Hjem Tyrkiet Hagia Sophia – fra katedral til museum

Hagia Sophia – fra katedral til museum

+ praktisk information til dit besøg i Hagia Sophia nederst på siden

Jeg får kuldegysninger, da jeg træder ind i det enorme rum. Ærefrygt, men også taknemmeligheden over at få muligheden for at besøge dette imponerende bygningsværk. Engang en af kristendommens vigtigste katedraler, men senere omdannet til elsket moské af den osmanniske Sultan Mehmet ll.

Hagia Sophia er ikke uden grund berømt og sammen med en stribe andre historiske seværdigheder i Istanbuls gamle bydel selvfølgelig på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Jeg glædes, forundres og imponeres på en gang over den ældgamle katedral, hvis historie er lige så spændende som bygningen er fantastisk.

Justitian kommer til magten

Hvor Istanbul ligger i dag lå engang Byzantium og senere romerrigets østlige hovedstad Konstantinopel, der dengang i år 527 hvor Kejser Justitian kommer til magten har udviklet sig til en betydningsfuld by. Konstantinopel overlever endda Roms fald og bliver romerrigets hovedstad.

Justitian er ikke nogen populær kejser. Han gifter sig med Theodora, en ifølge historien  viljestærk, humørsyg og sexfikseret kvinde, der siges at have stor indflydelse på sin mand. Skatterne under Justitian er høje, og bl.a. det fører til et oprør mod kejseren, der starter i byens store hippodrome.

Her fornøjer indbyggerne sig med hestevæddeløb og den traditionelle rivalisering mellem det blå og det grønne hold, der hader hinanden. Dog ikke så meget, at de ikke kan finde ud af at rotte sig sammen mod Justitian og Theodora.

Den såkaldte Nikaopstand (sejrsopstand) er brutal, og oprørerne vil gøre alt for at fjerne kejseren. Justitian og Theodora er tæt på at tabe kampen om magten, men kejserinden overtaler sin mand til at kæmpe.

“De, der har båret kronen skal aldrig overleve tabet af den. Aldrig vil jeg opleve den dag, hvor jeg ikke bliver tituleret kejserinde”, skal Theodora have sagt.

Kejserens topgeneral, Belisarius, får ved hjælp af list og en snedig plan udført af eunukken Narses splittet de blå og grønne oprørere for derefter at myrde løs blandt dem.

30.000 mennesker bliver dræbt og ødelæggelserne i byen er enorme. Bl.a. bliver kirken Hagia Sophia brændt ned, men Justitian beordrer en ny bygget op som symbol på både hans og kristendommens sejr.

Smukke Hagia Sophia

Hagia Sophia – en fantastisk mesterværk

Det tog kun seks år at bygge den nye Hagia Sophia. Ifølge datidens skrifter, så havde man store problemer med katedralens enorme kuppel, der flere gange kollapsede under byggeriet. Kuplen er 30 meter i diameter, og da jeg første gang står i det store rum kigger jeg automatisk op på det, der før som nu betragtes som fantastisk arkitektur.

I gamle dage mente man at kuplen hang ned fra himlen, og jeg har det som om, at hele verden kommer væltede ned imod mig. Selvom en stor del af Hagia Sophia er afspærret pga. renovering fornemmer jeg alligevel, hvor enorm bygningen er, og hvor stor en bedrift det har været, at opføre katedralen.

Kuplen er på en gang fantastisk, men også Hagia Sophias svage punkt. I år 557 kollapsede den igen under et jordskælv, men efter rekonstruktionen dengang har kuplen nu holdt i mere end 1400 år.

Smukke mosaikker

I begyndelsen har katedralens udsmykninger sandsynligvis været beskedne. Senere kom ikoner til, men den katolske kirke havde af flere omgange et opgør med tilbedelsen af billederne. I år 843 slutter den anden såkaldte ikonkrig, og det betyder flere mosaikker som udsmykning i Hagia Sophia.

Eksperter mener, at gange og gallerier var dækket af mosaikker, og vi kan kun forestille os, hvordan her har set ud for mere end 1000 år siden. Flere af mosaikkerne findes stadig og mest berømt er nok den af Jomfru Maria, der er flankeret af Konstantin, som forærer hende byen Konstantinopel, og Justitian, der forærer hende Hagia Sophia.

Da osmannerne omdannede katedralen til moské fandt de mosaikkerne upassende. Heldigvis blev de ikke ødelagt, men dækket til. Flere steder ser vi de tykke gipsplader, der har skjult billederne, der nu er kommet til syne igen.

Der er masser af pragtfulde detaljer i Hagia Sophia

Et utal af fine detaljer

Ved første øjekast kan det være svært at få øje på alle Hagia Sophias detaljer, men vi tager os tid til at gå rundt i den enorme bygning. En slags balkon rammer rummet ind, og det er her, vi kommer tæt på mosaikkerne.

Vi ser også gravstedet for Enrico Dandolo, der var hersker i bystaten Venedig, som i starten af 1200-tallet deltog i korstogene. I 1204 indtog han Konstantinopel, men døde året efter.

Fra balkonen har vi også et flot overblik over det imponerende rum, som i dag er et mix af bygningens forskellige perioder. De store medaljoner med arabisk skrift er tilføjet af osmannerne, som også begravede deres sultaner ved siden af moskéen.

Hagia Sophia – fra katedral til museum

I 1453 erobrer osmannerne Konstantinopel, og som noget af det første gør Mehmet ll Hagia Sophia til moské. Han er tydeligt imponeret over katedralen, der omdøbes til Aya Sophia. Fire 60 meter høje minareter tilføjes, og de hører i århundreder til nogle af verdens højeste.

I 1847 befaler Sultan Abdul Mecit l bygningen renoveret og udsmykket på ny. Det er her, at de store medaljoner dukker op, og løbende bliver der tilføjet nyt til det store moskéområde. På ordre fra Tyrkiets fader, Mustafa Kemal Atatürk, blev Hagia Sophia i 1935 omdannet til museum.

Som sådan har den tidligere katedral og senere moské fungeret indtil 2020, hvor den tyrkiske præsident Erdogan igen gjorde Hagia Sophia til moské. Det er dog stadig muligt at besøge den historiske bygning.

En rejse til Istanbul er efter min mening ikke komplet uden et besøg i Hagia Sophia. Bygningen er i sig selv fantastisk, og så fortæller den historien om nogle af datidens vigtigste og mest betydningsfulde riger; det byzantinske, det romerske og det osmanniske.

Et unikt sted, der vil imponere de fleste mennesker, og er du bare det mindste historieinteresseret, så tøv ikke et sekund; Besøg Hagia Sophia, du vil helt sikkert ikke blive skuffet.

Har du fået lyst til selv at besøge Hagia Sophia, så kan du finde praktisk information under billedet.

hagia sophia

Praktisk information til dit besøg i Hagia Sophia

Hagia Sophia ligger i Istanbuls historiske bydel Sultanahmet. Der er indgang fra Sultanahmetpladsen.

Inden Hagia Sophia igen blev moské var åbningstiderne således: Fra midt april til midt oktober fra kl. 9-19. Fra midt oktober til midt april fra kl. 9-17. I dag er der nu lukket under bønnen. Kom tidligt for at undgå de store turistgrupper.

Entréprisen var tidligere 40 lira, men det er nu gratis at besøge Hagia Sophia. Det er tilladt at fotografere i Hagia Sophia. Se mere på Hagia Sophias hjemmeside.

Overnatning

Istanbul er et populært rejsemål for alverdens turister. Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Tyrkiet inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her