Hjem Vietnam Hanoi – et besøg i Vietnams hovedstad

Hanoi – et besøg i Vietnams hovedstad

+ masser af nyttig rejseinformation nederst på siden

2

Det er tidlig morgen. Meget tidligt. På trods af tidspunktet står vi midt på en af Hanoi største pladser, hvor der er masser af liv. En gruppe ældre mennesker dyrker tai chi, og længere henne er der mere fart på det store aerobichold, der prøver at følge musikken, som drøner ud af de skrattende højttalere. Pladsen illustrerer på glimrende vis Vietnam i dag; et samfund i rivende udvikling med en befolkning fuld af gå-på-mod og virkelyst.

hanoi
Trafik lige nord for det gamle kvarter

Med cyclo gennem Hanoi

Vi kommer kun langsomt fremad. Heldigvis har vi ikke travlt og kan ikke forestille os en bedre måde at opleve den vietnamesiske hovedstad end fra en cyclo. Den tynde mand, der sidder lige bag os tramper ihærdigt i pedalerne, og vi er glade for, at det ikke går stærkere, end at vi kan få alle byens detaljer med.

Vi kører forbi grønthandlere med farvestrålende grøntsager, en udendørs frisør, hvor kunderne sidder på fortovet med kurler i håret, og passerer det flotte teater, hvorfra Ho Chi Minh proklamerede Vietnams selvstændighed i 1945.

En tur med cyclo giver et fint indblik i byen, og det er fantastisk at se, hvordan alt liv foregår på gaden. Men det er ikke kun den rene idyl at befinde sig i Hanois gader. Byen er med rette berygtet for sin trafik, og i centrum tror vi knap nok vores egne øjne, når tusinder af scootere kører sik-sak mellem cykler, biler, gående og cycloer. Scooterne kommer som konstante sværme, og flere gange føler vi, at det er med livet som indsats at sidde så udsat.

Men det værste ved byen er faktisk alle de dyttende biler og scootere. Konstant bliver der trykket på hornet, og som regel til ingen verdens nytte. Vi føler os stressede af den sindssyge trafik og den ustandselige dytten, der hele tiden får os til at kigge os over skulderen.

Som trafikant i dagens Hanoi forstår man godt, at nogle vil have cykeltaxien ud af byen. Den er meget langsom, men overholder trafikanterne bare de mest simple trafikregler og har lidt respekt for hinanden, så er jeg ikke et øjeblik i tvivl om, at der vil være plads til alle i gaderne.

Hanoi er en stor by, men i forhold til Asiens sværvægtere stadig lille. Den er ikke specielt køn, de fleste huse ser triste ud, og byplanlægning eksisterer tilsyneladende ikke. Men her er kun få højhuse, så byen er lys og åben og atmosfæren pragtfuld. Vi lærer hurtigt at begå os i trafikken, og som dagene går, kommer vi til at holde mere og mere af byen.

hanoi
Hanoi’s gamle kvarter er fuld af liv med masser af shopping, restauranter og overnatningssteder

Hoan Kim søen og det gamle kvarter

“Der lever en kæmpeskildpadde i søen”, siger den smilende mand, der tydeligvis gerne vil afprøve sit engelsk på os. Jo, den er god nok. Ifølge myterne bor der en kæmpeskildpadde i Hoan Kim søen, der ligger som en skøn åben oase midt i Hanoi. Det er her vi står nu, og kigger på de to markante monumenter, Skildpaddetårnet og Ngoo Son-Templet.

Skildpaddetårnet, der er i fransk stil, blev opført i 1886 af en embedsmand, der havde til hensigt at begrave sin far i tårnet. Ngoo Son-Templet er mere i vietnamesisk stil og et sandt tilløbsstykke for de lokale. Templet blev opført i 1500-tallet og ligger smukt på den lille ø Jadehøjen. Vi passerer den flotte røde bro, The Hoc, eller Den Opståede Sols Bro, og kan på den anden side af den blanke sø se, hvordan scootere og biler suser rundt som travle myrer.

Markedet og de omkringliggende gader er Hanois sjæl. Det er et perfekt sted at studere folkelivet blandt de handlende, der shopper alt fra sko til grøntsager. Her i det gamle kvarter, der ligger et stenkast fra søen og Jadehøjen, går vi rundt i de 36 handelsgader, der engang var opdelt i varegrupper.

I dag er inddelingen ikke så tydelig, men det er byens bedste shoppingområde, og især ferskvaremarkedet er livligt. Det er dog ikke for sarte sjæle, her tilberedes bl.a. mus, skildpadder, hundehvalpe og andefostre, men du kan også gøre som os; købe en frisklavet skål pho, et billigt og lækkert måltid.

Handelsgaderne er også backpackerområde. Her er guesthouses, billig mad, socialt samvær og de såkaldte turistcaféer, der kan sørge for udflugter og transport. Man kan ikke bo mere centralt i Hanoi, og her er masser af liv og atmosfære.

hanoi
Ho Chi Minh’s Mausolæum

Ho Chi Minh og mausoleet

“Stil op i to rækker, af med hatten, ingen snak og hænderne op af lommen”, siger den meget formelle vagt, der er iført en kridhvid og perfekt strøget uniform. Vi er på vej ind i Ho Chi Minhs mausolæum, hvor vi i grupper får adgang til det allerhelligste; Selve rummet, hvor Vietnams landsfader ligger til offentlig skue, balsameret og gemt, så kommende generationer ikke glemmer Vietnams grufulde historie, og hvem, der befriede landet.

Mausoleet er i kold kommunistisk stil og minder påfaldende meget om Maos mausoleum i Beijing. Det kan synes underligt, at man har valgt at balsamere Ho Chi Minh, når han selv ønskede at blive kremeret og asken skulle spredes i alle dele af landet. Men mon ikke Vietnam på det tidspunkt (og måske stadig) havde brug for noget nationen kunne samles om, noget at se op til?

Ho Chi Minh er Vietnams landsfader, og overalt ser man billeder og statuer af den mand, der i flere omgange har givet landet sin selvstændighed tilbage. Ho Chi Minh blev født i 1890 under fattige kår, og efter skoletiden i Hué tog han hyre på et fransk skib, der sejlede ham til Frankrig. Han bosatte sig i Paris, hvor han var med til at stifte det franske kommunistparti. Ho Chi Minh blev sendt til Moskva og derfra videre til Asien, hvor han fungerede som efterretningsagent.

Gennem årene havde Ho Chi Minh tillært sig adskillige sprog og kombineret med hans evne til at forklæde sig, var han næsten umulig at fange for franskmændene, der jagtede ham i årevis. I 1941 rejste Ho Chi Minh til fødelandet Vietnam for første gang i 30 år, hvor han grundlagde Viet Minh, hvis mål var et selvstændigt Vietnam, uafhængigt af det franske kolonistyre og japanerne, der besatte landet under 2. verdenskrig.

hanoi
Den Ensøjlede Pagode

I 1942 blev Ho Chi Minh arresteret, men efter løsladelsen førte han an i augustrevolutionen, der relativt ublodigt sendte japanerne ud af landet. Ho Chi Minh kunne 2. september 1945 erklære Vietnam for selvstændigt, men i praksis var det stadig franskmændene, der havde magten. De led dog et voldsomt nederlag i det berømte slag ved Dien Bien Phu i 1954.

Vietnam var nu et frit land og indtil hans død i 1969 sad Ho Chi Minh som præsident i Nordvietnam. Han nåede dog ikke at opleve Nordvietnams sejr over Sydvietnam og den efterfølgende genforening.

Der er stor respekt om Ho Chi Minh, han var en beskeden mand, der levede et enkelt liv, og han var på mange måder ikke særlig kommunistisk i sin tankegang. Selvom Nordvietnam var et diktatur og begik adskillige uhyrligheder, så var Ho Chi Minh absolut forud for sin tid og i mange år langt mere fremsynet og civiliseret end de ledere, der efterfulgte ham.

Ho Chi Minh Parken og Den Ensøjlede Pagode

Ho Chi Minh bliver virkelig dyrket i Hanoi. Ved mausoleet besøger vi et større område tilegnet den vietnamesiske landsfader. Ud til en lille hyggelig sø ligger hans pælehus, hvor han boede i perioden fra 1958 til 1969.

Oprindelig var det store pompøse præsidentpalads få hundrede meter derfra tiltænkt ham, men der ville han ikke bo, for det lugtede af franskmænd, som han sagde. Der er ikke adgang til præsidentpaladset, der blev bygget i 1906 til guvernøren af Indokina, så vi må nøjes med at se den gamle bygning udefra.

Næsten i forlængelse af søen og Ho Chi Minhs hus ligger Den Ensøjlede Pagode som kejser Ly Thai Long opførte omkring år 1050. Det siges, at kejseren drømte at han havde mødt barmhjertighedens gudinde, der siddende på en lotusblomst overrakte ham et drengebarn. Ly Thai Long giftede sig og fik en dreng, og som tak til gudinden opførte han pagoden.

Det er ikke den originale pagode man kan se i dag. En af franskmændenes sidste bedrifter inden de forlod Hanoi var at ødelægge den fine bygning, og den nuværende pagode er opført af regeringen i 1955. Pagoden er et fint stykke klassisk vietnamesisk arkitektur og står i stor kontrast til det store museum i kommuniststil lige ved siden af, som vi hurtigt udnævner til Hanois grimmeste bygning.

hanoi
Masser af fisk og skaldyr til salg på et det gamle kvarters markeder

Hanoi er god og billig mad

Gadekøkkenerne syder, og dampen står op af de store gryder med den vietnamesiske nationalret Pho, der er en lækker suppe lavet på oksekød og krydderier. Pho spises døgnet rundt, og det er også en ret vi køber hver dag til frokost. Hos gadekøkkenerne koster det kun få kroner at stille sulten, og de tilbyder ikke kun suppe, men også bun cha, grillet svinekød med friske krydderurter, og banh coun, ultratynde risruller med ristet hvidløg og champignon.

En aften spiser vi på Hoa Sua, en rigtig god restaurant, der længe før Jamie Oliver dukkede op på vores tv-skærme med samme koncept, prøver at hjælpe udsatte og fattige unge til en lysere fremtid. Restauranten, der er grundlagt af en amerikansk kvinde, laver skøn vietnamesisk mad af den pænere slags. Nåh ja, ikke fordi det er bedre end gadekøkkenerne, men omgivelserne på anden sal af den gamle bygning i det centrale Hanoi er skønne. Vi nyder et godt udvalg af vietnamesiske retter serveret af entusiastiske unge mennesker.

Litteraturtemplet

“Det var kun landets absolut bedste elever, der kunne modtage undervisning her, og den 35 dage lange eksamen var frygtet af alle”, fortæller guiden med alvorlig mine. Vi er taget på besøg i Litteraturtemplet, som kejser Ly Thanh Long grundlagde i 1070, og dedikerede til den kinesiske filosof Konfucius. Templet var engang Vietnams første universitet, der havde til opgave at uddanne mandarinernes sønner. Kun få bestod eksamen, og deres navne blev indgraveret i steler opført på tempelområdet.

Litteraturtemplet og den omkringliggende have er utrolig velholdt. Vi går gennem klassiske vietnamesiske porte fyldt med udsmykninger, og nyder de smukke bygninger, der lige så godt kunne have ligget i Kina. Området hører til de mere stille i Hanoi, og det er lidt af en befrielse at gå rundt blandt farvestrålende blomster, træer og damme, langt væk fra scootermafiaen i centrum, og lære mere om Vietnams hovedstad.

Byen blev grundlagt i år 1010 af kejser Ly Thai To, der flyttede hovedstaden fra Hoa Lu til Thang Long, som Hanoi hed dengang. Thang Long betyder “Den opstigende drage”, og det siges, at Ly Thai Lo opførte byen netop her, hvor han havde set dragen.

Men det var næppe så tilfældigt at Hanoi blev grundlagt ved Den Røde Flod, hvis vand gjorde den omkringliggende jord yderst frugtbar. Også handelsmæssigt var placeringen ved floden et bedre valg end Hoa Lu. Indtil 1802, da Nguyen-dynastiet fik magten og flyttede hovedstaden til Hue, er det kun i korte perioder at Vietnam ikke er blevet styret fra Hanoi.

hanoi
Lille del af literaturtemplet

Vanddukketeater – en gammel vietnamesisk tradition

An old Vietnamese tradition – see it for yourself, står der på flyeren, vi en dag får stukket i hånden. Jeg putter den i lommen og glemmer den, men opdager den ved et tilfælde sidste dag vi er i Hanoi. Water Poppet Show står der på den. Jo, hvorfor ikke. Vi tager til Thang Long teatret, der ligger i udkanten af det gamle kvarter for at se vanddukketeater, der som flyeren siger er en ældgammel tradition i Vietnam.

Tidligere havde næsten alle byer sit eget lille teater, der foregik i rismarkerne. I dag er der kun få teatergrupper, som drager rundt i landet for at optræde, og Thang Long teatret er det eneste sted i Hanoi det kan opleves får vi at vide. Godt nok ligger teatret ikke ved en dam, men scenen er skiftet ud med et stort bassin, hvor de medvirkende står i vand til livet for at styre de mange figurer, der er en del af forestillingen, som handler om gamle sagn, dagligdagen og meget andet. Det kan være svært at følge med, da alt foregår på vietnamesisk, men det er bestemt en oplevelse.

Vi har været heldige med vejret. Det er endnu en lun morgen, og vi er egentlig ikke klar til at forlade Hanoi. Hvad der i første omgang var stress og kaos er skiftet ud med kærlighed til en by, der har så meget at byde på. Vi trækker på smilebåndet over alle detaljerne og de små sære ting, som gemmer sig under overfladen. Men selv uden at gå i dybden er den vietnamesiske hovedstad et overflødighedshorn af oplevelser, og vi har slet ikke fået set det hele. Alene det er grund nok til at komme tilbage.

Book flybilletBook hotel med prisgarantiRejser til Vietnam

Hanoi
Tai Chi tidlig morgen å en af byens pladser
Information Hanoi

Overnatning
Backpacker-kvarteret ligger i og omkring den gamle bydel, hvor du på enkle guesthouses kan overnatte fra ca. 10 dollars. Mellemklassehotellerne har glimrende service, men med mindre du elsker udsøgt luksus, er der ingen grund til at bruge ekstra penge på fire- og femstjernede hoteller.

Transport
Hvis du ikke har noget imod at gå, så behøver du faktisk ikke transportmidler for at se de fleste af byens største seværdigheder. Men over 50 busruter dækker Hanoi og omegn, de fleste af dem betjent af nyere busser. Man kan også prøve en cykeltaxi, i Hanoiversionen er der officielt plads til to personer, men det må være to vietnamesere, sæderne er ret små og vi valgte en cykeltaxi hver. Det er vigtigt at aftale pris på forhånd, og det gælder om at være helt præcis: er det for en eller to personer, er det også retur osv. Det er normalt dyrere at køre cykeltaxi om natten, og prisen forhandles altid i Dong. Medbring gerne et kort over byen, cykekltaxiførerne er meget dårlige til engelsk.

Taxier findes også, de er et godt valg, men gå uden om pirattaxierne, der især huserer i Hanois Noi Bai lufthavn, der ligger ca. 35 km nord for byen. I lufthavnen starter den officielle taxikø udenfor terminalen.

Hanoi har gode busforbindelser til og fra byen, der ligger flere store busstationer, som hver dækker et område i Vietnam. De såkaldte Open Tours busser er lagt an på lavbudgetrejsende, du kan køre helt fra Hanoi til Ho Chi Minh City med disse busser og stå af i hvilken som helst større by undervejs. Konceptet blev i sin tid startet af det legendariske Sinh Café (web), der stadig har nogle af de bedste busser. I dag er der flere udbydere og konkurrencen er hård, hvilket har sænket priserne. Vejledende priser fra Hanoi: Hue ca.9 dollars, Hoi An ca. 11 dollars, Ho Chi Minh City ca. 23 dollars. For alle busselskaber gælder det om at købe billetter i god tid.

Et alternativ til bussen er toget, der er faktisk kun en linje, og den går fra Haiphong i nord over Hanoi til Ho Chi Minh City i syd. Den såkaldte Genforeningsexpress har adskillige afgange dagligt, hele turen fra Hanoi til Ho Chi Minh City tager ca. 33 timer, men det er sjældent at tidsplanen overholdes. Det kan anbefales at købe billet i en af de bedre klasser, f.eks softsleeper med aircondition, hvis du skal på en længere togtur. Tjek Vietnam Railways hjemmeside www.vr.com.vn for mere information.

Bank
Adskillige banker og kontantautomater ligger spredt rundt om i byen. Mange steder accepteres kreditkort (primært Visa) og nogle steder kan du også betale med amerikanske dollars.

Mad
Ingen steder i Vietnam behøver man at sulte, heller ikke i Hanoi. Her findes alt lige fra de små primitive gadekøkkener til luksuriøs fransk gastronomi. Men i Vietnam er det virkelig værd at holde sig til det lokale køkken. I nord er man bl.a. kendt for risnudelsuppen pho, der absolut skal prøves. I Hanoi findes faktisk restauranter, der kun serverer denne ene ret.

Også de lækre risruller banh cuon med fyld af hvidløg, champignon og svinekød fås ofte i byen. Generelt minder maden i Nordvietnam lidt om det kinesiske køkken, dvs. ikke så krydret som det ellers er almindeligt i store dele af Asien.

I Hanoi besøgte vi et par restauranter der har som mål at give fattige gadebørn en uddannelse, det er lidt dyrere at spise disse steder, men til gengæld går pengene jo til et godt formål. Prøv f.eks restauranten Koto, der også serverer en fremragende morgenmad.

Også på restauranten Hoa Sua, der er en træningsskole for fattige unge, fås glimrende mad. Dette sted blev i sin tid startet at en vietnamesisk kvinde bosat i USA. Seasons of Hanoi er endnu et bud på et godt sted at spise, restauranten ligger lige syd for Vestsøen.

Aktiviteter
I en storby som Hanoi findes naturligvis adskillige aktiviteter. Du kan eventuelt forhøre dig på dit hotel/guesthouse om hvad der sker netop nu. Et par muligheder kunne være: Madlavningskursus, vanddukketeater, galleribesøg eller massage.

Nyttige links
Vietnamtourism.com
Udenrigsministeriets Rejsevejledning
Rejser til Vietnam
Del
Forrige artikelKap Verde – sol og strand ved verdens ende
Næste artikelHalong Bugten – Den Nedstigende Drages Land
Carsten Gath
Siden jeg som barn besøgte Spanien i 1980, har jeg været bidt af at rejse. At jeg også elsker at skrive om det har resulteret i denne hjemmeside, der med sin opstart i 1996 er en af Danmarks ældste rejsesites. Siden min tur til Spanien har jeg besøgt 44 lande og territorier og været mere end tre år på farten.

2 Kommentarer

  1. Superinfo. Vi lander i Hanoi i december og regner med at tilbringe et par måneder i Vietnam. Tror du det er fr lang tid?

    • Hej Charlotte. Slet ikke. Vietnam er et land man aldrig bliver færdig med ;-). Hvis I vil besøge de mere afsidesliggende områder, så skal I også tænke på at transport kan tage en del tid. Der er masser at se og opleve i det spændende land. God rejse!!

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Please enter your name here