Hjem Krabi rejseguide

Krabi rejseguide

Naturskønne Krabi er hurtigt blevet en favorit blandt feriefolket. Da Phuket blev for overrendt søgte turisterne til det mere rolige område på fastlandet, der allerede var opdaget af backpackere og andre med trang til paradisøer og fjerne strande. Siden da er det gået stærkt, og i dag lander også charterfly i den lokale lufthavn. Krabi er blevet et feriested med alle faciliteter inden for rækkevidde og her er oplevelser og aktiviteter for hele familien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Stranden i Ao Nang

Krabi er både en provins og en by. Når folk siger de tager til Krabi på ferie, så er det sjældent i selve byen, men ved strandene Ao Nang, Hat Nopparat Thara og Railay, der ligger ca. 15 km mod syd. Denne del af Thailand byder på skønne strande og paradisiske tropeøer, såvel som smukke naturoplevelser på fastlandet, hvor du kan besøge varme kilder og jungle med vandfald.

Thailand er buddhistisk, men i den sydlige del af landet er der rigtig mange muslimer, i Krabi-området ca. 40 %. Gæstfriheden er den samme, men på flere hoteller og restauranter serveres ikke alkohol, og dagligt kan man høre muezzinens kalden fra den lokale moské.

Byerne – orientering og seværdigheder

Ao Nang
Kører man fra Krabi By mod syd ad vej 4203 kommer man til provinsens største ferieby, Ao Nang. Pudsigt nok er stranden her ikke særlig god, men ud for kysten, en kort bådtur væk, ligger adskillige paradisøer med superstrande. Allerede inden hovedvejen når havet begynder bebyggelsen gradvist at blive tættere. Restauranter, minimarkeder og småhoteller dukker op, men Ao Nangs absolutte centrum og livsnerve er strandvejen, hvor butikker, barer og restauranter ligger som perler på en snor.

Byen vågner op ad formiddagen, hvor de forretningsdrivende slår dørene op til et stort udvalg af souvenirs, tøj og spisesteder. Hertil kommer tourbureauer, massage- og diveshops, samt de sædvanlige påtrængende skræddere.

Som nævnt er Ao Nangs strand ikke den bedste. Vandet er grumset, og ved højvande er stranden meget smal. Tager du alligevel en dukkert, kan det være svært at komme til for alle de både, der venter på at fragte turisterne ud til øerne. Vil du selv på sådan en bådtur, så er det bare om at henvende sig hos Ao Nang Longtail Boat Service, der har billetsalg i begge ender af strandvejen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Butikker og gadeliv langs Ao Nangs strandvej

Det er dog muligt at bade ved Ao Nang. Den østlige del af stranden er udmærket, og her finder man 18-20 åbne massagesteder, der også sælger forfriskninger. Man kan selvfølgelig gå langs stranden for at komme dertil, men noget af vejen kan man benytte den lille bilfri promenade. Ud til den ligger pænere barer og restauranter, der tilhører hotellerne Phra Nang Inn, Ao Nang Villa Resort og Golden Beach Resort. Promenaden ender ved restauranten The Last Fisherman, gå gennem her og du står ved rækken af massører.

Efter massørerne kommer man til caféen med det dækkende navn, The Last Café, der ligger sidste sted på stranden. En hær af aber suser ofte rundt på den primitive sti/bro, der fører over til næste bugt, hvor det lækre Centara Grand Beach Resort ligger.

Der er et fint udvalg af restauranter i Ao Nang. Mange steder synes menukortene dog at være næsten identiske, men på strandvejen kan man finde en række såkaldt italienske restauranter, mens fisk og skaldyr er i fokus i den lille gyde Soi Sunset for enden af strandvejen i retning mod Hat Nopparat Thara. Ved McDonalds kan man spise billigt på det lille natmarked, der hver aften popper op her, og på den anden side af gaden ligger en håndfuld indiske restauranter.

Book hotel i Krabi med prisgaranti

Om aftenen syder Ao Nang. Der er mange mennesker i byen, og langs forretningsstrøget på strandvejen er turisterne næsten ved at træde hinanden over tæerne for at komme til. Der mangler heller ikke barer i Ao Nang. Selvom nattelivet slet ikke er på højde med Thailands største feriesteder, så findes der spredt rundt i byen adskillige steder, hvor man kan få slukket tørsten. Deciderede barområder findes også, mest centralt er Center Point på Strandvejen, men skråt over for McDonalds ligger den lille bilfri gade Soi Sunlight, der udgør Ao Nangs eget lille red light district.

Strandvejen er kun ca. 400 meter lang. Herefter går vejen ind i landet igen for at dreje udenom Krabi Resort, men udvalget af barer, restauranter og forretninger fortsætter på det korte stykke til Hat Nopparat Thara. På strækningen ligger et par sideveje, der er lidt mere stille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Den lange Hat Nopparat Thara strand

Hat Nopparat Thara
Hat Nopparat Thara er næsten sammensmeltet med Ao Nang. Den turistmæssige udvikling er stadig ung, men mest koncentreret i den østlige ende op mod Ao Nang, hvor man finder en række barer, restauranter og resorts. Spredt langs Hat Nopparat Tharas strandvej ligger minimarkeder, massageshops og souvenirbutikker. Her mangler ikke noget, men byen er langt mere fredelig end sin nabo.

Stranden er næsten fire kilometer lang, og jo længere væk man kommer fra Ao Nang, jo bedre bliver den. Også her er der store tidevandforskelle, ved lavvande er det knap muligt at bade, men når vandet kommer er der ingen problemer i at tage en dukkert her.

Man kan finde skygge under et af de mange træer, der står langs stranden. En stil løber i hele Hat Nopparat Thara’s længde, og for enden ligger et parklignende område, hvor thai’erne elsker at holde picnic i weekends og på helligdage.

Stranden slutter, hvor den lille kanal skærer ind i landet. Langs den kan man finde terminalen for Ao Nang Princess, der er en færge, som hver dag sejler herfra til Koh Phi Phi og Koh Lanta. Et par hundrede meter længere inde i kanalen ligger et lille lokalt fiskersamfund. Ud for kysten, ved kanalen, kan man gå ud til et par småøer, når det er lavvande. Mange foretrækker tilsyneladende at bade herfra, men begiver du dig herud, så hold øje med tidevandet så du også kan komme sikkert ind igen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Centrum i Railay Vest

Railay (Rai Leh)
Isoleret fra det øvrige fastland af massive og stejle klipper ligger den lille halvø, der er mest kendt under navnet Railay. Dele af området er ret ufremkommeligt, her er ingen biler eller scootere, og man kan kun komme hertil med båd. Lige noget for backpackerne, der som de første opdagede dette skønne paradis. I dag er klientellet langt mere blandet, men det er stadig et backpackersted med en afslappet og ungdommelig atmosfære. Halvøen har fire strande, Railay Øst og Vest, Tonsai Beach nord for Railay Vest, og Phra Nang Beach syd for Railay Vest.

Det er dog de to Railay-strande, der er mest udbyggede. De fungerer som en slags centrum, og afsætningssted for bådenen. Kommer man med båd fra Ao Nang bliver man sat af på Railays’ veststrand og kommer man fra Krabi By bliver man sat af på øststranden. Railay’s veststrand er pragtfuld, den er lavvandet og ligger i en lille bugt med hvidt sand og krystalklart vand, bedst er den i enderne, væk fra bådene der ankrer op på midten. Der er store tidevandsforskelle som har stor indflydelse på hvor indbydende stranden er, ved højvande er den absolut dejligst.

Overnatningsstederne på Railays veststrand består udelukkende af bedre resorts, billigste indkvartering er Sand Sea Resort’s fan bungalows. Alle hotellerne har restaurant og det er stort set eneste mulighed for at få noget at spise på denne strand. Tidligt på aftenen samles folk på Railay vest, med en øl eller drinks sætter de sig i sandet for at nyde den smukke solnedgang inden festen begynder på Railay’s øststrand.

Der er flere stier der forbinder de to Railay-strande, de tre resorts, Railay Village Resort, Sand Sea Resort og Railay Bay Resort har alle deres egen sti, men der er også en sti mellem det store Walking Street-skilt. Bag det gemmer sig en lille smøge hvor man finder kontantautomat, internetcafé, tourbureauer, coffeeshops og spisestedet Flaming Tree. Fortsætter man ad stien skal man gå til venstre når den deler sig for at komme til Railay Øst.

Railays øststrand står i stor kontrast til veststranden,. Groft sagt kan man sige at den sydlige del består af bedre resorts, mens man mod nord finder billige hoteller og guesthouses, samt det lille backpackercentrum der intermistisk er sat sammen af småhuse lavet af brædder med bliktag et på toppen. Med de rygsækrejsendes trang til at finde nye og uopdagede paradisøer kan det undre, at de har slået sig ned netop her. Måske blev man på et tidspunkt fortrængt fra Railay Vest, uanset hvad, så har backpackerne fundet sig til rette i denne sump, stranden er ubetydelig og sølle, kysten består primært af mangrove, ved lavvande bliver ikke blot træernes rødder blottet, men også skrald og byggeaffald.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Railay Øst

Langs hele Railay Øst løber en lille smal promenade der starter i syd ved stranden, den går forbi hotellerne og centrum, for derefter at fortsætte langs skoven til den ender ved det nybyggede Great View Resort, en strækning på ca. to kilometer. Det lille backpackercentrum er stille om dagen, men når mørket falder på åbner de mere eller mindre primitive barer op til en fest der som regel varer til den lyse morgen.

Udover barerne kan man også finde restauranter, minimarkeder, souvenirbutikker samt massage- og tatooshops, udvalget er dog noget begrænset. Det er også i dette område man finder de billige hoteller og guesthouses, ikke kun langs kysten, men også oppe i skoven, flere af stederne har en fantastisk udsigt over havet.

Halvøens i særklasse bedste strand, Phra Nang Beach, kan kun nås med båd eller til fods ad en sti fra Railay Øst. Gå helt ned mod syd forbi Railay Øst’s lille strand til den store klippe hvor du går til højre, du vil nu gå langs og under klippen, her er små grotter og du kan holde øje med aberne der ofte suser rundt i træerne. Pludselig står du i den ene ende af Phra Nang Beach, det er ikke underligt at netop denne strand i talrige afstemninger er udnævnt til en af verdens smukkeste.

Godt nok er her mange mennesker i højsæsonen, men sandet er perfekt og vandet swimmingpoolklart i blågrønne og turkise farver. Midt på stranden kan man gå de ca. 50 meter over til den lille Happy Island hvor der er fint at snorkle. Der er adgang forbudt for sælgere på Phra Nang Beach, til gengæld ligger i vandkanten en stribe longtailbåde hvor man kan købe frisklavet mad og kolde drikkevarer. Der er kun ét resort på stranden, nemlig det ultraluksuriøse Rayavadee hvortil der kun er adgang for gæster.

På stien mellem Railay Øst og Phra Nang Beach, ved det lille skur, kan man benytte tovet til at klatre op ad klippesiden, på toppen har man ved højvande en flot udsigt over en lagune med jadegrønt vand. Længere henne er der et udsigtspunkt. Railay er ikke kun sol, strand og fest, området er blevet utrolig populært blandt klatrere der her har perfekte forhold til deres sport. De mange klipper i alle størrelser og former giver gode udfordringer for klatrerne, mange af dem holder til på Tonsai Beach nord for Railay Vest hvor backpacker- og klatremiljøet smelter sammen i skøn forening. Overnatningsstederne er primitive på Tonsai Beach og stranden er ikke den bedste.

Som nævnt kan man kunne komme til Railay med båd, nemmest er det fra Ao Nang hvor longtailbådene sejler i pendulfart dagen lang. Godt nok sejler bådene først når der er minimum seks personer, men i højsæsonen behøver man sjældent vente mere end 10-15 minutter. Bådene stopper som regel ved Tonsai Beach, Railay Vest og Phra Nang Beach hvis nogen skal af der, prisen for turen er 100 baht og overfarten tager ca. 10 minutter. Henvend dig i billetlugen på Ao Nang Beach.

Der sejles også fra Hat Nopparat Thara, her må dog forventes at det tager længere tid at fylde båden. Fra Krabi By sejles der når 10 personer er samlet, det kan godt tage tid, overfartstiden er 45 minutter og prisen 150 baht, der sejles fra Khong Kha-molen i centrum af byen. Uanset hvor du sejler fra, så skal du selv bære eventuelt bagage ombord, husk at have fodtøj på der kan tåle at blive vådt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Phra Nang Beach på Railay-halvøen
Overnatning

Krabi har masser af overnatningsmuligheder, billigst er et af de mange guesthouses i Krabi By. Vil man bo billigt i Ao Nang skal man kigge i området mellem McDonalds og strandvejen, her ligger rigtig mange små guesthouses hvor man selv i højsæsonen kan få et værelse for 400-500 baht. Langt de fleste overnatningssteder er dog turistklasehoteller, ofte med swimmingpool og andre faciliteter. Kun ét hotel ligger helt ud til stranden i Ao Nang, det er Krabi Reosrt der var et af byens første hoteller.

De gode resorts Phra Nang Inn, Ao Nang Villa Resort og Golden Beach Resort kan med lidt god vilje også kaldes strandhoteller, kun den lille promenade adskiller hotellerne fra stranden. Luksus findes selvfølgelig også, prøv Sheraton ved Muang Beach eller Centara Grand Beach Resort på Pai Plong Beach. Skal det være toppen af toppen kan man ikke komme udenom det vanvittig luksuriøse Rayavadee på Railay-halvøen. Det er nemt selv at arrangere sin rejse til Thailand, Sawadee.com har et samarbejde med næsten 2000 hoteller overalt i landet, du er mere end velkommen til at kontakte mig hvis du har spørgsmål til booking. Mail: Webmaster@gaths-rejseside.dk

De mest populære hoteller i Krabi lige nu

HotelBeliggenhedStjerner
Aonang Phu Petra ResortAo Nang***Book nu
Ban Sainai ResortAo Nang***Book nu
Amari Vogue KrabiTubkaak Beach****Book nu
Chanchalay GuesthouseKrabi By**Book nu
Centara Anda Dhevi resortHat Nopparat Thara****Book nu
Glur HostelAo Nang**Book nu
Deevana Plaza KrabiHat Nopparat Thara****Book nu
Vogue Resort & SpaAo Nang***Book nu
Aonang Villa ResortAo Nang Beach****Book nu
Holiday Inn Resort KrabiHat Nopparat Thara****Book nu

sawasdee-krabi

Transport

Ind og ud: Krabis internationale lufthavn ligger et stykke udenfor Krabi By, og ca. en halv times kørsel fra Ao Nang og Hat Nopparat Thara. Der er flere daglige flyfgange fra Bangkok til Krabi, forbindelsen fra København er rigtig god, tager man Thai Airways direkte rute til Bangkok er der kun kort ventetid i lufthavnen før flyet til Krabi afgår. Også SAS flyver direkte fra København til Bangkok. Kan man klare to eller flere stop undervejs er der adskillige muligheder fra både København og Billund.

Fra Krabi lufthavn kan man tage en taxi til sit bestemmelsessted, det anbefales at købe turen ved taxiskranken i ankomstterminalen, prisen til Ao Nang og Hat Nopparat Thara er ca. 600 baht. Bestiller du hotel hos Sawadee kan du samtidig booke transport fra lufthavnen til dit hotel, en chauffør vil så vente på dig i ankomsthallen bærende et skilt med dit navn, nemt og bekvemt.

Fra Krabi By og Hat Nopparat Thara er der færgeforbindelse til Koh Phi Phi og Koh Lanta, i Krabi By sejles der fra Khong Kha-molen og i Hat Nopparat Thara kan man tage Ao Nang Princess der sejler fra den den lille terminal for enden af stranden, lige ved hovedkvarteret for nationalparken. Hos alle tourbureauer kan man købe transport til stort set hele Thailand og sågar også til de malaysiske øer Penang og Langkawi. Transporten foregår med båd, bus og minivan eller en kombination af disse.

At komme rundt: Til ture indenfor bygrænsen kan man tage en tuk-tuk der her er små røde ladvogne (som på Phuket), eller det der mest af alt ligner en knallert med en overdækket pavillon på siden. Begge slags er nemme at få fat i, en tur inden for byområdet koster ca. 20 baht.

Mellem Krabi By og strandene kører songtaews, vogne hvor man sidder på laddet og som fungerer som en slags deletaxi. Songtaews har faste ruter og disse starter fra Krabi busstation og kører ad Thanon Maharat ved 7eleven for derefter at kører ned om havnen ved Khong Kha-molen inden de fortsætter til Ao Nang og Hat Nopparat Thara. Turen fra Krabi By til Ao Nang er ca. 50 baht. Songtaews kan stoppes hvorsomhelst på ruten, man trykker på stopknappen når man skal af og betaler herefter til chaufføren. Songtaews er hvide og har skrevet ruten på siden, endestation er muslingekirkegården.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ao Nangs strandvej
Mad & drikke

Som andre steder i Thailand er det heller ikke i Krabi-området svært at få noget at spise, restauranter og gadekøkkener ligger på stribe, det er bare at vælge hvad man har lyst til. Den billigste mad fås uden tvivl i Krabi By, mens vi fandt Ao Nang og Hat Nopparat Thara overraskende dyrt. Normalt kan man få en lokal ret på en helt almindelig restaurant for 70-100 baht, men her har man lige givet prisen et par takker opad, vi så kun få steder hvor man kunne få thairetter for under 120 baht.

Når kvaliteten samtidig ikke følger prisen, blev vi noget skuffede over især turistbyernes restauranter, der er virkelig langt mellem de gode steder. Gadekøkkenerne er som altid billige og maden er enkel, men velsmagende nudelretter fås fra ca. 40 baht. Næsten uanset hvor man spiser, så er den lokale mad bedst og billigst, thai’erne er sjældent særligt heldige med at lave europæisk mad, der sammen med steaks er blandt det dyreste man kan bestille. At pasta og pizza alligevel optræder på de flest menukort er naturligvis et forsøg på at tilfredsstille alle.

udover det thailandskek køkken er det også værd at gå efter fisk og skaldyr der tilbydes de fleste steder. Havet er nærmeste nabo og herfra henter man bla. eksotisk ting som snapper, barracuda, sværdfisk, blæksprutter og rejer i alle størrelser. Andre steder kører fast med bbq-buffeter, f.eks. hos Bernies Place (250 baht) og The Last Fisherman hvor man betaler efter hvor meget man kan spise. McDonalds og Subway ligger ved natmarkedet, mens Burger King er at finde på strandvejen.

Banana Leaf Restaurant & Cocktailbar: Med afstand den bedste mad vi fik serveret i Ao Nang, og så er det tilmed billigt. Vælg mellem klassiske thairetter, pasta, steaks, frisk fisk og skaldyr. Både vores satay med jordnødesauce, wontons og grillede fisk var fremragende. Venlig og opmærksom betjening, hovedretter får fra ca. 90 baht. Banana Leaf er også en cocktailbar og man kan roligt blive siddende for at slukke efter i en skøn cocktail serveret i kokosnødder og ananas.

Salabua & Lo Spuntino: Udemærket pænere restaurant på Soi Sunset. Faktisk er det to restauranter på samme sted, det italienske og thailandske køkken kører uafhængigt af hinanden, der er rigeligt med retter at vælge mellem, også bbq af australsk kød og selvfølgelig fisk og skaldyr. I Ao Nang ligger en stribe italienske restauranter, vil man spise italiensk er det her man skal gå hen! Glimrende betjening, fint vinkort og man sidder på første parket til den fantastisk smukke solnedgang.

Tanta Restaurant: Stor og travl restaurant der er nabo til hotel Phra Nang Inn i hjertet af Ao Nang. Der er ikke megen hygge her, men restauranten er et fint valg hvis man vil have noget for pengene. det er langt fra en toprestaurant, men er er noget for alle og maden velsmagende, dog var vores curries turistversioner, men min Pad Thai var lækker med store rejer og friske og sprøde bønnespirer

Ka Bieng Talay: Endnu en af restauranterne på Soi Sunset. Maden er på det jævne og alt for dyr. Man vil tydeligvis gerne være lidt fancy, men min red snapper var overhældt med en eller anden ubestemmelig sauce og thairetterne løftede sig ikke over gennemsnittet. Hovedretter (thai) fra ca. 120 baht, fisk betales som andre steder efter vægt, men her var det afsindigt dyrt. Fint vinkort og fantastisk solnedgang!

Chanaya Restaurant: Thai-hollandsk restaurant, står der ved indgangen, ifølge de lokale har det hollandske islæt været borte siden 2008 og det er gået ud over kvaliteten. Maden er dog udemærket hvis man holder sig det lokale køkken. Restauranten serverer også europæisk mad og praler af at lave byens bedste pizza, det må dog siges at være noget af en overdrivelse. Hyggeligt miljø, godt hjulpet på vej af den store frø der pludselig hoppede hen over gulvet. Hovedretter fra ca. 150 baht. Restauranten ligger på hjørnet af Soi Sunlight, Ao Nangs lille bargade.

Eden Bar & Dining: Midt på Ao Nangs strandvej ligger Eden Bar & Dining der har en hyggelig tagterasse. Her er ofte travlt, hvilket som regel vidner om god mad, det var dog ikke tilfældet her, vores green curry var vandet og trist. Der er venlig og opmærksom betjening, priserne er dog noget i overkanten, hovedretter fås fra ca. 150 baht.

Som nævnt har Krabi-området ikke natteliv som de større feriesteder i Thailand, men det betyder bestemt ikke at her er kedeligt, der er rigtig mange muligheder for at få lidt at drikke og feste til langt ud på natten. Ao Nang er det klart mest livlige sted, her og der finder man cocktailbarer, irske pubs og beerbars. Sidstnævnte ligger koncentreret tre forskellige steder i byen, ved Center Point på strandvejen, på den lille Soi Sunset skråt overfor McDonalds, og på en lille grusvej et par hundrede meter mod nord.

På Railay-halvøens østlige del, i backpackerområdet, er der også liv og glade dage om aftenen, her findes en række mere eller mindre primitive barer og det lader til at mange fester på andet og mere end alkohol.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Marked i Krabi By
Aktiviteter og forlystelser

Der er masser at tage sig til i Krabi-området. Mest populært synes at være dykning som du kan læse mere om længere nede på siden. Klatring foregår primært på Railay-halvøen der har rigtig gode vilkår for denne adrenalinpumpende sport. Forhør dig hos toursælgerne i Ao Nang eller tag selv longtailbåden til Railay hvor du i det lille backpackercentrum finder flere arrangører. Det er en rigtig god idé selv at snakke med instruktørerne så man kan spørge til uddannelse, erfaring osv. Kurser koster ca. 1.000 baht for en halv dag og det dobbelte for en hel dag.

At sejle kajak, eller seacanoe som det hedder, har i årevis været en populær aktivitet. Det siges at amerikaneren John Gray var en af de første til at udbyde ture til turisterne, han laver stadig spændende ekspeditioner af flere dages varighed i den smukke natur. Se mere på John Gray’s hjemmeside. Men mindre kan selvfølgelig også gøre det, alle agenter og tourbureauer kan sælge kajakture i mangroven og mellem klipper og i grotter. Ofte er kajakturene kombineret med f.eks. elefanttrekking, bådture til øerne , besøg på fiskefarm osv. Prisniveauet ligger på ca. 1.200 baht for en hel dag og 700 for en halv. Børn betaler ofte halv pris.

Fisketure i øhvaet er også en mulighed, priser fra ca. 3.000 baht for en hel dag, udstyr er som regel inkluderet i prisen. Er du til golf, så byder Krabi-området på en håndfuld fine baner, kontakt svenske Jonas hos Golf Addicts på golfaddicts@hotmail.com. Som ved andre thailandske feriesteder er det også her nemt at komme på elefanttreking, henvend dig hos en af de mange taxichuffører eller book en tur hos et tourbureau. Tree Top Adventure Park ligger lige syd for Ao Luk, ca. 35 km fra Ao Nang. Her kan man hænge i trætoppene og gå på line mellem træerne. Se mere på www.treetopadventurepark.com

Strande

Sol- og strandelskere vil uden tvivl føle sig hjemme i Krabi-området. Man kan vælge mellem fastlandets lange strande eller en af de mange pragtfulde tropeøer. Udover stranden i Ao Nang og den lange Hat Nopparat Thara, så finder man på fastlandet også Klong Muang Beach og Tubkaak Beach der begge ligger ca. 10 km vest for Ao Nang.

På førstnævnte strand ligger et par skønne resorts med Sheraton og Sofitel i spidsen, men bylivet er meget begrænset, til gengæld er det stedet hvis man søger fred og ro. Endnu mere stille er der på Tubkaak Beach der ligger lige nord for Klong Muang Beach. De fleste strande i Krabi er fredelige områder, mest trængsel er der på den østlige del af Ao Nang Beach og på Phra Nang Beach på Railay-halvøen. Ingen strande eller øer har udlejning af solstole, så husk et par store strandhåndklæder. Strandene er også behageligt fri for både sælgere og støjende vandsport.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Strandliv på Hat Nopparat Thara Beach
Værd at vide

Ao Nang og Hat Nopparat Thara er nok de dyreste ferieområder i Thailand (også dyrere end Phuket), restaurantpriserne er temmelig høje og når der skal købes ind i turistbutikkerne med souvenirs, tøj og brugskunst er det praktisk talt umuligt at få priserne ned på niveau med det øvrige Thailand. Sælgerne er udemærket klar over at de tager vilde overpriser for deres varer, men så længe nogle giver 500 baht for en almindelig t-shirt er der jo ingen grund til at sætte priserne ned.

Kommer du forbi Bangkok eller Nordthailand på din rejse, så gør dine indkøb der, du vil med garanti spare over 50%. Vil du alligevel handle i Ao Nang, så hold dig langt væk fra strandvejen der har de højeste priser. Et andet tip er at handle i de forretninger hvor der står thai’er bag disken, de er nemmere at snakke med end de irriterende nepalesere der efterhånden huserer i de fleste forretninger.

Book hotel i Krabi med prisgaranti

Danskerne er tilsyneladende vilde med Krabi. Når man går rundt i byerne hører man ustandseligt dansk, og mange af de påtrængende sælgere kan endda et par danske gloser. Vil man gerne undgå den værste turisthurlumhej er Railay-halvøen absolut det bedste sted at bo.

Mange hoteller, barer og restauranter har gratis wi-fi, har man ikke eget udstyr med, kan man komme på internettet hos de fleste større tourburaeauer, der udover at sælge udflugter, også har et par pc’ere ståendet, prisen er ca. 1 baht pr. minut. Kontantautomater findes overalt i byerne, på strandvejen i Ao Nang ligger der en for hver 50 meter. Vil du ikke bruge dit kort findes der flere veksleboder ejet af de forskellige banker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Longtailbåde på Chicken Island, i baggrunden Tub Island
Udflugter i Krabi

Øerne
I havet ud for Ao Nang, Hat Nopparat Thara og Railay ligger de lækreste tropeøer der er et paradis for sol- og strandelskere. Man skal dog ikke forvente at have herlighederne for sig selv, hver dag stævner flere tusinde turister ud fra kysten for at bade på de lækre strande eller snorkle på et af revene. Mange af øerne er ganske små, antallet af turister der hver dag besøger dem har forlængst nået bristepunktet og det er bestemt med til at ødelægge lidt af oplevelsen. Et godt råd er at tage afsted så tidligt som muligt.

Der er mange muligheder hvis man vil på øtur, der kan vælges mellem longtailbåd, speedbåd eller en stor tourbåd. Antallet af øer og strande man besøger varierer, det samme gør programmet, man kan vælge mellem nogenlunde fastlagte ruter eller lave sin helt egen tur, så det er bare om at finde ud af hvad man vil.

Nærmest kysten, ca. 20 minutters sejllads med longtailbåd fra Ao Nang, ligger Koh Poda, en af de større øer, her er en dejlig lang strand med god plads, i hvert fald tidligt på dagen, ved højvande bliver stranden delt ind i mindre områder. Bådene ligger til på den nordlige side af øen, nærmest Ao Nang, østkysten kan have uroligt vand ved megen blæst, det bedste og mest øde strandområde findes mod syd, 10-15 minutters gang fra hvor man bliver sat af. På Koh Poda findes et par strandbarer hvor man kan købe forfriskninger.

En kort bådtur mod syd kommer man til Koh Kai, også kaldet Chicken Island, da nogle synes at en af øens klipper ligner en kylling. Koh Kai er ganske lille, den fine strand ligger langs østkysten og forsvinder helt ved lavvande. Ad en smal sandtange kan man gå fra Koh Kai til Tub Islands der bliver til to ved højvande. Også Tub Island er meget lille, men her er superlækker strand med stille og krystalklart vand.

Det er lige præcis sådan et sted man ville ønske at man havde helt for sig selv, det er desværre langt fra tilfældet, longtailbåde, speedbåde og store tourbåde fylder det meste og turisterne står nærmest oven på hinanden for at få deres egen lille bid af paradiset. Gåturen fra Koh Kai til Tub Island kan ikke gøres i timerne før og efter absolut højvande.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tub Island

Vest for Krabi, tilhørende Tharnbok Koranee Nationalpark, ligger Koh Hong, endnu én af de større øer. Her er lækre strande og den lille lagune der med lidt god vilje kan kaldes en miniudgave af Maya Bay på Koh Phi Phi Leh. Også her skal man sejle mellem to klipper for at komme ind til stranden, det kan dog kun gøres ved højvande, til gengæld er det næsten overjordisk smukt når lagunen fyldes med krystalklart vand i adskillige grøn-blå nuancer.

Rundt om Koh Hong finder man andre perler, især bør nævnes Koh Lading der først er åbnet op for turister for få år siden. Øen har et par fremragende strande med det klareste vand, af samme grund omtales Koh Lading ofte som Paradise Island. En kort bådtur herfra når man Koh Pakbia, der udover en skøn strand, også har klippe- og stenformationer med huler skabt af vind og vejr.

Der er naturligvis mange andre øer, som regel besøges Koh Poda, Koh Kai og Tub Island på samme tur, af og til med stop ved Phra Nang Beach på Railay-halvøen, mens øerne ved Koh Hong, måske med snorklestop ved Koh Daeng, besøges på samme tur. Andre bådture går til Koh Phi Phi og øerne omkring (læs mere om Koh Phi Phi længere ned på siden).

Ethvert tourbureau eller agent kan sælge en tur til øerne, Barracuds Tours på Ao Nang’s strandvej lader til at være største operatør, men et par af deres både er store, når de ankommer til øerne er der et mylder af mennesker. Som nævnt i indledningen kan man vælge mellem forskellige bådtyper, speedbåd er hurtigst og giver mest tid på strandene.

Bemærk at der skal betales nationalparkafgift ved besøg på øer som Koh Kai og Koh Hong, har du købt en tur hos et tourbureau er afgiften som regel inkluderet i prisen, men chartrer du en båd hos f.eks. Ao Nang Longtail Boat Service, så betales afgiften ved ankomst til øen. Priserne for bådturene svinger meget, man kan komme afsted for ca. 600 baht hos flere tourbureauer. Hos Ao Nang Longtail Bot Service koster det ca. 1.700 baht at chartre en båd for en halv dag. På billetskuret hænger en prisliste og personalet er meget hjælpsomme.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Centrum i Krabi By

Krabi By
Krabi By har kun få seværdigheder, men er bestemt et besøg værd. Har man fået nok af turistmylderet ved strandene er det næsten en hel befrielse at gå på opdagelse i byens gader, og på markederne vil man opleve en skøn atmosfære blandt de lokale der handler eller spiser mad ved et af de mange gadekøkkener.

Krabi By er lille og nem at overskue og gå rundt i, centrum er paralelvejene Thanon Maharat og Thanon Utarakit samt gaderne (soi) mellem dem. De fleste turister bliver højst en dag eller to i Krabi By, der fungerer som trafikknudepunkt for transport til områdets mange strande og øer. Fra Khong Kha-molen, der ligger langs gaden af samme navn, kan man tage færgen til Koh Phi Phi og Koh Lanta, samt mindre både til Railay Øst og Ao Nang.

Molen ligger blot et par hundrede meter fra centrum, man kan nemt gå dertil. Krabi By ligger ikke ud til havet, men til Krabi-floden, går man en tur på promenaden langs floden kan man være næsten sikker på at få tilbudt en bådtur hvor der er mulighed at spotte fugle og opleve den smukke mangrove langs bredden.

På Thanom Maharat ligger Vogue Department Store, i det tre etager store varehus kan man kigge efter gode tilbud. I stueetagen finder man desuden KFC, Swenssen is og Pizza Planet. Krabi By er mest kendt for natmarkedet der hver dag popper op ved havnen omkring klokken 18. Markedet er udelukkende et madmarked og ikke særlig stort, det er især den muslimske del af befolkningen der har madboder her.

Besøger man Krabi By fredag, lørdag eller søndag, har man mulighed for at opleve et større og mere spændende marked. På den store plads på soi 8, Thanon Si Sawat, et stenkast ffra Vogue Department Store, bliver der opstillet et hav af boder der sælger bla. tøj, kunst, souvenirs og frugt. Langt de fleste boder sælger dog mad, det er en oplevelse at gå rundt blandt de mange tilbud og se den meget fremmedartede mad blive tilberedt. Prøv f.eks. et hav af forskellige satays, frisklavet suppe med svampe og citrongræs, grillede blæksprutter eller vagtelspejlæg i en boks med grøntsager og rejer.

Samme sted ligger morgenmarkedet, et skønt sted hvor de lokale køber og sælger alverdens friske madvarer, kun få turister oplever dette marked da det starter allerede klokken 6 om morgenen for at kuliminere i timerne efter. Krabi By har masser af guesthouses, især omkring molen, et ideelt sted at slå sig ned hvis man har planer om at tage færgen videre til en af strandene mod syd.

Fra Ao Nang og Hat Nopparat Thara kommer man nemt med songtaew, deletaxi, til Krabi By. De hvide pick-ups kører dagen lang, på siden af bilen kan man se ruten. Prisen er ca. 50 baht pr. person. Retur kan man naturligvis også benytte songtaew, dog stopper de allerede med at køre ved 20-tiden, i lavsæsonen måske tidligere. Songtaew til Ao Nang og Hat Noppatrat Thara kan fanges på Thanon Maharat mellem soi 6 og 8, lige omkring 7eleven-butikken. Deletaxierne kører en rute ned om det første stykke af havneområdet inden den kører mod strandene. Taxi mellem Ao Nang og Krabi By koster ca. 500 baht.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det kinesiskinspirerede tempel ved Tigergrottetemplet

Wat Than Seua (Tigergrottetemplet)
Der er forbavsende få buddhisttempler i Krabi-området, vil man opleve et af dem kan man besøge Wat Tham Seau, der dog er et meget specielt et af slagsen. Templet, der ligger ca. otte kilometer nord for Krabi By, bliver også kaldt Tigergrottetemplet, da det siges at dets grundlægger en dag sad i en af grotterne og mediterede da en tiger kom forbi. Den snuste blot til munken og gik så videre.

I en stor grotte er der i dag indrettet tempel, det er ikke synligt udefra da man har opført en stor bygning hvor munkene kan overnatte. Man kan sagtens gå ind i grottetemplet der er fuldt funktionsdygtigt med munke i orange klæder og buddhister der bringer offergaver. Kig efter trappen der fører op til en ganske lille grotte hvor templets grundlægger angiveligt skulle have siddet da tigeren kom.

Ude af grottetemplet igen kan du følge stien så du har den store klippe på venstre side. Lige før du når det der ligner et kinesisk tempel er der lavet trapper op til toppen af klippen, turen derop er et af højdepunkterne, men utrolig hård i den kvælende varme. Der er ca. 1240 trin, af og til er det stejlt og ikke alle trinene er lige høje.

Flere steder undervejs står skrevet hvor mange trin man har forceret, en fin oplysning der giver et lille hint om man skal fortsætte eller give op undervejs. Når du toppen venter der foruden en chedi og en stor buddha-statue, en fantastisk udsigt over landskabet, man kan faktisk se helt ud til kysten i godt vejr. Husk masser af vand til turen.

På tempelområdet er der gode parkeringsmuligheder, minimarked og en hær af aber der holder til ved trappen op til toppen af bjerget. Man er i øjeblikket ved at bygge et nyt tempel lige overfor grottetemplet, det bliver enormt og garanteret fantastisk flot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Buddhaer på toppen af klippen ved Tigergrottetemplet

Khao Phanom Bencha Nationalpark
På fastlandet nær Krabi findes flere nationalparker, nærmest ligger Khao Phanom Bencha, der i juli 1981 blev Thailands 30. nationalpark. Den 50 km2 store park består primært af bjerge med det 1.397 m høje Mount Phanom Bencha som største. Nationalparken er dækket af jomfruelig regnskov, i højderne ligger en næsten konstant dis over landskabet der hjælper med at tilføre fugt til skoven, det giver udover et fantastisk smukt syn, også perfekte leveforhold for bla. bregner, orkidéer og svampe.

Også dyrelivet i parken er spændende, her lever bla. vildsvin, tapir, sortbjørn, panter, leopard, langurer og et stort antal fugle, bla. næsehornsfuglen, påfugl og den meget sjældne gurney’s pitta. Går man på de normale stier skal man højst regne med at høre dyrene, ikke se dem, dertil er de alt for sky. En af parkens største attraktioner er det smukke Huai To-vandfald, der er i hele 11 niveauer.

Fra parkhovedkvarteret er der ca. 500 meter til vandfaldet, det er fint skiltet og det første lange stykke er nemt at gå, men når man har passeret broen over den lille bæk begynder det straks at blive sværere, ihvertfald bliver terrænet temmelig ujævnt og sine steder glat, men flere steder undervjes har man en flot udsig til flere af vandfaldets niveauer. I nationalparken findes adskillige andre vandfald, bla. Klang Haeng og Huai Sa, der ligger tæt på Huai To og kun 300 meter fra parkhovedkvarteret.

En af de gode ting ved Khao Phanom Bencha Nationalpark er at den underligt nok er meget lidt besøgt, vi mødte blot fire andre turister. Det giver mulighed for store naturoplevelser, prøv blot at gå ad nogle af parkens stier, du vil se smukke kæmpesommerfugle, gigantiske palmer og imponerende edderkoppespind. Forvent ikke at stierne er gået til, træstammer skal forceres og mange steder må man kravle næsten lodret op ad skråningerne, men det er det hele værd og lige præcis det der gør parken så spændende.

Entré 100 baht, børn halv pris. Der er mulighed for at campere eller leje telt eller bungalow. Reserver på nationalparkernes hjemmeside. Man kan forhøre sig i parkinformationen om trek af flere dages varighed. Et besøg i Khao Khanom Bencha Nationalpark kan fint kombineres med grotten Tham Pheung der ligger et par km fra parkhovedkvarteret, her kan man opleve stalaktitter og stalagmitter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Huai To-vandfaldet i Khao Phanom Bencha Nationalpark

Phi Phi Øerne
At besøge Phi Phi øerne ca. 50 km syd for Krabi er næsten et must. Der er i alt 4 øer, men normalt omtaler man kun de to største, Phi Phi Ley og Phi Phi Don. Phi Phi Ley er den mindste af de to og ret ufremkommelig med de stejle klippesider der dramatisk rejser sig op af havet. Alligevel er øen et populært og i dag også overrendt udflugtsmål, udelukkende pga. den guddommeligt smukke strand Maya Bay. Stranden ligger i en næsten skjult bugt, og det var her filmen “The Beach” med Leonardo de Caprio blev indspillet.

Maya Bay har fint hvidt sand og krystalklart turkist vand og det ville være et godt sted at snorkle hvis det ikke lige var for de mange både der konstant sejler ind og ud af bugten. Et område ved stranden er afmærket og herfra kan der snorkles. Toilet findes på stranden.

Sejler man rundt om øen støder man ind i vikingegrotten med vægmalerier fra 1600-tallet. Her bor øens 22 indbyggere der i generationer har samlet svalereder til brug på det kinesiske marked hvor det er en delikatesse. Ved siden af Vikingegrotten ligger “Lagunen”, en dyb bugt med krystalklart vand. Modsat Maya Bay ligger Lo Samah Bay, her er ikke strand, men der kan snorkles fra båden.

Nord for Phi Phi Ley ligger Phi Phi Don, den største og mest populære af øerne. Da de første turister kom hertil må de have troet de havde fundet paradis. Samme dramatiske natur som på Phi Phi Ley, svajende palmer og strande med krystalklart vand og pudderhvidt sand. Idag er hovedbyen Tonsai overendt og fuldt udbygget som enhver anden turistby.

phi-phi
Long Beach på Phi Phi-øerne

Alligevel har byen sin helt egen atmosfære, her er ingen biler og selvom den smalle flisebelagte “hovedgade” der løber langs stranden er overklistret med butikker, er man ikke i tvivl om at man befinder sig på en lille ø. Stranden er smuk, men det er småt med badende her, de opankrede både med endagsturister fra Phuket og Krabi fylder faktisk det hele. Tonsai har restauranter, barer, tourbureauer, dykkercentre, internetcaféer, minimarkeder, vekslebureauer og kontantautomater.

Fra stranden sejler longtail både til øens andre strande, f.eks den fremragende Hat Yao (Long Beach), ca. 10 min i båd fra Tonsai (ca. 100 baht pr. person). Herfra er der fantastiske snorklemuligheder, dette er et af de eneste steder i verden hvor man kan gå ud fra stranden og se hajer, her den sorttippede revhaj. Tonsai ligger på en smal tange der forbinder øens to store dele, det ene mod øst er stort og fladt og tilgængeligt ad små stier.

Book hotel i Krabi med prisgaranti

Mod vest rejser de enorme klipper sig med ufremkommelig skov. Her lever vilde aber og dem er der næsten 100% chance for at se på den såkaldte Monkey Beach. Her lokker turisterne med bananer for at komme tæt på de herlige dyr. Det er muligt at bade fra Monkey Beach ved lavvande, men vær indstillet på at en sværm af udflugtsbåde kommer forbi for at få et glimt af aberne.

Den lille tange Tonsai ligger på er ca. 300 meter bred, på den anden side finder man Ao Lo Dalam, en skøn lavvandet strand hvor der kan lejes solstole og parasoller. Lidt længere ude, rundt om pynten, ligger Ao Youn Kasem Beach, en lækker sandstrand med rigtig gode snorklemuligheder, flotte koraller, zanklider, kravefanefisk og papegøjefisk var bla. noget af det jeg så her.

Langt de fleste besøger Phi Phi på en endagstur fra Phuket eller Krabi, men jeg kan absolut anbefale at tage et par overnatninger, du kan booke hotel her. For at komme til Phi Phi tager man færgen Ao Nang Princess for enden af Hat Nopparat Thara-stranden eller fra molen i Krabi By, overfartstiden er 90 min. og prisen ca. 500 baht. Vil man bare opleve øerne på en endagsudflugt kan man henvende sig i nærmeste tourbureau der alle sælger ture til Phi Phi. Du kan læse mere om Phi Phi-øerne her.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
På tur i Phang Nga-bugten

Phang Nga Bugten og James Bond Island
Langt de fleste turister der besøger Phang Nga-bugten tager på en såkaldt “James Bond Island Tour” som alle toursælgere i Krabi og omegn kan sælge i forskellige variationer. I bugten liggger nemlig den bemærkelsesværdige Koh Khao Ping Gun, der blev brugt til filmen “Manden med den gyldne pistol”.

Fra den lille by Tha Dan bliver man fragtet med longtailbåd ud i bugten, hovedattraktionen er selvfølgelig James Bond Island, der er proppet med turister og souvenirboder. Fra den lille strand er der udsigt til Koh Tapoo, søm-øen, eller “Neglen”, som mange nok vil genkende fra filmen.

James Bond-øen er hurtigt overstået og kan være lidt af et kaos i højsæsonen, men heldigvis er der andre seværdigheder i bugten. Den muslimske pæleby, Koh Panyi er et obligatorisk stop, her bliver tourgrupperne bespist i en af de store restauranter. Sørg for at spise maden hurtigt, spring souvenirsælgerne over og gå på opdagele i “byens” små gange, her går livet sin gang og man kan besøge Koh Panyi’s skole, moské og lille hospital.

Pælebyen er beboet af havsigøjnere, oprindelig sejlede de fra sted til sted i den tørre sæson, men når monsunen kom slog dig sig ned et halv års tid i ly for vind og vejr. Beborne i denne by siges dog at stamme fra den indonesiske ø Java. Hvis du vil opleve Koh Panyi efter at turistgrupperne er taget afsted, så er det faktisk muligt at overnatte, i byen findes et par meget beskedne guesthouses.

james-bond-island
“Neglen” set fra James Bond Island

Phang Nga-bugten er i sig selv en attraktion, kun få turister tager sig tid til at udforske de mange tunneler, kanaler og laguner, naturen er vidunderlig smuk og landskabet ændrer konstant karakter i takt med tidevandet. Også dyrelivet er i en klasse for sig, her findes forskellige havslanger og et antal varaner, deriblandt den store vandvaran der kan blive to meter lang. De mange fuglearter tæller bla. havørnen og næsehornsfuglen, i bugten lever også langurer samt gibbon- og makakaber.

Phang Nga-bugten har i årevis været et paradis for kajakfreaks og naturelskere, forskellige selskaber har arrangeret kajakture af varierende længde i området, en perfekt måde at opleve den smukke bugt. Har man ikke flere dage til rådighed kan man i turistbyerne købe ture hvor der udover de mest almindelige seværdigheder også er en kort tur i kajak inkluderet.

Også på land er der omkring Phang Nga udemærkede attraktioner, langt de fleste ture kommer også forbi grottetemplet Wat Tham Suwankhuha hvor man kan se en lang liggende buddha, ofte er det muligt at blive velsignet af én af stedets munke. Foran indgangen til grottetemplet vil man uden tvivl blive mødt af en hær af aber der i den grad er menneskevant, så pas på løse genstande.

I området omkring Tha Dan og templet er der flere smukke naturområder der kan besøges, f.eks. Sa Nang Manora og Raman-parkerne, begge steder kan man opleve tæt skov og små vandfald, parkerne er gratis at besøge.

paeleby
Den muslimske pæleby Panyi

Dykning og Snorkling
Krabi er et fremragende udgangspunkt når det gælder dykning og snorkling. Dykkerudflugter af én eller flere dages varighed kan arrangeres af dykkerbutikker/centre i turistområderne. Øhavet syd for Krabi har mange berømte dykkerområder, f.eks. Hin Musang (Shark Point), hvor der skulle være rigtig gode muligheder for at se zebrahajer. Anemone Reef ligger i nærheden og sydøst herfor kan man vragdykke på skibet King Cruiser, der for mange år siden sejlede ind i nogle klipper på vej fra Phuket til Phi Phi øerne.

Netop Phi Phi øerne er meget populære for både dykkere og snorklere. Den fantastisk smukke Maya Bay på Phi Phi Ley er dog temmelig overrendt og her skal man passe på ikke at blive sejlet ned af de utallige speed- og longtailbåde der sejler ind og ud af den lille bugt. Synd, for her er gode snorkleforhold. Mindre besøgt er Koh Bida Nok og Hin Bida (Phi Phi Shark Point) sydøst for Phi Phi Ley.

På Phi Phi Don, den største af Phi Phi øerne, skal først og fremmest nævnes stranden Hat Yao der er et helt unikt sted for snorklere. Her er der mulighed for at gå ud fra stranden og se hajer, her den sorttippede revhaj der kan blive næsten 2 meter lang. Jeg sprang i fra båden, men så desværre ingen hajer! Dykke- og snorklestederne ved Phi Phi øerne er meget populære, så pas på ikke at blive sejlet ned af dykker- eller speedbåde, her er en livlig trafik. Nordvest for Phi Phi, ikke langt fra Phuket, ligger den meget populære Khai Nok.

Her er ikke noget at komme efter for dykkere,men mange snorklere tager en halv- eller heldagsudflugt hertil fra Phuket. Khai Nok er stærkt overrendt og Phuket- og Krabibaserede tourselskaber har lagt beslag på store dele af den lille ø, især på vestsiden. Sjovt nok er der langt bedre snorkling på østsiden i det store afmærkede område. Her er flotte koraller, zanklider, trompetfisk, kravefanefisk, papegøjefisk osv. Khai Nok har masser af solstole og boder med forfriskninger. Et par hundrede meter fra Khai Nok ligger den mindre Khai Nok Nui, her kan snorkles fra båden.

Har man flere dage til rådighed er der også mulighed for liveaboards hvor man bor på dykkerbåden, der er rigtig mange dykkercentre i Krabi, det kan være en god idé at tjekke pris, kvalitet, forsikringer, antal dyk og hensyntagen til miljøet når man skal vælge. Skal man tage certifikat kan man finde instruktører på mange sprog, af og til også på dansk. Er man snorkler uden udstyr kan det ofte lånes af selskabet hvis man tager en guidet udflugt. Husk at tage hensyn til det skrøbelige havmiljø, rør eller stå ikke på korallerne og lad konkylier og muslinger ligge.

krabi123
Speedbåde ved Koh Khai Nok

Khao Sok Nationalpark
Denne smukke nationalpark ligger på fastlandet, ca. 170 km nord for Krabi By. Khao Sok, der regnes for en af verdens ældste regnskove, dækker et areal på 738 kvadratkilometer. Fra Krabi er det muligt at tage på en lang, men god dagsudflugt til parken for at sejle på floderne i kano eller gummibåd.

Området som endagsturisterne besøger ligger i parkens udkant, og man skal ikke forvente at se det store udvalg af dyr som Khao Sok faktisk byder på, f.eks. elefanter, bjørne, træleoparder, forskellige abearter og ca. 10 tigre. På en tur ned ad floderne møder man ofte slanger, frøer, aber, edderkopper og sandsynligvis også et par af parkens i alt 188 fuglearter.

Endagsturisterne ser kun en lille del af Khao Sok, men her er også 1 km høje bjerge beklædt med skov, vandfald og dybe, næsten ufremkommelige dale. Det smukkeste område er omkring Chiaw Lan-søen, her findes smuk regnskov og et rigt dyreliv. Søen er hele 60 km lang og kunstigt skabt til brug for et elkraftværk. Ved den store Ratchaprapha-dæmning ligger også indgangen til dette imponerende landskab hvor du finder mere ro og frem for alt langt bedre naturoplevelser end ved nationalparkhovedkvarteret 65 km mod syd.

Når du først er kommet væk fra dæmningen og bådebroen vil du opleve kæmpe grønklædste limstensbjerge der skyder op af søen. Så langt øjet rækker er der regnskov og det meste af området ser næsten ufremkommeligt ud for mennesker, men helt perfekt for de mange dyr der lever her. I søen findes flere såkaldt floating huts, flydende hytter, der ligger ensomt klods op ad den vilde natur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ned ad Sok-floden i Khao Sok Nationalpark

Det er dog værd at bemærke at nogle af disse steder tiltrækker thai’er der ikke kommer for roen og naturen, men for at feste. Det siger sig selv at man skal undgå disse overnatningssteder, så lidt research inden man booker er nødvendigt. Jeg kan anbefale Elephant Hills Rainforest Camp der er et mindre og intimt sted med perfekt beliggenhed. De fleste overnatningssteder på søen arrangerer kajakture og trekking.

I alle feriebyer kan du booke en tur til Khao Sok Nationalpark af en eller flere dages varighed hvor du bliver hentet på dit hotel og sat af samme sted når turen er slut. Du kan også selv tage op til nationalparkens hovedkvarter for at finde overnatning, enten i parkens egen hytter eller i guesthouses der ligger langs hovedvej 121.

I parkhovedkvarteret kan du få et kort over trekkingruter, alternativt kan du følge med på de ture som langt de fleste overnatningssteder arrangerer. Vil du prøve at bo lidt anderledes når du besøger Khao Sok, så book overnatning på et tree top ressort, f.eks. Khao Sok Paradise Resort, hvor du bor i skønne hytter i trætoppene. Se også Elephant Hill’s teltlejr eller det skønne Cliff & River Resort.

Vejret i Khao Sok Nationalaprk kan være meget forskelligt fra feriestederne ved kysten, selv i tørtiden er en regnbyge helt normalt og den våde periode byder her på særdeles meget nedbør. Vejret kan lynhurtigt skifte fra sol til regn og omvendt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Morgenstund ved Chiaw Lan-søen
Vejret i Krabi

Krabi er best at besøge fra november til april med januar og februar som absolut højsæson. I sommerperioden regner det en del, mest i september og oktober. Temperaturen i højsæsonen ligger på 30°-32°, men omkring april/maj, lige inden regntiden, kan temperaturen nemt snige sig op på 35°. Dertil kommer, at det er meget fugtigt i Thailand. Vejret i Thailand lige nu.

Fakta og nyttige links

Religion: Buddhister (ved grænsen til Malaysia og på Phuket flest muslimer) • Indbyggertal: ca. 60 millioner • Hovedstad: Bangkok • Valuta: Baht, se aktuel kurs her. Masser af kontantautomater og vekslemuligheder i byerne • Indrejsekrav for danske statsborgere: Pas skal være gyldigt 6 mdr. efter hjemkomst. Ophold i max. 30 dage uden visum. Børn SKAL have eget pas! Indrejsekort skal udfyldes, det bliver som regel delt rundt af flypersonalet. Tjek aktuelle regler herTidsforskel: Sommer: +5 timer/Vinter +6 timer.

Udenrigsministeriets rejsevejledning
Indrejsekrav
Book hotel i Krabi
thailandrundt.dk
Vejret i Thailand lige nu

Book flybilletBook hotel i KrabiBook pakkerejse

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Please enter your name here