Hjem Koh Samui rejseguide

Koh Samui rejseguide

Lækre hvide sandstrande med krystalklart vand omkranset af høje slanke kokospalmer. Det var, hvad der mødte de første backpackere da de i starten af 1970’erne kom til Koh Samui.

Øen er Thailands 3. største og selvom der er sket meget siden da, så har Koh Samui status som en slags hippiested, der stadig besøges af et stort antal rygsækturister. Det er et af Thailands mest alsidige turistområder, der foruden små primitive hytter på stranden også har mange dyre boutique-hoteller og fancy restauranter. Koh Samui er således et sted, der tiltrækker mange forskellige slags turister.

overst-samui
Centrum af Chaweng Beach

Der er ingen historiske monumenter på Koh Samui. Omkring år 700 e.kr. hørte øen under bystaten Tambralinga, hvis hovedstad lå ved nutidens Nakhon Si Thammarat. Senere blev øen en del af Srivijaya-riget, der huserede i det sydlige Thailand og på den malaysiske halvø.

For nogle hundrede år siden kom Hainan-kineserne til Koh Samui, de så en mulighed i de tusindvis af kokospalmer, der dækker øen. Kokosnødeindustrien har i årevis været Koh Samui’s hovederhverv, men selvom der stadig udskibes et betydeligt antal kokosnødder, så er turismen i dag øens vigtigste indtægtskilde.

Koh Samui består af jungle og vandfald, men det er strandene og de mange resort i alle prisklasser, der har gjort øen populær. Faktisk er der heller ikke så meget andet at komme efter, til gengæld er udvalget af både hoteller og strande stort.

Byerne – orientering og seværdigheder

Chaweng Beach
Det var på denne strand Koh Samuis turisteventyr startede. Det må have været et fantastisk syn at komme fra vandsiden til denne uberørte strand med høje slanke kokospalmer, hvidt sand og krystalklart vand. Det var dengang, i dag er den syv kilometer lange Chaweng Beach øens største turistområde. Selvom stranden er plastret til med hoteller, barer og restauranter, så er den stadig smuk, ingen bygninger er nemlig højere end palmerne.

Stranden er byens livsnerve. De fleste turister dukker op ved 9-10 tiden om formiddagen, midt på dagen er der et mylder af mennesker, der nyder driverlivet i vandkanten, hænger i en af barene eller fornøjer sig med vandsport. Mange solstole tilhører hotellerne, men der er også beachclubs og uafhængige udlejere. Strandens kvalitet svinger en del fra nord til syd. Chawengs nordstrand ligger i en bugt, vandet er ofte lidt grumset her, til gengæld er her stille og fredeligt i forhold til hovedstranden.

Ca. 400 meter ud for Chawengs nordstrand starter et stenrev med en lille ø, det er ca. 500 meter langt, og går også ind over den nordlige del af hovedstranden. Stenrevet har stor indflydelse på strandens udseende, ved lavvande er denne del af Chaweng Beach ikke fantastisk. Syd for revet finder man den bedste del af stranden, et langt stykke på flere kilometer kan byde på hvidt sand og det klareste vand.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Chaweng Beach ved Ark Bar

Men det er også her, der er flest mennesker, og en flåde af jetski ligger i vandet. Ved stenrevets slutning ligger strandens partycenter, barer som Ark Bar, Greenstone og 7seas ligger side om side og kæmper om kunderne med happy hour og dunkende diskorytmer. Førstnævnte arrangerer hver onsdag øens mest besøgte beachparty, det starter klokken 16.00 og slutter ud på natten.

Chawengs hovedgade er en stor kontrast til stranden. Her er ikke megen charme, og den ligner til forveksling enhver anden gade i de thailandske turistbyer, dvs. et mix af restauranter, barer, massageshops, skræddere, butikker og en skov af skilte. Der er flere sideveje med barer, restauranter og butikker, men det er på hovedgaden det sker, her er udvalget til gengæld enormt.

Forretningerne åbner omkring klokken 10.00, men først sent på eftermiddagen vågner byen. Her slår barene dørene op, og turisterne kommer op på hovedgaden efter en god dag på stranden. Hovedgaden løber lige så langt som stranden, på hele strækningen er der butikker, barer og restauranter, men skal man pege på et centrum i Chaweng, så må det være den nordlige del, fra Kasikorn Bank, ved soi 4, til Soi Green Mango, en lille sidegade, der er opkaldt efter Green Mango Bar.

Gaden er byens bargade, her ligger både engelske pubs, fancy barer med den nyeste musik, men også en række beer bars og et par go go barer med dansende piger. Koh Samuis mangeårige status som et sted for clubbere og de, der ikke siger nej til en fest, afspejler sig tydeligt i udvalget af barer. Mange af dem er lidt eksklusive og skiller sig tydeligt ud fra mængden.

Med undtagelse af enkelte barer som f.eks. Henry’s Africa Bar i Soi Green Mango, der er dygtige til at trække kunder ind, så er der først for alvor gang i nattelivet efter klokken 22.00. Et andet centrum for natteliv i Chaweng er den lange gade overfor Petchbuncha boksestadion på Soi 3, der fører op til den evigt populære Reggae Pub. På hele strækningen findes adskillige beer bars med happy hour, billard, sport på TV og piger i baren.

Chawengs hovedgade er hektisk om aftenen. Der er mange mennesker i byen, trafikken er tæt, og turisterne må dele pladsen med gadesælgere og butiksejere, der prøver at hive folk ind i deres forretning. Når det er blevet spisetid, kan du vælge og vrage blandt et utal af restauranter. Chaweng er utrolig alsidig, fra simple gadekøkkener til minimalistisk indrettede steder, hvor man gør klogt i at tage den store tegnebog med. Her er naturligvis også de obligatoriske McDonalds og Burger King.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hovedgaden i Chaweng

Savner du lidt lokalliv i Chaweng, så gå ned ad Soi 3. Efter et par hundrede meter, lige over for Phetchbuncha boksestadion, ligger et skønt marked med frugt, grønt, kød og fisk. Også langs Soi 4, et par hundrede meter fra Kasikorn Bank, er der fin lokalstemning. Her ligger en samling gadekøkkener, hvor de lokale og turister på lavbudget spiser. Både Soi 3 og Soi 4 støder op til det man kan kalde den lokale hovedgade, der er blot en del af vej 4169, som går rundt om øen. Men her i Ban Chaweng ligger en del butikker, foruden varehusene Big C og Tesco Lotus.

Chaweng er uden tvivl den livligste og mest alsidige af Koh Samuis turistbyer, men hvis du ønsker fred og ro på din ferie, så er det ikke her du skal bo. Der er en del trafikstøj, diskorytmer, fyrværkeri om aftenen og på den nordlige del af stranden betydelig larm fra lufthavnen.

Lamai Beach
Lamai Beach er Koh Samui’s anden største ferieby. Den er væsentlig mindre end Chaweng, men til gengæld noget hyggeligere. Stranden er flere kilometer lang, centrum er omkring Lamai Wanta Resort og de 4-5 store barer, hvor der er en offentlig sti til stranden. Det er gratis at benytte barenes solstole mod at man køber mad og drikke her. Swing Bar, der ligger yderst, arrangerer hver fredag beachparty klokken 16.00, og det tiltrækker ofte mange mennesker.

Ved barene er der en del badegæster, men uanset om man går mod nord eller syd, så er der bedre plads. Atmosfæren er afslappet, og i det hele taget virker Lamai lidt mere nede på jorden end Chaweng. Lamai Beach har groft, gulligt sand, vandet er klart, men det bliver hurtigt dybt. Der er udlejning af jetski, og massører og sælgere går rundt mellem turisterne for at sælge deres varer. Der ligger også hoteller langs stranden på Lamai Beach. De virker dog ikke så dominerende, og her og der kan man se små huts, et levn fra dengang stranden var backpackernes førstevalg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lamai Beach

Parallelt med stranden løber det man kan kalde Lamai’s turisthovedgade. Det er en forholdsvis smal vej, der på begge sider er flankeret af barer, restauranter, butikker, skræddere og et imponerende antal massageshops. Omtrent midt på gaden, ved McDonalds, finder man byens barområde, på et torv ligger 10-15 næsten ens barer, hvor der er liv og glade dage. På pladsen er der også gadekøkkener om aftenen.

Der ligger flere barer lige nord for torvet, og et sted der ligefrem lavet et skilt, hvor der står Walking Street i bedste Pattayastil. Gaden tåler dog ingen sammenligning med dens navnebror, dog er der et fint lille marked om aftenen med turistting. Udvalget af restauranter er langt fra så alsidigt som i Chaweng, langs turisthovedgaden ligger en del steder, man kan bla. spise italiensk, tysk, svensk og irsk, men de fancy og mere eksklusive restauranter findes ikke. Det er selvfølgelig også muligt at spise på stranden, et par af barerne og hotellerne dækker op, når vejret er til det.

På den sydlige del af Lamai Beach, på gaden hvor den lille gangbro går over kanalen, kan man se nogle gamle kinesiske huse. De er noget medtagede, men stadig beboede, og her synes tiden at stå stille. Lamai Beach har både kontantautomater, apoteker og internetcaféer, men mangler du noget, så gå op på byens hovedgade, vej 4169, den temmelig trafikerede vej, der går øen rundt. Her ligger spredt butikker, barer og restauranter, foruden det store varehus Tesco Lotus.

Bangrak Beach (Big Buddha Beach)
Bangrak Beach bliver også kaldet Big Buddha Beach, da man fra stranden kan se over på Big Buddha på Koh Fan. Stranden ligger på Koh Samuis nordkyst, ca. fem kilometer fra Chaweng og øredøvende tæt på lufthavnen. Stranden ser umiddelbart dejlig ud med fint sand og svajende palmer, men vandet er uklart og ikke særlig indbydende.

I begge ender af Bangrak Beach er der en mole, herfra kan man tage færgen til Hat Rin på Koh Phangan, men mange tourselskaber bruger også stranden/molen som afsætningssted for deres gæster, det giver en del larm, især om morgenen. Vælg et hotel midt mellem molerne for mest mulig ro. Hovedgaden mangler ikke noget, her er restauranter, barer, banker og supermarkeder, og på den østlige del af hovedgaden, mellem molen og koh Fan, er der fint lokalliv med et stort marked og gadekøkkener.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Big Buddha Beach

Bo Phut Beach
Bo Phut Beach ligger i forlængelse af Bangrak Beach. Heller ikke her er vandet helt klart, og sandet er groft, men stranden er trods alt noget mere indbydende end i nabobyen. Bo Phut er uden diskussion den hyggeligste by på Koh Samui. Det skyldes dels den hyggelige og smalle næsten bilfri gade, der løber langs stranden, og dels Fisherman Village, der er en samling originale kinesiske træhuse, som i dag er indrettet som pænere restauranter, smagfulde barer, små hoteller, gallerier og butikker med designertøj.

Atmosfæren i byen er på en gang afslappet og lidt eksklusiv. Alting er lidt dyrere her, men det er stedet for de rige, flashpackerne og de der gerne vil prøve noget andet. Fra Fisherman Village på den østlige del af stranden og 300-400 meter mod vest ligger de fantasifuldt indrettede barer og restauranter som perler på en snor, alle har deres særpræg, Bo phut er et super hyggeligt sted om aftenen. På den vestlige del af stranden ligger flotte og dyre resorts som Anantara og Bandara, der er ingen tvivl om, at Bo Phut er stedet på Koh Samui, alt er lidt anderledes og du kan glemme alt om tarvelige massageshops og beer bars med råbende piger.

Andre strande
Hele vejen rundt om Koh Samui findes gode strande. På trods af den store turiststrøm, så er det stadig muligt at finde små strande, der ikke er så overrendt. De udbyggede turistbyer ved Chaweng og Lamai Beach hører absolut til øens smukkeste strande, men der er andre perler på Koh Samui, primært på nordkysten. Af Koh Samuis øvrige strande er Choeng Mon og Mae Nam de mest udviklede.

Mens Choeng Mon, der ligger lige nord for Chaweng, kan byde på eksklusive topresorts som Sila Evason, Sala Samui, Imperial Boat House m.fl., så kan man stadig finde backpackerstemning på Mae Nam Beach. Stranden, der ligger vest for Bo Phut Beach, er temmelig lang, her og der kan man finde områder man kan have helt for sig selv. Længere mod vest ligger Bang Po, her vil backpackerne føle sig hjemme.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Afslapning på Chaweng Beach
Overnatning

Koh Samui har et enormt udvalg af hoteller. Man kan stadig finde små huts og bungalows på stranden, men mange af dem er revet ned for at gøre plads til bedre hoteller af forskellig standard. Øen har nogle af Thailands dyreste og mest eksklusive resorts, en oplevelse for livet, men man skal have pengepungen i orden. Chaweng har det største udvalg af hoteller, dog skal man være heldig for at finde små huts, men byen har mange guesthouses henvendt til backpackerne.

Vil du selv stå for din rejse, så har sawadee.com et stort udvalg af hoteller på øen. Du er mere end velkommen til at kontakte mig hvis du har spørgsmål til booking. Mail: webmaster@gaths-rejseside.dk.

De mest populære hoteller på Koh Samui lige nu

HotelBeliggenhedStjerner
Secret Garden Beach ResortBig Buddha Beach***Book nu
Sallamai ResortLamai Beach***Book nu
Rocky's Boutique ResortLamai Beach****Book nu
Banana Fan Sea ResortChaweng Beach***Book nu
Lanna SamuiBo Phut****Book nu
Khwan Beach ResortMae Nam Beach****Book nu
Escape Beach ResortMae Nam Beach***Book nu
Akyra Chura SamuiChaweng Beach****Book nu
Jungle ClubChaweng Noi**/***Book nu
Samui Jasmine ResortLamai Beach****Book nu

sawadee-koh-samui

Transport

Ind og ud: Fra Bangkok kommer man lettest til Koh Samui med fly. I mange år havde Bangkok Airways monopol på ruten, men selvom Thai Airways nu også flyver strækningen, så er det stadig en af de dyreste indenrigsruter i Thailand. Flyvetiden er ca. 1 time, der skal betales en afrejseskat på 500 baht når man flyver indenrigs fra lufthavnen på Koh Samui. Herfra er der også ruter til Pattaya, Phuket, Chiang Mai og Trat. Fra lufthavnen kan man tage en taxi, til Chaweng koster det ca. 350 baht og til Lamai ca. 450 baht. Taxichaufførerne vil sandsynligvis presse prisen op, og du kan nemt komme til at betale mere, alt efter, hvor god du er til at forhandle. Små delebusser er et fint alternativ til taxierne, prisen er ca. 250 baht til Chaweng og Lamai og ca. 100 baht til Bo Phut.

Fra Bangkok til Koh Samui er det væsentligt billigere, men også langt mere tidskrævende, at tage bus og båd. Men det er den kombination budgetrejsende ofte bruger. Dagligt sendes adskillige busser af sted fra Bangkok mod Surat Thani og Donsak, hvorfra de fleste både til Koh Samui afgår. Alle tourbureauer i Bangkok kan sælge billietter til Koh Samui, men den populære rute er desværre udsat for en del snyderi.

Prisen for turen Bangkok til Koh Samui er fra ca. 350 baht og opefter, og det kan være en god idé at forhøre sig hos andre rejsende om deres erfaringer. Bor du i området omkring Khao San Road i Bangkok, skulle det nok være muligt at møde en backpacker, der har gode råd. Nok Air og færgeselskabet Lomprayah har sammen lavet en rute, hvor man flyver fra Bangkok til Nakhon Si Thammarat, og kører i bus til Donsak for at tage færgen til Koh Samui. Turen gøres på under fem timer. Også AirAsia har fly & drive-billetter, se mere på deres hjemmeside.

Man kan som alternativ tage de officielle busser fra Bangkok til Surat Thani, prisen er ca. 500 baht og opefter. I Surat Thani skal man så købe billet til båden, endnu et sted man skal passe lidt på, der står mange billethajer, som gerne vil af med færgebilletter. Mange turister er trætte og køber det første og bedste sted, men man aner faktisk ikke, hvad man får for pengene, da også færgerne er meget forskellige. Langt de fleste færger fra fastlandet lægger til i Na Thon på Koh Samuis vestkyst, her holder songtaew’s til højre for molen, der kan køre dig til dit bestemmelsessted.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hytter på stranden i Lamai

At komme rundt: Songtaew (grisebil) er den nemmeste måde at komme rundt på Koh Samui. Det kan dog være lidt af en jungle at finde ud af, at komme det rigtige sted hen. Skal du fra Na Thon til f.eks. Lamai eller Chaweng, Mae Nam, Bo Phut eller Bangrak, eller fra Chaweng til Lamai og omvendt, så er det ikke noget problem. Det er straks værre, hvis du f.eks. skal fra Chaweng til Bangrak, Bo Phut eller Mae Nam. Du kan være heldig at stoppe en songtaew, der alligevel skal den vej, men mere sandsynligt bliver du nødt til at tage en tom songtaew, det er så udelukkende op til chaufføren, om han gider at køre i den retning du vil.

Du bliver nødt til at forhandle en pris, start med 50 baht fra f.eks. Chaweng til Bo Phut eller Mae Nam. Måske bliver du nødt til at betale 100 baht, men så skal det heller ikke koste mere. Man skulle tro at songtaew’en nu fungerer som taxi, men chaufføren vil uden tvivl tage andre passagerer op. Nogle songtaew kører kun en bestemt rute, og så må man køre så langt man kan komme og derefter tage en ny songtaew. Det er fuldstændig op til chaufføren og hans humør, hvor og hvor langt han gider køre, og hvad det skal koste.

Øen har også almindelige taxier, men det er efter thaiforhold dyrt, 300-400 baht for selv kortere ture er ikke ualmindeligt. På Koh Samui er der også motorcykeltaxi, det er billigt, men pas på sikkerheden!

Som i alle andre turistommråder i Thailand, er der også på Koh Samui adskillige tourbureauer, der arrangerer udflugter. F.eks, ørundtur, Ang Thong Nationalpark, snorkling, eco-tours, Koh Tao osv. Der ligger bunker af farvestrålende brochurer, der fortæller, hvad man kan opleve, det er bare at vælge. Ethvert hotel eller guesthouse kan ligeledes være behjælpelig med udflugter. Koh Samui har også bådforbindelse til Koh Phangan og Koh Tao, der sejler både fra Na Thon og fra Bangrak og Bo Phut på nordkysten, prisen er ca. 350-550 baht alt efter destination og selskab.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lokal markedet i Chaweng
Mad og drikke

Udvalget af restauranter på Koh Samui er enormt. Her er selvfølgelig de sædvanlige gadekøkkener og billige spisesteder henvendt til backapckerne, men øens popularitet hos de pengestærke turister har dannet grobund for et antal fremragende restauranter af international standard. Chaweng har mad fra det meste af verden, italiensk, mexicansk og de sædvanlig engelske pubs, der også kan fremtrylle et måltid mad. Udvalget er lidt mere begrænset i Lamai.

Mange restauranter rykker ud på stranden når vejret er til det, her bliver der dækket op, når solen går ned, det er utrolig hyggeligt at sidde med fødderne i sand og levende lys på bordet. På stranden serveres rigtig meget grillet fisk og skaldyr og bbq, men det er selvfølgelig også muligt at få thailandsk mad. Stort set alle steder kan lave en gang grøn karrypasta, kylling med cashewnødder eller en kokossuppe. Til den lokale mad drikkes som regel øl eller vand, men med det store udvalg af restauranter med mad fra hele verden, har flere spisesteder også et fint udvalg af vin. Vi har prøvet disse restauranter:

Restaurant Red Snapper: Prisvindende restaurant på hovedgaden i Chaweng. Et eksklusivt og flot sted med grill og middelhavsretter kreeret af den franske chefkok. Man kan bestille set menuer og der prales af at der maksimum går 29 minutter fra bestilling til maden bliver serveret. Red Snapper har en fin vinliste og fra klokken 21.30 livemusik. Maden er fremragende, men forholdsvis dyr! Red Snapper ligger ved Hotel Regent Beach Resort

The Tree Bar & Grill Restaurant: Et pænere sted i Chaweng, opkaldt efter det oplyste træ ved indgangen. Stedet byder på cocktails og god mad i et minimalistisk mijø. Prisen er skruet op uden dog at være dyrt, men ingen tvivl om at man betaler for det lidt eksklusive look. Der er thaimad, pasta og steak på menukortet, såvel som gode cocktails, se efter happy hour! På Chaweng hovedgade, ca. 200 meter syd for Soi Green Mango.

Restaurant Villa Bianca: På en gang moderne og gammeldags, men i hvert fald aldeles smukt beliggende med udsigt til stranden i Bo Phut. Maden er italiensk og fremragende, det samme er atmosfæren og betjeningen, og restauranten er forholdsvis dyr. Villa Bianca er blot en af mange gode restauranter der ligger i Fishermans Village i Bo Phut, det skal klart anbefales at tage en aften eller to i denne lille perle

Captain Kirk Restaurant: God og lidt dyrere restaurant på hovedgaden i Chaweng. Thai, pasta og seafood fås her. Venlig betjening af nogle yderst smukke piger, en lille bonus til herrerne. Restauranten har også en lille bar. Captain Kirk kan være svær at finde da den ligger på 1.sal, kig efter det store skilt med en blå fisk, der ligger i skrivende stund en sportsforretning nedenunde

Baan Thai Derm Restaurant: Stor restaurant med underholdning i form af bl.a. thaidans. Seafood er hovedtemaet her, men thaispecialiteter og curries fås også. Maden er i orden og det er betjeningen også. Bemærk at der bliver lagt 10% i serviceafgift på regningen! Baan Thai Derm ligger på Chaweng hovedgade mellem Chaweng Villa og Chaweng Regent Resort

Restaurant Thai-Pan: Glimrende restaurant på hovedgaden i Lamai. Her fås de sædvanlige thairetter, bl.a. curries, nudelretter og stegte ris, men også steaks og pasta. Venlig betjening, et hyggeligt sted der var overraskende billigt

Restaurant Sala Thai: Hører til Al’s Hut i Chaweng. Når vejret er til det rykker Al restauranten helt ud på stranden og tænder olielamperne, super hyggeligt! Steak, pasta og thaimad fås her, men kom for den grillede fisk, var det noget med en barracuda eller white snapper? Venlig betjening. Ligger på stranden i Chaweng, 100 meter fra Ark Bar. Sala Thai er blot en af mange restauranter på stranden i Chaweng, denne er dog en af de hyggeligste

Coffee Island Café & Restaurant: Glimrende sted i Na Thon der på trods af navnet også serverer international- og thailandsk mad. Et populært sted, der har en perfekt beliggenhed overfor molen i Na Thon. Af samme grund kan stedet være ret fyldt i timerne op til færgeafgang

Orchid Restaurant: Lille restaurant på hovedgaden i Chaweng. Her serveres udmærkede thairetter, incl. rød-, grøn-, og gul curry. Også såkaldt international mad. Udmærket betjening, men ikke mange smil hos personalet

Will Wait Restaurant: Billig restaurant med et enormt menukort. Her kan du både få morgenmad, frokost og aftensmad og slutte aftenen af med de nyeste film eller live-fodbold. Will Wait ligger i både Lamai og flere steder i Chaweng, vi besøgte restauranten i Lamai

Khao San Bakery & Restaurant: Et fint og afslappet sted der laver god og velsmagende thailmad, men der er også pasta og steks på menukortet. Har åbent fra morgen til sen aften, der er også salg af brød ud af huset. Billigt, venlig betjening og der bliver vist film om aftenen. Ligger på hovedgaden i Chaweng, ca. 100 meter nord for Soi Green Mango

The Chili Restaurant: Kinesisk/thai restaurant på Chaweng hovedgade. Gigantisk menukort, steaks, pasta, nudelretter, and, thai og frisk fisk. Venlig betjening, men maden er mildest talt trist og restauranten ikke særlig hyggelig, til gengæld billigt. Overfor Chaweng Buri Resort.

ko09
Aftenhygge på stranden i Chaweng

Koh Samuis natteliv er næsten legendarisk. Backpackerne arrangerede i sin tid beachparties, men senere blev øen kendt som et sted for partyfolket, og trendy barer og klubber dukkede efterhånden op. I dag er der noget for enhver smag, men Koh Samui har et stadigt voksende klubmiljø med fancy barer og diskoteker, der tiltrækker verdens førende DJ’s.

Der findes ganske givet flere end de her nævnte, men for at tage de mest populære steder, så kan man i Chaweng ikke komme uden om Ark Bar på stranden. Det ugentlige onsdags beach party tiltrækker mange mennesker, og kan høres på lang afstand når det går vildest for sig. På hovedgaden kan man se efter Solo Bar, et godt sted drevet af den engelskeDJ Simon Solo. Her kan man lytte til den nyeste housemusik i et trendy miljø.

I det nordlige Chaweng, på og omkring Soi 4, kan man besøge tre bemærkelsesværdige barer. Bar Ice er en stilfuldt indrettet bar med en masse isskulpturer. Ved siden af ligger Lake View Bar, der arrangerer half moon og black moon parties. Q Bar ligger på en sidevej tæt ved, endnu en trendy bar med internationale DJ’s. Q Bar har i øvrigt en søsterbar på Sukhumvit Soi 11 i Bangkok.

Tilbage på Chaweng hovedgade kan man i Soi Sound Club (ved Soi Green Mango) besøge Sound Club, et in-sted, der virket lidt malplaceret blandt gadens beer bars, men her er tre DJ’s, der spiller forskellige genrer. Af mere traditionelle barer i Chaweng kan anbefales Legends, The Islander og Tropical Murphy’s. Prøv også Green Mango Club (web) og Reggae Pub, populære steder, men her huserer en del freelancere, piger, der søger selskab, men ikke er tilknyttet baren.

Lamai har også sine hippe steder, først og fremmest Beach Republic (web), endnu et Simon Solo projekt,. Her er chillout ved poolen, beachparties, brunch, bbq og dj’s ved pulten. Swing Bar på stranden holder hver fredag beachparty fra klokken 15.00. På Lamai hovedgade ligger Fusion Club, et sted med house- og technomusik. Ved Bo Phut kan man besøge Gecko Bar, det er mere et chillout sted, men har dog åben til midnat. Et stilfuldt sted med en flot udsigt over kysten (web).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Den store Buddha er Koh Samuis vartegn
Aktiviteter og forlystelser

Der er masser af aktiviteter og forlystelser på Koh Samui. Det helt store hit er spabehandlinger, som øen er blevet meget berømt for. Faktisk ligger nogle af verdens bedste og mest eksklusive spafaciliteter på Koh Samui. De fleste spa er tilknyttet luksushotellerne, men de tager også mod gæster udefra. Der er tale om total forkælelse og 100% nydelse, personalet er topprofessionelt og produkterne de bedste. Du kan få behandlinger af enhver slags, også dem du ikke vidste eksisterede.

Se efter Hideaway Spa på Sila Evason Hotel, Anantara Spa på Anantara Resort eller Spavillion på Pavillion Resort for bare at nævne nogle. De to førstnævnte ligger nord for Chaweng, mens Spavillion ligger i Lamai. Der er naturligvis mange andre steder, skal det være billigere, så prøv Magnolia og Eranda Spa, der begge ligger i det nordlige Chaweng. Deciderede spahoteller findes også, f.eks. Sparesort i Lamai og Health Oasis Resort ved Bang Po. Få mere info og inspiration på www.siamspaguide.com.

Som så mange andre steder i Thailand er dykning og snorkling også her populært. I havet omkring Koh Samui findes noget af verdens bedste dykning, især ved Koh Tao nord for Koh Samui. Er du dykkerfreak, så er det nok der du skal slå dig ned. Dermed ikke sagt, at man ikke kan dykke fra Koh Samui, men mange dykkeudflugter herfra går alligevel til Koh Tao-området, og skal du have dykkercertifikat, så er det billigere på Koh Tao end på Koh Samui. Der ligger en del dykkershops i turistbyerne, men man kan også forhøre sig hos toursælgerne, de ligger ofte inde med god viden. Du kan få mere inpsiration hos Easy Divers og The Dive Academy. Snorkeludflugter fra Koh Samui går som regel til Ang Thong, Koh Phangan (incl. Koh Ma), og Koh Tao samt de små øer ved Koh Nang Yuan.

Du kan også fornøje dig med abeshow. Koh Samui har i årtier været eksportør af kokosnødder, og for at få nødderne ned fra palmerne, bruger man trænede aber. Der er mange steder på Koh Samui man kan få en opvisning, aberne kan hente 100-200 kokosnødder om dagen. Nogle steder har såkaldt abeshow, hvor aberne ikke blot henter kokosnødder, men også svinger håndvægte og laver tryllekunster, ikke lige min kop te!

Big Game Fishing er også muligt, det kan foregå både dag og nat, prisen er ca. 1500 baht for en dagstur og 1800 baht for en nattur. Det såkaldte Cable Ride er også kommet til øen. Du kan svinge dig i trætoppen med Camp Adventures, der har en kabelbane ved Mae Nam, erfaring er ikke nødvendig. Samui ATV Park ligger ved Wat Khunaram. Her kan man køre ATV på bane og i naturen, man kommer forbi vandfald pg flotte udsigter. Ca. 3000 baht.

Samui Crocodile Farm ligger ved lufthavnen, her kan man opleve krokodille- og cobraslangeshow. Her er også andre dyr. Christy’s og Starz Cabaret er to konkurrende transvestitshows. På hovedgaden i Chaweng kan man se udklædte mænd i flotte kostumer hive kunder ind til de gratis shows. Starz starter klokken 20.00 og 22.00 og Christy’s klokken 22.30. Fodboldgolf kan du spille i Choeng Mon lige nord for Chaweng. I Samui Aquarium & Tiger Zoo kan man se kaskader af fisk, men også tigre og papegøjer. Der er shows klokken 11.00. Ligger ved Hua Thanon på den sydlige del af øen.

Bøffelkamp er en samuitradition. To tyre kæmper, det er som regel ublodigt og hurtigt overstået, men et stort hit hos de lokale, der vædder om udfaldet af kampene. Thaiboksning kan opleves to steder i Chaweng, på soi 3 ligger Phetcbuncha stadion og et par hundrede meter derfra, på gaden der fører op til Reggae Pub, Chaweng Stadion.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Den mumificerede munk i Wat Khunaram
Værd at vide

Alle feriebyer har banker og/eller kontantautomater, internetcaféer og mulighed for at få vasket tøj, prisen er ca. 40-50 baht. pr. kg., hotellerne er som regel en del dyrere. Koh Samui har også sine timeshare sælgere, ofte unge fra vesten, der to og to kører rundt på scooter og kontakter turisterne. Det er skrabelodsmetoden, der anvendes, og der er altid gevinst, men hvem gider bruge en hel feriedag på salgsgas for en t-shirt og et dårligt tilbud. Mange strandsælgere og knallerttaxichauffører har en bibeskæftigelse, en del gange fik vi tilbudt stoffer, hvis vi ikke lige ville have det de solgte.

De utålelige burmesiske skræddere hærger i den grad Koh Samui’s feriebyer, og med deres sleske og påtrængende adfærd er de en ren pestilens. Lad være med at give dem hånden eller svare på deres spørgsmål, sig blot nej tak og gå videre. Der skal pruttes kraftigt om priserne i butikkerne, kun få kører med faste priser. Har du et par dage i Bangkok før eller efter ferien på Koh Samui, så køb dine souvenirs der, det er billigere, og udvalget er væsentlig større. Medbring evt. en lille lommelygte, der er af og til strømafbrydelse på øen.

Udflugter

Øens seværdigheder
Det er ikke fordi det vrimler med seværdigheder på Koh Samui, men bliver man træt af at shoppe eller ligge på stranden, så hiv en dag ud af feriekalendern og tag en tur rundt på øen. Koh Samuis største attraktion er øens vartegn, den 12 meter høje buddha, der hører til templet Wat Phra Yai. Buddhaen sidder majestætisk på en høj og kigger ud over tempelområdet, forcerer man de 73 trin op til buddhaen har man en god udsigt over Bangrak Beach (Big Buddha Beach), Bo Phut Beach og til den anden side Koh Phangan.

Her er mange turister og selvfølgelig de sædvanlige souvenirboder. Big Buddha sidder faktisk på en lille ø ved navn Koh Fan i det nordøstligste hjørne af Koh Samui. Øen ligger ca. 100 meter ude i havet, men en lille dæmning gør, at man slet ikke opdager, at man har forladt Koh Samui.

Kun få kilometer fra Wat Phra Yai og Big Buddha, ligger et andet anbefalelsesværdigt tempel, Wat Plai Laem, hvor man også har tænkt stort. Templet, hvor især den kinesiske del af befolkningen ynder at bede og holde ceremonier ved fuldmåne, huser den 18 armede buddha, Lady Monk. Både den, en anden stor buddha og templet, ligger smukt i en sø med fisk. Mange af bygningerne ser nye ud, men der har ligget tempel her i over 100 år, turister har dog først fået adgang i 2002.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Den 18-armede Lady Monk i templet Wat Plai Laem

På den sydlige del af Koh Samui, ca. seks kilomter syd for Lamai ad hovedvej 4169, ligger Wat Khunaram. Her er det ikke selve templet, der er en seværdighed, men den såkaldt mumificerede munk, der sidder til skue. Luang Phaew Daeng besluttede i en alder af 50 år at hellige sit liv til buddhismen, han forlod familien og blev munk. Med årene blev han abbot i templet og var ekstrem populær.

Han forudsagde sin egen død, i en alder af 79 år og otte måneder sov han ind, men inden da havde han sagt til sine disciple, at han ville mumificeres og placeres i templet til inspiration for andre buddhister. Sådan blev det, i dag sidder munken Luang Phaew Daeng i meditationsstilling i en glasmontre og kigger ud på de besøgende. Pudsigt nok er han iført et par solbriller, det skulle angiveligt være for ikke at forskrække de besøgende, da mumien ikke har nogen øjne. Mumien ser sikkert meget uhyggelig ud uden solbriller, men jeg foretrækker ærligt talt den tidligere abbot som han nu ser ud, mumie eller ej.

Koh Samui er ikke kun strand, et besøg på midtøen er næsten et must. Her finder man bjerge, tæt jungle og betagende vandfald. Mest besøgt et Hin Lad og Na Muang vandfaldene. Førstnævnte fordi det ligger tæt på Na Thon (fire kilometer), men det er alligevel en rimelig krævende gåtur at komme dertil. Na Muang vandfaldet er noget nemmere at besøge, der er lavet vej dertil, men for at få det helt rigtige view og bedste fotomuligheder, er man nødt til at balancere på klipper og sten de sidste 30-40 meter.

Na Muang har et fald på 30 meter, og som prikken over i’et kan man tage op til toppen af vandfaldet, det er en hård tur i den varme fugtige luft, men der er en fantastisk udsigt fra toppen. Ved p-pladsen til faldet er der i øvrigt elefanttrekking. Ved både Hin Lad og Na Muang er det muligt at bade. Andre vandfald, der kan besøges er Na Muang 2, der ligger et stenkast fra Na Muang, og Wang Saotong. På midtøen er vejene ikke lige gode alle steder, men her og der er de smukkeste udsigter over junglen, men også til kysten og hvis vejret er klart, til naboøerne.

En af Koh Samui’s mest berømte, men mest ejendommelige turistattraktioner, er Hin-Ta og Hin-Yai, bedre kendt som Grandfather og Grandmother. De sære navne dækker over to klippeformationer ved Lamai Viewpoint, der ligner det mandlige og kvindlige kønsorgan. Og jo, det gør de da, men klippeformationerne siger vel mest noget om, at Koh Samui ikke har de helt store seværdigheder. Også her er der mange turister og de sædvanlige souvenirboder.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Na Muang vandfaldet

Man må også unde sig selv en tur til øens hovedby Na Thon, bare for at få en lille smule lokalstemning. I byen lægger de fleste færger fra fastlandet til, mange turister snupper en songtaew og kører videre, men Na Thon har faktisk udemærkede shoppingmuligheder.

På gaden Thanon Thawi Ratchapakdi, det er tredje gade fra havnen, er der mange butikker, men også et skønt lille dagligvaremarked med frugt, grønt, fisk og kød. Kom så tidligt som muligt, inden klokken 12.00, hvis du vil se hele markedet, fiske- og kødafdelingen lukker ned ud på eftermiddagen. Lige så livlig tredje gade er, lige så trist er anden gade fra havnen. Men gå alligevel en tur her for at se et par af de gamle kinesiske træhuse, som Hainan-kineserne opførte, da de kom til Koh Samui for at handle med kokosnødder.

Ang Thong Marine Nationalpark
Ang Thong Marine Nationalpark ligger ca. 27 km vest for Koh Samui. Parken består af 42 øer, nogle så store at man kan gå i land, mens andre er så små, at nogle nok bare ville kalde dem klipper. Øerne består mest af limstensbjerge, der er dækket af tæt jungle. Dyrelivet er rigt, foruden en del fugle, deriblandt næsehornsfuglen, lever der krabbe- og languraber, leguaner, slanger og vildsvin. Den største af øerne, Koh Wua Talap, er også nationalparkens hovedø. Her ligger parkkontoret, der bla. administrerer 10-12 huse, hvor man kan overnatte. Øen har også en fin strand, hvor man kan leje kajak.

Men det mest spektakulære er uden tvivl øens udkigspunkt, der ligger ca. 260 m.o.h. Det lyder umiddelbart ikke af noget, men turen derop er hård. Der er ingen sti, man klatrer på klipper og skal følge et tov, bare så man ved at man er på rette vej. Men turen er alle anstengelserne værd, det er fra udkigspunkterne man virkelig kan se, hvor smukt de 42 øer skyder op af det jadegrønne hav.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ang Thong Nationalpark

Ang Thongs anden store attraktion er øen Koh Mae Ko, hvor man kan se en stor naturskabt lagune midt på øen. Lagunen er 250 meter lang, 350 meter bred og syv meter dyb. Man mener den er skabt ved, at undergrunden er sunket sammen. Vandet er helt grønt, men lagunen har forbindelse til havet via underjordiske tunneler.

Også turen til lagunen fra den lille strand er hård, man snegler sig af sted blandt alt for mange turister, op ad trapper, gennem klipper, og flere steder er det meget smalt. Det ser dog ud som om, at der er ved at blive lavet en ny og bredere trappe, det er i den grad tiltrængt. Havet omkring parken er ikke helt klart, men flere steder er der alligevel gode snorklemuligheder, korallerne er flotte og fiskene mange.

Enhver tourudbyder på Koh Samui kan sælge en tur til Ang Thong, og man kan vælge om man vil sejle med almindelig båd eller med speedbåd. Tag speedbåden, så er du nemlig først på pletten, øerne er temmelig besøgt, og op ad dagen strømmer det ind med turister.

Mange arrangører starter med at sejle til et snorkleområde, køb hellere en tur, der tager turen bagfra og starter med hovedøen, så har du det meste for dig selv. Det kan naturligvis være svært at arrangere, nogle selskaber laver spontant om på rækkefølgen, men nu er det nævnt. En udflugt til Ang Thong koster fra ca. 1300 baht til 2000 baht, dertil kommer nationalparkafgift på 200 baht. Som nævnt kan man overnatte på hovedøen, klik ind på www.dnp.go.th for at reservere plads.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Langur på Koh Wua Talap

Koh Phangan
Koh Phangan ligger ca. 15 km nord for Koh Samui. Øen er alt det, Koh Samui var engang. Uberørte strande, endeløse fester og et fristed for hippier og backpackere. Endnu, for selv om langt de fleste overnatningssteder stadig er i mellemklassen og derunder, så har de første store internationale hotelkæder fået øjnene op for øen med de mange lækre strande. Koh Phangans hovedby hedder Thong Sala, det er her færgen fra fastlandet og Na Thon på Koh Samui lægger til.

Byen har et væld af butikker, banker og en del lokalliv, men kun få bliver her, størstedelen af de ankomne tager den 12 km lange tur mod sydøst til Hat Rin. Turen dertil er temmelig kuperet, men man har nogle formiddable udsigter over det dybblå hav og Koh Samui. Hat Rin ligger på en lille halvø, der består af Hat Rin Nai (Sunset Beach) mod vest og Hat Rin Nok (Sunrise Beach) mod øst. Sidstnævnte strand er i særklasse, her er kridhvidt sand og krystalklart vand.

De fantastiske bademuligheder er dog kun en af årsagerne til at folk valfarter hertil. Det er nemlig på denne strand, at de berømte full moon parties bliver afholdt. Det bærer byen tydeligt præg af, turisternes gennemsnitsalder er omkring 25 år, og overalt er der lagt op til fest og farver. Der er masser af barer, både på stranden og i byens små gader, hvor man også finder restauranter, tatooshops og butikker med specialdesignet tøj i hippiestil. Kulminationen på det hele er det månedlige full moon party, verdens største beachparty, der i højsæsonen samler op mod 30000 festende mennesker.

Technomusik præger festen, men der er også steder, der spiller pop og jazz. Overalt kan man få noget at drikke, og 20-30 ens boder på stranden sælger buckets (en spand med sprut, sodavand og sugerør) i forskellige blandinger. Festen er i princippet endeløs, der er ofte stoffer af forskellig art indblandet, men ifølge lokale har festerne været vildere end de er i dag. Det var dengang, der ikke var politi på øen, det er der nu, i dagene op til begivnheden bliver der lavet check points forskellige steder for at finde og konfiskere stoffer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hat Rin Beach på Koh Phangan

Problemet er åbenbart stort, noget af det første man ser når man kommer med båden fra Bangrak på Koh Samui til Hat Rin, er et stort skilt med en hilsen fra politimesteren. Han gør opmærksom på, at alle, der er i besiddelse af, indtager eller sælger nogen form for stoffer vil blive retsforfulgt. Så er stilen ligesom lagt! En fest om måneden, uanset hvor mange dage den varer, er jo ikke meget. Af samme grund bliver der også arrangeret half moon party og black moon party, foruden poolparties og sunset parties, her kan man altid finde en anledning til at holde en fest.

Som på Koh Samui er også midtøen på Koh Phangan bjergrig og dækket af frodig jungle med smukke vandfald. Vejene er mange steder ikke de bedste, så det kan tage noget længere tid at komme rundt end man umiddelbart skulle tro. Øen har naturligvis også sine templer, et af de mest kendte er Wat Khao Tham, et grottetempel, hvor man kan deltage i meditationskurser. Templet har flere nonner boende, og der er i øvrigt en flot udsigt fra området. Det er der også fra det forholdsvis nye kinesiske tempel ved Ban Si Thaw, der er flere bygninger, og med den tætte jungle som kulisse ligger det utrolig smukt.

Hat Rin er den mest udbyggede strand på Koh Phangan, men der er rigeligt andre at vælge mellem. Det er kun et spørgsmål, om det skal være primitivt og roligt, eller et lidt dyrere sted med egentlig by. Af forholdsvis etablerede turistbyer hører Hat Salad på vestkysten og Ao Chalok Lam på nordkysten, men er du til bambushytter og uberørt strand, er der også mulighed for det. Fra Koh Samui er det nemt at besøge Koh Phangan, fra både Bangrak og Bo Phut sejler der færger til Hat Rin på Koh Phangan.

Der er også færge far Na Thon på Koh Samui til Thong Sala. Når du kommer med færgen holder der songtaews, der kan køre dig til dit bestemmelsessted. Vejene er som nævnt ikke lige gode alle steder, til nogle strande kan man kun sejle, men taxibåde står til rådighed, regn med 100-300 baht afhængig af, hvor langt du skal.

Hos toursælgerne på Koh Samui kan du købe guidede ture til Koh Phangan, prisen ligger fra 1200-2000 baht. Op til det månedlige full moon party kan det være svært at finde overnatning på øen, bestil i god tid, nogle hoteller kræver dog at du booker minimum 4 overnatninger. Du kan booke hotel på Koh Phangan hos Sawadee. Det er også muligt at tage en smuttur fre Koh Samui til Hat Rin for at opleve full moon party. Du kan blive hentet på dit hotel fra ca. klokken 20.00 til 01.00 og sejle tilbage til Koh Samui fra 24.00 til 5.00. Mange steder på Koh Samui reklamerer med denne mulighed.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kinesisk tempel på Koh Phangan
Vejret på Koh Samui

Vejret på Koh Samui er varmt året rundt med temperaturer på 30°-33°C. Den tørre tid og dermed højsæsonen varierer noget i forhold til det man ellers kender fra Thailand, månederne februar, marts og april har mindst nedbør og flest turister. Koh Samui får ikke så meget regn i sommermånederne og er således et af de bedste steder at besøge i juni, juli og august. Oktober og november får mest regn, men kan også byde på mange dage med solskin. Fra november til januar er det ofte blæsende på Koh Samui. Vejret i Thailand lige nu.

Fakta og nyttige links

Religion: Buddhister (ved grænsen til Malaysia og på Phuket flest muslimer) • Indbyggertal: ca. 60 millioner • Hovedstad: Bangkok • Valuta: Baht, se aktuel kurs her. Masser af kontantautomater og vekslemuligheder i byerne • Lufthavn: Bangkoks nye lufthavn Suvarnabhumi er enorm, desværre er der også her kaos ved indcheck, dårlige ventearealer og manglende skiltning. Til gengæld er her fantastiske shoppingmuligheder. En række spisesteder findes også • Koh Samui: Meget lille lufthavn, her er dog lidt shopping og spisesteder • Turistsprog: Prøv med engelsk, ellers tegnsprog • Indrejsekrav for danske statsborgere: Pas skal være gyldigt 6 mdr. efter hjemkomst. Ophold i max. 30 dage uden visum. Børn SKAL have eget pas! Indrejsekort skal udfyldes, det bliver som regel delt rundt af flypersonalet. Tjek aktuelle regler herTidsforskel: Sommer: +5 timer/Vinter +6 timer.

Book hotel på Koh Samui
Thailands turistbureau
Udenrigsministeriets rejsevejledning
Vejret i Thailand lige nu

Book flybilletBook hotel på Koh SamuiBook pakkerejse

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Please enter your name here