Hjem Koh Phi Phi rejseguide

Koh Phi Phi rejseguide

De første turister, der ankom til Phi Phi øerne må have troet de havde fundet paradis. Dramatisk natur, svajende palmer og strande med pudderhvidt sand. Øerne var dengang, som nu, beboet af Chao Ko, ø-folket, muslimske havsigøjnere, hvis eneste kontakt med omverdenen var en bådafgang om ugen til fastlandet.

Det var dengang. I dag er øerne næsten ikke til at kende igen, og de sidste 20-25 år har budt på utallige byggerier og en voldsom invasion af turister, der har medført problemer med bl.a. affald og drikkevand.

Tsunamien i 2004 var hård ved Phi Phi, men det, der var en stor menneskelig tragedie skulle vise sig at være gunstig for øerne. Oprydningen efter flodbølgen fjernede affaldsbunker, nyt vandrensningsanlæg blev etableret og private har nu opstillet skraldespande belært at fortidens synder.

Umiddelbart efter tsunamien forbød den thailandske regering nye byggerier. Rygterne løb om, at øerne skulle omdannes til naturpark, men stille og roligt er Phi Phi vendt tilbage til normalen med uhæmmet vækst af overnatningssteder, butikker og restauranter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Long Beach

Øerne er stadig smukke og et must at besøge for enhver backpacker, der rejser rundt i Asien. Phi Phi-øerne er i dag for alle, de primitive bambushytter findes stadig, men her er også luksushoteller og bedre restauranter. Phi Phi øerne består af i alt seks øer, men normalt omtaler man kun de to største, Phi Phi Leh og Phi Phi Don, der som nævnt begge er beriget med smukke strande og dramatisk natur.

I denne beskrivelse vil jeg primært koncentrere mig om Phi Phi Don, hvis største turistområde ligger på en lang smal tange, der forbinder øens to store dele. Den østlige del er kuperet med spredte hoteller og tilgængeligt ad små stier, mens den vestlige del består af enorme klipper med ufremkommelig skov, hvor der lever vilde aber.

Strandene

Tonsai
Tonsai er Phi Phi Dons hovedby. Det er her bådene fra Phuket og Krabi lægger til, og det er til højre for molen at butikker, restauranter, barer, tourbureauer og dykkercentre ligger på stribe. Enhver backpacker med respekt for sig selv kommer på et eller andet tidspunkt forbi Phi Phi på deres tur i Østen, og det bærer klientellet tydeligt præg af. Her er fyldt med unge mennesker, der nyder strandene om dagen og fester om natten.

Tonsai minder mest af alt om en af Sydeuropas partyøer. De unge finder deres bedste tøj frem, når de går natten i møde på en af Tonsais barer, der arrangerer temaaftener og ildshows. Udover hovedgaden består Tonsai af en række sidegader, der løber på kryds og tværs, og det er her man skal søge hen, hvis man vil have billig overnatning og billig mad.

Book hotel på Koh Phi Phi med prisgaranti

Uanset hvor man vælger at bo i byen, må man regne med et voldsomt støjniveau fra især barerne, der først slutter festen ud på natten. For år tilbage har Tonsai Beach sikkert været fremragende, men i dag er den plastret til med opankrede longtailbåde, og moleområdet tager sin del af af stranden. Søg ud til Phi Phi Hospital på strandens vestlige del, ved de små strandhytter findes de bedste muligheder for at bade på Tonsai Beach.

Byen er ganske enkelt proppet med med forretninger, og det er vel ikke helt forkert, at der skiftevis ligger en dykkershop, internetcafé og massagebutik. Der er et mylder af mennesker i gaderne, pas på du ikke bliver kørt ned af de brede bagagevogne og lokale på cykel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tonsai Beachs vestlige del, her er mere stille

Ao Loh Dalam
På den lange tanges modsatte side ligger stranden Ao Lo Dalam, ca. 300-400 meter fra Tonsai. Ved molen hvor bådene fra Phuket og Krabi ankommer, kan du i stedet for at gå ned ad Tonsais hovedgade gå lige ud og følge den næsten snorlige gade, der fører til Ao Lo Dalam Beach. Står du for enden af gaden, vil du have Sunset Bar på din højre side. Man vil straks opdage, at denne strand er langt roligere end Tonsai.

Efter Sunset Bar følger Phi Phi Princess Resort og derefter en lang række solstole (50 baht pr.stk.). For enden af stranden ligger en stribe strandbarer og op ad skråningen vil man kunne se Phi Phi Viewpoint Hotel. Ao Lo Dalam har skønt krystalklart vand og fint sand, der er store tidevandsforskelle og meget lavvandet, fint til børn.

Hat Hin Khom Beach
Ved Chukit Resort slutter Tonsai Beach og Hat Hin Khom Beach starter. Faktisk er den blot en forlængelse af af Tonsai Beach mod øst. Stranden er udmærket, men faktisk ubrugelig ved lavvande.

Støjniveauet på denne strand er ikke mindre end i Tonsai, dyrere resorts som f.eks. Andaman Resort, Andaman Legacy og til dels Phi Phi Villa Resort ligger faktisk lige ved siden af en øens populæreste barer, Hippie Bar. Bay View Resort og Araya Buri Resort er lidt roligere overnatningsmuligheder på Hat Hin Khom Beach. Fra samtlige hoteller kan man gå ind til Tonsai, det tager ca. 10-15 minutter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Longtailbåde på Ao Lo Dalam Beach

Hat Yao (Long Beach)
Fortsætter man forbi Hat Hin Khom kommer man ud til Hat Yao Beach der ligger længst ude i Tonsai Bugten. Fra Tonsai er det absolut nemmest at tage en taxibåd til stranden, det koster ca. 100 baht pr. person. Men det er muligt at gå derud, fra Bayview Resort bliver turen dog ret besværlig, man skal klatre over flere områder med sten.

Hat Yao er nok en af Phi Phi’s bedste strande, den er ca. 300-400 meter lang med kridhvidt fint sand og krystalklart vand. Der er desværre også en del trafik af longtailbåde der dagen igennem fragter badegæster til stranden, heldigvis har man lavet flere afmærkede områder til de badende. I disse områder er der forholdsvis god snorkling, jeg talte 20-25 forskellige arter, deriblandt papegøjefisk og zanklider.

Er man en habil svømmer eller har man iført sig dykkerudstyr, er der rigtig gode koralrev længere ude, lige præcis ved denne strand skulle det være muligt, som det eneste sted i verden, at gå ud fra kysten og se hajer, her den sorttippede revhaj.

På Long Beach ligger 5-6 resorts, et par af dem, f.eks. Blue Sky Resort, har tydeligvis backpackere som målgruppe, men i begge ender af stranden ligger dyrere overnatningssteder, bl.a. Phi Phi The Beach Resort. Nattelivet er yderst begrænset, men her ligger dog flere barer, tilhørende hotellerne.

Øvrige strande
Udover de nævnte strande ligger der primært på øens østkyst en del strande, det er her man skal søge hen hvis man vil have fred og ro. Nordligst finder man Laem Tong Beach, en håndfuld resorts deler den lækre sandstrand. I den ene ende af stranden er der en lille havsigøjnerlandsby. Længere mod syd kommer Ao Lo Bakao Beach der kun har et resort, det meget lækre Phi Phi Island Village Resort. Også denne strand er fremragende!

Næste strand mod syd, Phak Nam Bay, har også kun et resort, det skønne Phi Phi Relax Resort, der er et af de sidste steder på Phi Phi, hvor man kan føle sig som Robinson Crusoe. Der er store tidevandsforskelle på Phi Phi, en strand som Hat Hin Khom er ikke særlig indbydende ved lavvande, og på Ao Lo Dalam Beach skal man gå rigtig langt ud før man har vand over knæene. Det er ikke velset at være topløs i Thailand, men lige netop på Phi Phi ser det ud til at være normen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fristende hængekøje på Long Beach
Overnatning

Engang var Phi Phi fyldt med små enkle bambushytter, primært henvendt til backpackerne. I årenes løb, og især efter tsunamien, er der kommet hoteller og resorts i alle prisklasser. Phi Phi er nok et af de dyreste steder at bo, priserne er skudt kraftigt i vejret.

Den billigste overnatning findes i Tonsais gader midt på øen. Jeg bruger selv Sawadee.com når jeg booker hotel i Thailand, det er nemt og professionelt, og der er rigtig mange hoteller at vælge mellem. Alternativt kan du booke hos hotels.com, der har prisgaranti på hoteller. Du er mere end velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål til booking. Mail: webmaster@gaths-rejseside.dk • Telefon: 20894585.

sawasdee-phiphi

Transport

For at komme til Phi Phi Don kan man tage færgen fra Phuket eller Krabi. Fra Phuket afgår færgen fra Rassada Pier i udkanten af Phuket By. Her skal man først købe billet og lige bagved checker man ind. Prisen er 500 baht og man kan samtidig købe en returbillet. Overfarten tager ca. 90 minutter og der er afgang kl. 8.30, 13.30 og 14.30. Fra Krabi er prisen 550 baht og overfartstiden er 1 time og 45 minutter. Der er afgang kl. 9.30, 10.30 og 14.30.

Fra Krabi kan man tage færgen fra Krabi By eller den lille havn i Hat Nopparat Thara. Alternativt kan man altid chartre sin egen speedbåd, men det er naturligvis dyreste løsning.

Indvendigt minder færgerne om et fly, man sidder på række, men det er også muligt at sidde på soldækket. Al bagage bliver stablet i en kæmpe bunke, og ved ankomst til Phi Phi er der selvfølgelig rent kaos. De turister, hvis kuffert ligger nederst, kan selvfølgelig ikke vente med at komme af, så der bliver hevet, flået og kastet med bagagen.

På molen i Tonsai står der repræsentanter fra de større hoteller og venter. De sørger for at din bagage bliver transporteret og selv går eller sejler man til sit hotel.

Bor man i Tonsai, Ao Lo Dalam eller Hat Hin Khom kan man nemt gå til sit bestemmelsessted. Der er i øvrigt heller ikke mange andre muligheder, der er ingen biler på øen (hvilket faktisk ikke er helt sandt, et par resorts kører deres gæster rundt i tuk-tuk).

Skal man fra en strand til en anden, så tager man en taxibåd, der også kan lejes for en hel eller halv dag, hvis du f.eks. skal ud og snorkle, bådførerne kender naturligvis alle de goder steder. Bruger du båden som taxi betales en pris pr. person, en halv dags leje koster ca. 1800 baht og en hel dag ca. 2800 baht. Der er masser af taxibåde på øen og bådførerne skal nok gøre opmærksom på sig selv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Typisk gade i Tonsai
Mad og drikke

Heller ikke på Phi Phi-øerne behøver man at sulte. Gadekøkkener eksisterer stort set ikke, til gengæld kan enhver bar, guesthouse eller hotel sørge for et måltid mad. Det er ikke fordi det vrimler med gastronomiske perler på Phi Phi, men fisk og skaldyr fås mange steder og er ofte et godt valg.

Almindelig thaimad går man heller ikke fejl af, men det er de færreste der kan lave en anstændig bøf, pizza eller pastaret. Alligevel er der adskillige der tilbyder take-away af især pizza, noget som backpackerne virkelig har taget til sig. Vi prøvede bla. følgende restauranter:

Restaurant Khun Va: Her er glimrende mad, thairetterne er super og selv pizzaen er til at spise. Khun Va er ikke særlig stor, alligevel er betjeningen mangelfuld, men venlig nok. Khun Va finder du på den sidegade til Tonsai hovedgade med et skilt til apoteket • Pums Restaurant: Pum er mest kendt for sin kokkeskole, men har også en lille restaurant. Maden er god, men på ingen måde fantastisk. Det er selvfølgelig thailandsk mad der serveres, her er venlig betjening. Også salg af egne kogebøger • Restaurant Chao Koh: Denne store restaurant ligger ud til vandet i Tonsai. Her kan du selv vælge din fisk, min grillede søtunge var glimrende. Menukortet er omfattende, betjeningen venlig, men som så mange andre steder i Thailand kniber det med servere maden samtidig til alle omkring bordet • Restaurant Tom Yam: Her laver man dejlig mad i form af gode hjemmelavede forårsruller og interessante specialiteter. Stedet er ikke særlig hyggeligt og betjeningen kaotisk. Ligger i backpackerkvarteret, lige ved banken og 7-eleven • Tonsai Seafood Restaurant: En af de mange restauranter lige ud til vandet i Tonsai. Her er et stort udvalg på menukortet, fisk, skaldyr, almindelige thairetter og bbq. Maden er i orden, men ikke fantastisk. Tonsai Seafood ligger lige ud for Hotel Banyan Villa • Lemongrass Restaurant: Meget populær restaurant, der tilbyder alle former for thailandsk mad, foruden skøn seafood. Lemongrass ser ikke ud af meget, men her er mange mennesker og maden er god og billig. Ligger i Tonsai ved postkontoret • Restaurant Jasmine: Skøn mad på stranden foran havsigøjnerlandsbyen på Laem Tong Beach. Meget familiær atmosfære og skøn mad. Her sidder man med fødderne i sand og nyder sin gode thaimad og seafood. Ligger mellem hotellerne Holiday Inn og Erawan Palms.

Nattelivet på Phi Phi er heftigt, der er mange barer og konkurrencen er hård. Unge står og deler løbesedler ud med information om hvad der sker på barene, der laver temaaftener som f.eks. beach party, ladys night, 90’er fest, gratis bucket (en bucket er en spand med f.eks. vodka og red bull der drikkes med sugerør).

Man kan få slukket tørsten mange steder, men en håndfuld større barer som Reggae Bar, Carlitos Bar, Hippies, Carpe Diem, Apache Bar og Ibiza Bar, er de populæreste. Reggae Bar har sit helt eget koncept, her står en boksering hvor man kan kæmpe thaiboxing mod hinanden, vinderen får en gratis bucket.

Værd at vide

Som nævnt er Phi Phi Øerne et af de absolut dyreste steder i Thailand, ikke kun på overnatning, men også på f.eks. dagligvarer, tøj og souvenirs. Priserne er mange gange dobbelt op af f.eks. Phuket, og på Phi Phi er man ikke glade for at prutte om prisen. Tonsai og Hat Hin Khom har et voldsomt støjniveau, drømmer du om en tropeferie på en uspoleret ø skal du holde dig langt væk fra disse to strande og i stedet for vælge en strand på øens østkyst. I Tonsai er der masser af kontantautomater, et par af de thailandske banker har også små filialer på øen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Udsigt fra Viewpoint
Udflugter

Viewpoint
Udover strandene har Koh Phi Phi kun få seværdigheder, en af dem er viewpoint, der absolut kan anbefales at besøge. Udsigtspunktet ligger 186 meter over havets overflade, og der er selvsagt et godt stykke vej derop. På den lange tanges østlige del må man gå op i sidegaderne for at finde et skilt, der viser vej derop, spørg i en af butikkerne hvis du er i tvivl..

Har du fundet trappen kan din tur begynde. Det kan synes uoverkommeligt i heden, men det er alle anstrengelserne værd. Når du kommer til skiltet, der viser vej til viewpoint 1, 2 og 3, så spring nummer 1 over og fortsæt lige ud til viewpoint 2, efter ca. 400 meter når du det efter min mening bedste viewpoint. Heroppefra er der en formidabel udsigt over den lange tange og strandene Tonsai og Ao Lo Dalam. Husk vand til turen, det kan dog købes i den lille kiosk ved udsigtspunktet, hvis ejer har lavet en lille, men smuk have.

Monkey Beach
Koh Phi Phi Dons vestligste del kaldes Koh Nok, hvor lodrette klipper beklædt med jungle skyder op ad havet. Dette store område er ufremkommeligt for mennesker, men her bor masser af aber som man har næsten 100 % chance for at se ved den såkaldte Monkey Beach, der ligger i Tonsai Bugten.

Stranden er selvfølgelig et populært udflugtsmål, men det er ikke kun turister fra Phi Phi, der kommer på besøg, man må slås om pladsen med alle bådene fra Phuket og Krabi. Man kan tage bananer med til aberne, og det er muligt at gå i land ved lavvande, men forbered dig på en del nærgående aber.

pp11
Monkey Beach – her er masser af aber

Koh Phi Phi Ley
Phi Phi Ley er den mindste af de to større øer og ret ufremkommelig med stejle klippesider, der dramatisk rejser sig op af havet. Alligevel er øen et populært, og i dag også overrendt udflugtsmål, udelukkende pga. den guddommeligt smukke strand, Maya Bay.

Stranden ligger i en næsten skjult bugt, og det var her filmen “The Beach” med Leonardo de Caprio blev indspillet. Maya Bay har fint hvidt sand og krystalklart turkis vand, og det ville være et godt sted at snorkle, hvis det ikke lige var for de mange både, der konstant sejler ind og ud af bugten. Et område ved stranden er afmærket, og herfra kan der snorkles.

Sejler man rundt om øen støder man ind i vikingegrotten med vægmalerier fra 1600-tallet. Her bor øens få indbyggere, der i generationer har samlet svalereder til brug på det kinesiske marked, hvor det er en delikatesse.

Ved siden af Vikingegrotten ligger “Lagunen”, en dyb bugt med krystalklart vand. Modsat Maya Bay ligger Lo Samah Bay, her er ikke strand, men der kan snorkles fra båden. Som noget forholdsvis nyt kan man nu campere i Maya Bay, en restaurant i Tonsai arrangerer en tur der starter klokken 15.30 og man er retur dagen efter omkring klokken 10.00. Se mere på www.mayabaycamping.com.

Book hotel på Koh Phi Phi med prisgaranti

Dykning
En af de foretrukne aktiviteter på Phi Phi er at dase på de lækre strande, men bliver man træt af det er det nærliggende at udforske det fantastiske liv under vandet. Der ligger adskillige dykkerforretninger på øen og har du ikke allerede certifikat er det selvfølgelig også muligt at tage det.

Phi Phi har nogle af verdens bedste dykkerområder, det er helt normalt at se både haj, rokke, havskildpadder og hvalhaj. Man går ikke mange skridt før man får et tilbud om dykning, udover de mange dykkerforretninger har de fleste hoteller også en diveshop tilknyttet. Dykning på Phi Phi-øerne er et helt kapitel for sig, her skal kun nævnes nogle af de populæreste områder:

Hin Musang (Shark Point): Meget populært område og et af de bedste steder at dykke i Thailand. Her ses mange forskellige fisk, bla. barracudaer og et væld af koraller. Der er stor sandsynlighed for at se zebrahajer.

Anemone Reef: Kendt for sine mange og store koraller. Her er forholdsvis lavvandet, helt ned til fire meter. udover mange flotte fisk ses også muræner og krabber.

King Cruiser Wreck: Et af de få vragdyk i området. Færgen King Cruiser sejlede mellem Phuket oh phi Phi da den stødte ind i Anemone Reef. Vraget er dækket af muslinger og der er ofte store stimer af revfisk.

Nui Bay: På Koh Phi Phi Dons nordvestside. Fantastisk undervandsmiljø med sten, klipper, svampe og koraller. Stedet byder på mange forskelligartede fisk. Også et godt sted til snorkling.

Hin Bida: Også kaldet Phi Phi Shark Point. Ligger ca. 8 km syd for Phi Phi Leh. God sigt, man ser ofte zebrahajer, blæksprutte, muræner og store stimer af farvestrålende fisk.

Koh Bida Nok: Lige syd for Phi Phi Ley. Mange meget flotte koraller. Store stimer af farvestrålende fisk. Zebrahaj ses ofte, djævlerokke og hvalhaj er ikke ualmindelige gæster ved revet.

Maya Bay: Den smukke bugt ved Phi Phi Leh. Gode koraller, mange flotte fisk og blæksprutter ses ofte.

Phi Phi DivingPhi Phi Scuba Diving CenterPhi Phi Dive Camp

pp12
Smukke Maya Bay på Koh Phi Phi Ley
Vejret på Koh Phi Phi

Phi Phi-øerne har tropeklima med varmt vejr året rundt. Perioden fra november til marts er højsæson, da disse måneder er de tørreste og køligste med temperaturer på ca. 30°-32°C. Sommeren, og især august og september er regntid, det er ikke sådan at det regner konstant, men byger af et par timers varighed er normalt. Temperaturen om sommeren ligger ofte på over 32°C. Bemærk, at nogle hoteller, barer og restauranter lukker ned i den våde periode. Vejret i Thailand lige nu.

Fakta og nyttige links

Religion: Buddhister (ved grænsen til Malaysia og på Phuket flest muslimer) • Indbyggertal: ca. 60 millioner • Hovedstad: Bangkok • Valuta: Baht, se aktuel kurs her. Masser af kontantautomater og vekslemuligheder i byerne • Lufthavn: Phukets lufthavn er lille, i øjeblikket planlægger man en større udvidelse. Udmærkede ventearealer og begrænsede shoppingmuligheder • Turistsprog: Prøv med engelsk, ellers tegnsprog • Indrejsekrav for danske statsborgere: Pas skal være gyldigt 6 mdr. efter hjemkomst. Ophold i max. 30 dage uden visum. Børn SKAL have eget pas! Indrejsekort skal udfyldes, det bliver som regel delt rundt af flypersonalet. Tjek aktuelle regler herTidsforskel: Sommer: +5 timer/Vinter +6 timer.

Thailands turistbureau (TAT)
Udenrigsministeriets rejsevejledning
Book flybillet – altid de laveste priser
Book hotel på Koh Phi Phi
Vejret i Thailand lige nu

Book flybilletBook hotel på Koh Phi PhiBook pakkerejse

 

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Please enter your name here