“Vi kan simpelthen ikke spise mere”, siger vi til Rose, der ser helt bekymret ud. Mens hun nipper til en banh goi gør hun opmærksom på, at det var os, der skulle smage maden og ikke hende. Men Rose behøver ikke være bange for, om vi går sultne i seng. Hun har allerede taget os med til seks forskellige spisesteder på vores food tour gennem Hanois gamle bydel, der med god grund er berømt for sin autentiske mad.

Rose hedder egentlig Nhung, men for at gøre det lidt nemmere har hun som så mange andre på disse breddegrader taget et vestligt navn til sig. Hun henter os på vores hotel i hjertet af Hanois gamle bydel for at tage os med på en food tour, hvor vi skal smage på Vietnams lækkerier. Og vi glæder os.

food tour i hanoi
Indenfor på Thanh Hop

Bun Cha og forårsruller på gaden

Blot 20 meter fra vores hotel er vi fremme ved det første spisested. Det er sparsomt med pladsen i Hanois gamle bydel og mange steder ligger køkkenet uden for selve restauranten. Sådan er det også her, hvor en rotte, der sidder på et lille halvtag lige over kokkens hoved byder velkommen.

Det enkle spisested hedder Thanh Hop, men det går man ikke så meget op i, fortæller Rose. I stedet for refererer man til adressen, så lige nu spiser vi bun cha på 12 Dinh Liet Street. Bun cha er en af Vietnams klassiske retter – en suppe med grillet svinekød, nudler, fiskesauce, grøn papaya og risvineddike. Uha, det smager godt!

I næste gade gør vi stop hos en ældre dame, der sidder på fortovet og tilbereder nem ran – forårsruller. Damen laver naturligvis selv forårsrullerne fra bunden og har sin egen kombination af ingredienser, som bl.a. består af svampe, gulerødder, forårsløg, fiskesauce, svinekød, koriander, skalotteløg og sort peber. Rullerne smager forrygende godt, og jeg forstår, hvorfor der ofte er kø foran hendes lille wok på Hang Be Street.

food tour i hanoi
Damen sidder på gaden og laver forårsruller

Banh Xeo på Blue Butterfly

Fra gademad sidder vi nu på Blue Butterfly, der er en rigtig restaurant med tjenere og menukort. Restauranten er med respekt for datidens arkitekter indrettet i en af Hanois gamle historiske huse, og det er et sted, der får fremragende anmeldelser på internettet.

Vi bliver da heller ikke skuffede. På Blue Butterfly skal vi smage banh xeo, der er vietnamesisk pandekage. Oprindelig kommer retten fra Mekong Deltaet, men bliver også serveret i det nordlige Vietnam.

Pandekagerne er fyldt med rejer, svinekød, forårsløg, bønnespirer, gurkemeje og grønne bønner. De rulles ind i tyndt rispapir sammen med salat og thaibasilikum og er nu klar til at spise. Rose fortæller, at der findes over 30 forskellige slags rispapir – nogle skal steges/frituresteges, mens andre spises som de er. Vores banh xeo er sprøde og lækre, men allerede nu bliver vi nødt til at holde lidt igen med den gode mad, hvis vi skal nå alle aftenens spisesteder igennem.

food tour i hanoi
Vietnamesiske pandekager

Mætheden melder sig

På Hang Trong Street et stenkast fra Hoan Kiem-søen står vi nu foran en lille sandwichbod. Det var franskmændene, der introducerede brød i Indokina, og det bruges stadig til bl.a. sandwich. En slags snack eller fast food, der minder en hel del om noget vi kan købe i Danmark.

Vi er ved at være mætte, så Connie og jeg deler en sandwich. Et klogt valg, for på 33 Hang Hom Street er der stadig plads til at prøve pho kho, der kaldes for tørre nudler. Tørre er de bestemt ikke, men navnet har de fået, fordi de ikke serveres i en suppe.

Pho kho bliver hurtigt en af mine favoritretter. Ingredienserne, der bl.a. består af kylling, peanuts, koriander, bønnespirer og grøn papaya anrettes i lag for derefter at blive mixet sammen. Pho kho serveres sammen med en grøntsagssuppe, der drikkes efter selve retten er spist.

food tour i hanoi
Pho Kho – tørre nudler

Food Tour i Hanoi – en god oplevelse

Endelig. Endelig er vi nået til sidste spisested. Vi er egentlig mætte, men når dog lige at smage på aftenens sidste lækkerier inden vi må give op. På Ly Quoc Su Street venter en stribe snacks på populære Quán Goc Ða (Banh Goi), hvor der er kø helt ud på gaden.

Jeg elsker god mad og er ikke meget for at kaste håndklædet i ringen. Slet ikke, når de lækre banh goi, phu cuon og banh tom smager så godt. Banh Goi kaldes også for Pillow Cake pga. dens form som en pude. Det er en slags sprød dumpling fyldt med bl.a. finthakket svinekød, glasnudler og svampe.

Phu Cuon er friske forårsruller, der er helt fantastiske og som jeg altid har været helt vild med. Forårsrullerne kan have fyld af f.eks. rejer, agurk, gulerod og koriander, der pakkes ind i fint rispapir. Sidste snack på tallerkenen er banh tom – rejekage, der er dybstegte søde kartofler med en reje på toppen.

food tour i hanoi
Banh goi, phu cuon og banh tom

Egentlig skulle vi også have dessert, men maven har sagt stop, og vi må have de søde sager til gode til en anden gang.

Det har været en sjov og lærerig aften sammen med Rose, der ikke bare taler godt engelsk, men som også er sjov og behagelig at være sammen med. Og så er der jo maden, der er så utrolig lækker. Det vietnamesiske køkken er alsidigt og på mange måder meget anderledes end f.eks. det thailandske.

Alt for mætte og en god oplevelse rigere går vi tilbage til vores hotel. Forbi alle de dejlige spisesteder som Rose har vist os, og som vi helt sikkert vil vende tilbage til, når der igen bliver plads til alle lækkerierne fra det vietnamesiske køkken.

En food tour i Hanoi er populær og kan bookes som privat- eller gruppeture. Kontakt Rose (Nhung) på nhungnguyen.ulis@gmail.com, hvis du selv vil på opdagelse i det lækre vietnamesiske køkken.

Lidt søde sager fra gaden med bl.a. sticky rice og brun sukker

Del
Forrige artikelSiam Square – Bangkoks shoppingmekka
Næste artikelAt rejse i Hong Kong – tips og gode råd
Carsten Gath
Siden jeg som barn besøgte Spanien i 1980, har jeg været bidt af at rejse. At jeg også elsker at skrive om det har resulteret i denne hjemmeside, der med sin opstart i 1996 er en af Danmarks ældste rejsesites. Siden min tur til Spanien har jeg besøgt 45 lande og territorier og været mere end tre år på farten.

2 Kommentarer

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Please enter your name here