Hjem Kina Hangzhou – te og templer ved myternes sø

Hangzhou – te og templer ved myternes sø

+ praktisk information til dit besøg i Hangzhou nederst på siden

Vestsøen i Hangzhou

Vestsøen. Hangzhous stolthed. Det er her vi står nu, og spejder ud over storbyens naturlige åndehul. Ved siden af os står et par ældre mænd, der skriver kalligrafi på fliserne med store vandpensler. Andre dyrker tai chi, og et kærestepar bliver fotograferet med den berømte sø i baggrunden.

Det er en lun morgen, og mens solen er på vej op i horisonten, begynder endnu en dag omkring Vestsøen i Hangzhou.

Højhuse, trafikpropper og fire millioner indbyggere. Hangzhou kan nemt lyde som endnu en forvokset storby i det Østlige Kina, og ved første øjekast er det være svært at se, hvad den berømte eventyrer Marco Polo var så begejstret for, da han besøgte byen omkring 1280.

Han beskriver Hangzhou som paradis på jord. Her er paladser, badeanstalter og 12.000 broer af sten. Marco Polo sætter tydeligvis også pris på det sociale liv og beskriver hyggelige sammenkomster i haver og på søer, hvor han lader forstå, at især det kvindelige selskab er i en klasse for sig.

Marco Polo ville næppe kunne genkende Hangzhou i dag, men under overfladen har byen adskillige pragtfulde seværdigheder, og det kuperede landskab i omegnen gemmer på sine egne små hemmeligheder.

Hangzhou blev grundlagt under Kinas første dynasti. I år 610 blev byen forbundet med den store kanal, og som i andre lignende byer i området skabte det også her vækst. Song-dynastiet gjorde Hangzhou til hovedstad i Sydkina, indbyggertallet steg til 1 million, og på det tidspunkt har byen sandsynligvis været en af verdens største.

En brand i 1237 gjorde det af med tusinder af Hangzhous træbygninger, men byen må være genopbygget hurtigt, for det er omkring år 1280 Marco Polo kommer forbi. Da mongolerne overtager magten i Kina, flytter de hovedstaden til Beijing, men Hangzhou er stadig en betydningsfuld og populær handelsby.

Efter Taipingoprøret lå byen i ruiner. Næsten en halv million mennesker døde, ikke kun i selve kampene, men også ved den efterfølgende hungersnød. Kolonimagterne rykkede ind i Hangzhou i 1895, hvor der blev åbnet op for handel med udlandet.

hangzhou
En ældre kineser skriver kalligrafi ved søen

Vestsøen

Menneskemængden, den konstant snakkende mand og de skrattende højttalere spolerer enhver form for charme og idyl. Godt nok er en sejltur på Vestsøen et must og Hangzhous turistattraktion nummer et, men en tur med de store udflugtsbåde, der sejler fra Su-dæmningen er en ren pine.

Her er propfyldt med kinesere, og larmen er øredøvende. Vi misunder de lidt klogere turister, der har taget en af de charmerende åbne firemandsbåde, der kommer frem ved håndkraft. Mens vi trykker snuden flad på bådens rude, så sidder de heldige asner i den friske luft og nyder en god picnic.

Vestsøen, der gemmer på sagn og myter fra en svunden tid er berømt i hele Kina, og rummer så meget historie. Oprindelig var søen en del af Qiantang-floden, men i det 8. århundrede beordrede Hangzhous guvernør lagunen lavet om til sø.

Der er masser af teplantager ved Hangzhou

Der ligger flere småøer i søen, f.eks. Xiaoying, hvor der er lavet fire store damme med fisk, planter, pavilloner og naturligvis den obligatoriske bro. Det er kinesisk havearkitektur når det er bedst.

Den større Gushun Island har engang været en del af Kejser Qianlongs sommerbolig, i dag ligger her også et museum, og øen kan nås ad en af det tre dæmninger, der krydser søen.

Rundt om Vestsøen ligger andre spændende attraktioner. Mod syd sejler vi forbi Leifeng-pagoden, også kaldet slangekvindens pagode, der ligger smukt på en lille bakketop. Den nordlige søbred vil måske være endnu mere interessant – det store parkområde har gode vandrestier og seværdigheder som Boucho-pagoden og taoist-templet Baopu.

En tidlig morgen går vi på opdagelse langs søens breder. Ved den centrale gade, Hubin Lu, er der masser af liv. Kineserne står tidligt op, og det er her vi ser de ældre mænd, der skriver kalligrafi på fliserne.

Oprindelig var de kinesiske skrifttegn ret komplicerede og kunne bestå af adskillige streger og prikker. I det gamle Kina var mange analfabeter, og derfor besluttede man på et tidspunkt at forenkle tegnene, så flere kunne lære at læse og skrive.

For mange ældre kinesere er de oprindelige skrifttegn ren kunst. De øver sig og blærer sig måske lidt, når de i fuld offentlighed viser, hvor perfekt de kan skrive de gamle tegn.

Langs søen sidder også en snes mennesker og spiller kort, og da en mand begynder at synge i mikrofon, danser folk spontant. Men de fleste dyrker tai-chi, med langsomme bevægelser følger de underviseren, der prøver at få alle på holdet med.

hangzhou
Lingyin-templet

Dragon well – verdens bedste te

“Det er verdens bedste te”, siger damen med stor overbevisning. Det har vi hørt før, men i området omkring Hangzhou er man ganske rigtigt berømte for sin gode te.

Vest for Vestsøen er landskabet kuperet og bjergrigt, og det er her, at tebuskene står i snorlige rækker op ad skråningerne. På afstand ligner det faktisk risterrasser, men da vi nærmer os er vi ikke i tvivl om, at det er te, der produceres.

China Tea Museum er stedet at høre mere om te, men i området ligger flere små landsbyer, der producerer den mest berømte te af dem alle, Longjing, eller Dragon Well, som den hedder på engelsk.

Det er i Dragon Well Tea Village, vi får et indblik i teens verden. Her ser vi, hvordan Longjing bliver produceret, og man kan selvfølgelig både prøvesmage og købe teen. Martsbladene er bedst og dyrest, derefter kommer høsten fra april og maj, fortæller damen, der viser os rundt.

Sommermånedernes teblade er på det jævne, mens efterårshøsten er dårligst – det er de, der bliver brugt til tebreve. Longjing er ganske rigtig helt fantastisk, men dyr. Meget dyr!

hangzhou
Bedende ved Lingyin-templet

Lingyin-templet – Østkinas buddhistiske højborg

Luften er tyk af røgelse. Foran hovedtemplet står folk og beder, og alle har de røgelsespinde i hænderne, som de sætter i store kar af støbejern. Ifølge den kinesiske regering, så er ”religion opium for folket”.

Siden 1949 har man prøvet at tilintetgøre bygninger og symboler, der har noget som helst at gøre med religion. Men de senere år har de fleste kinesere i stor udstrækning kunnet udøve deres tro. Det gælder også i Lingyin templet, der ikke ligger langt fra teplantagerne.

Templet blev første gang opført i år 326, men hele 16 gange er det blevet ødelagt og genopbygget. Det nuværende er fra slutningen af 1800-tallet og denne dag fyldt med mennesker. Her er mange turister, men heldigvis er de fleste kinesere, der kommer fra nær og fjern for at bede, og det giver naturligvis en mere autentisk oplevelse.

Fra parkeringspladsen op til templet går vi langs en lille bæk, der ligger op af en stejl klippeside med 470 udskårede buddhafigurer.

Lingyin-templet består af flere store haller. I den ene ser vi de fire himmelske vogtere, før vi går op ad trapperne til den store buddhastatue, der er 20 meter høj, og lavet af 24 store stykker kampfertræ.

Træstykkerne er sat sammen og imponerende smukt udskåret. Vi beundrer i lige så høj grad bagsiden af buddhaen, hvor figurer kommer ud af væggen, det ligner mest af alt om noget fra en gyserfilm.

hangzhou
Gamle huse på Hefang Old Street

Hefang Old Street – Hangzhous gamle gade

Gaden er en stor kontrast til Hangzhous skyskrabere og hektiske trafik. De gamle træhuse med røde lamper er en fryd for øjet, og det er næsten som at blive sendt tilbage i tiden. Hefang Old Street ligger i den sydlige del af byen, og den charmerende gågade er proppet med forretninger og spændende oplevelser.

Vi nyder den skønne atmosfære, og selv om der er masser af ting at købe for turisterne, så er Hefang også populær blandt kineserne.

Gaden har et stort antal forretninger med traditionel kinesisk medicin, og da vi træder indenfor i et af apotekerne, ser vi, hvordan tørrede urter, bark og rødder bliver blandet til kunderne. Hver lidelse har naturligvis sin helt egen blanding.

Midt i gaden står en dame i traditionel kinesisk klædedragt og spiller musik, og i en lille smøge med næsten ens madboder, har vi svært ved at vælge blandt det eksotiske udvalg af friturestegte andehoveder, andefostre og grisetæer.

Hefang Old Street er Kina som det var engang, en lille tidslomme og måske lige præcis det, som man forventer at opleve, når man rejser kloden rundt for at opleve Riget i Midten.

Hangzhou er travl og en typisk by i det vækstrige Østkina, men byens omegn og historiske betydning gør, at den trods alt skiller sig ud. Vi har i hvert fald ikke travlt med at rejse videre.

Har du fået lyst til selv at besøge Hangzhou, så kan du finde praktisk information under billedet.
hangzhou
Kvinde spiller på Hefang Old Street

Praktisk information til dit besøg i Hangzhou

Transport

Fra Shanghai kan man tage bus, tog eller fly for at komme til Hangzhou. I bus tager det ca. 2 1/2 time – benyt byens øst-busstation.

Der er flere andre busstationer i byen, alle ligger de udenfor centrum, hvor man til gengæld finder et billetkontor, der kan sælge dig billetter til alle Hangzhous busstationer. Find kontoret overfor togstationen. Bus fra Shanghai til Hangzhou koster ca. 55 yuan.

Netop togstationen kan også være nyttig, der er adskillige afgange dagligt til og fra Shanghai, det tager ca. 1 1/2 time og prisen er ca. 60 yuan. Fra Hangzhou er der også afgang til f.eks. Nanjing, Guangzhou og Xi’an. Toget er et glimrende valg, da stationen som nævnt ligger i centrum.

I modsætning til Shanghai, så har Hangzhou et velfungerende net af busser, der er delt op i almindelige busser og turistbusser, men man er selvfølgelig velkommen til at benytte de almindelige busser, selvom man er turist.

Prisen for at benytte bussen er helt nede i fem yuan, så det er et rigtig godt alternativ, når man skal rundt. Taxier kan også køre dig rundt i byen, starttaksten er ca. 10 yuan.

Overnatning

I en by, der har næsten lige så mange indbyggere som hele Danmark, er der selvfølgelig overnatning af enhver slags. I Hangzhou kan man således finde hostels og guesthouses i den ene ende af skalaen, og de store internationale hotelkæder i den anden.

Mest centralt og populært er det at bo på gaden Hubin Lu øst for søen, hvortil de bedste steder har en forrygende udsigt. Hotels.com har et fint udvalg af hoteller.

Mad

Hangzhou-køkkenet minder om det man ser i Shanghai. Her er masser af fisk og skaldyr, men vi er jo i Kina, så alt spiseligt findes på menukortene. Prøv kylling i lotusblade og stegt tun, sidstnævnte kan med fordel indtages på Grandma’s Kitchen, en restaurantkæde, der har flere afdelinger rundt i byen – her er maden i top.

Aktiviteter

Når du har sejlet på vestsøen og gået adskillige turer rundt om den, kan det være tiltrængt med noget adspredelse. Museer er der flere af i Hangzhou, f.eks. et silkemuseum og et temuseum – sidstnævnte var mest interessant – Hangzhou er berømt for sin te, der naturligvis også kan købes her. Der er gratis entré til begge museer.

Byen har også et mausolæum, der huser liget af General Yue Fei, som stod i spidsen for den sydlige hær i Song-dynastiet.

Øvrigt

Der er adskillige banker og kontantautomater i byen. Inden du rejser kan du læse Udenrigsministeriets rejsevejledning og se mere om Pas- og visumregler her.

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Måske skal du have vaccinationer inden rejsen – se aktuelle anbefalinger her.

Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.

Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her