætter man sig sammen med de øvrige kursister for at spise, snakken går, og det er sjovt at se, hvad andre har fået ud af de samme ingredienser.

baipai-01Gode velsmagende hovedretter

Tilbage ved det store bord er vi i gang med hovedretterne. Igen får vi vist, i hvilken rækkefølge ingredienserne skal tilsættes, og hvordan varmen og wokens sider bruges til at give den helt rigtige konsistens. Retterne vi skal fremtrylle er lynstegt kylling med hellig basilikum, hertil friturestegt basilikum, og massaman curry. Det er her vi skal bruge den karrypasta, som kokken lavede tidligere.

Begge retter er utrolig gode. Massaman Curry er et smagsorgie af det bedste fra Østen, men også retten med basilikum er god. Den illustrerer fint, at man ikke behøver så mange ingredienser for at få en velsmagende ret. Og så er der det friturestegte basilikum, der får en helt anden konsistens og smag tilberedt på den måde.

Efter nogle hyggelige og ikke mindst lærerige timer på Baipai Cooking School er kurset ved at være slut. Det har absolut været en god oplevelse, vi har lært en masse, og personalet er imødekommende og smilende.

Skulle du have lyst til at prøve kræfter med det thailandske køkken, så ligger der madlavningsskoler, Cooking Schools, på næsten alle feriedestinationer. Ofte er der en indkøbstur på det lokale marked inkluderet, en fin oplevelse.

Book flybilletBook hotel i BangkokBook pakkerejse

Baipai Cooking School blev grundlagt i 2002 og kører fra mandag til lørdag et morgen- og eftermiddagskursus, hvor man laver en såkaldt setmenu. Det fire timer lange kurser koster 2200 baht, inklusiv afhenting på dit hotel. Se mere på skolens hjemmeside, hvor du kan booke et kursus og se mere om, hvilke setmenuer, der laves på hvilke dage.

Jeg skal ikke snyde dig for et par af de lækre retter vi lavede på kurset, følg med her:

Sprøde riskiks med topping (8 stk.)
• 8 riskiks (kan købes i asiatiske butikker)
• En halv finthakket kyllingbrystfillet
• 2 dl. kokoscreme
• 1 korianderrod
• 1 fed hvidløg
• 8 hele peberkorn
• 1 tsk. palmesukker
• 1 tsk fiskesauce
• 1 tsk tamarindpasta
• 1 spsk. finthakkede ristede peanuts

Riskiksene steges i olie et minuts tid. Korainaderrod, hvidløg og peber stødes i en morter og puttes i en skål med kyllingen. Opvarm kokoscremen til kogepunktet i en wok eller pande og tilsæt kyllingeblandingen. Rør godt og tilsæt så palmesukker, fiskesauce, tamarindpasta og kog op til toppingen bliver lidt tykkere. Tilsæt til sidst peanuts og rør godt inden du fjerner woken fra varmen. Anret ved at lægge en halv til hel spiseskefuld topping på hver riskiks. Pynt med rød chili og korianderblade. Appetitvækkeren skulle gerne se ud som på billedet oven over. Velbekomme.

Massaman Curry med kylling (2 peroner)
Til karrypastaen:
• 3 tørrede røde chilier
• 1 stilk citrongræs
• 1 cm galanga
• 1 korianderrod
• 1 skalotteløg
• 3 fed hvidløg
• 2 tsk. spidskommen
• 1 tsk. korianderfrø
• 1 tsk. kanel
• 1 tsk. nellike
• 5 spsk. olie

Alle ingredienser mortes til det får en pastalignende konsistens.

Til retten:
• 2 spsk. Massaman Karrypasta (se ovenover)
• 1 kyllingebryst i små stykker
• 1 ds. kokosmælk
• 5-6 kartofler
• 2 spsk. ristede peanuts
• 1 laurbærblad
• 1 skalotteløg
• 1 tsk. kardemomme
• 1 spsk. palmesukker
• 1 spsk. fiskesauce
• 2 spsk. tamarindpasta

Stil kokosmælken i køleskabet en halv times tid før du skal lave retten, så der dannes kokoscreme i toppen. Varm kokoscremen op så det koger, tilsæt karrypastaen og rør. Tilsæt kyllingkød og steg/kog det til det er næsten gennemstegt. Tilsæt kokosmælk, kartofler, peanuts, skalotteløg, laurbærblad og kardemomme og lad retten småsimre til kartoflerne er færdige. Tilsæt til sidst fiskesauce, palmesukker og tamarindpasta og gennemvarm retten. Serveres med ris.
Del
Forrige artikel8 skønne strande i Thailand
Næste artikelMægtige Mekong
Carsten Gath
Siden jeg som barn besøgte Spanien i 1980, har jeg været bidt af at rejse. At jeg også elsker at skrive om det har resulteret i denne hjemmeside, der med sin opstart i 1996 er en af Danmarks ældste rejsesites. Siden min tur til Spanien har jeg besøgt 44 lande og territorier og været mere end tre år på farten.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Please enter your name here