Hjem Indonesien Det østlige Bali – historie og templer på Gudernes ø

Det østlige Bali – historie og templer på Gudernes ø

Med en dyb brummen flytter manden sig med langsomme bevægelser. Hans make-up og kostume er som taget ud af en eventyrfilm, og med mimik og håndbevægelser danser han til lyden af en monoton trommen. Vi er på besøg i Besakihtemplet, hvor den balinesiske kultur udspiller sig for øjnene af os.

Til hanekamp ved Gianyar

Spændingen er intens, og mændene hujer som var det en fodboldkamp. Alle prøver at komme forrest i rundkredsen og pengesedlerne ryger op af lommerne i rekordfart.

Vi har forladt Ubud og er på vej østpå, hvor vi tilfældigt støder ind i en hanekamp. Også bussens chauffør er tændt, og som skudt ud af en kanon slutter han sig til menneskemængden. Vi følger med og er vidne til en nådesløs kamp mellem to store haner, der har fået sat barberblade om benene.

En hanekamp på Bali er bestemt ikke for dyrevenner og sarte sjæle. Faktisk er det forbudt, men flere af mændene i forsamlingen er politibetjente, så det er nok ikke en tradition, der stopper foreløbig. Hanerne kæmper til døden, og vi får at vide, at vinderen tager modstanderens døde hane med hjem for at koge suppe på den.

Til hanekamp i Gianyar

Klungkung og Taman Gili – Det østlige Balis tidligere magtcentrum

”Denne pavillon var den gamle højesteret – det var her stridigheder blev afgjort”, fortæller vores guide, da vi står foran Kerta Gosa – retsbygningen for 1700-tallets mest magtfulde kongedømme på Bali.

Pavillonen ligger indenfor voldgraven i Taman Gili, paladset, hvor lederne havde deres residens frem til den hollandske kolonisering. I 1908 stødte balineserne og hollænderne sammen i et voldsomt slag, og en stor del af Taman Gili blev brændt ned.

Det gamle palads ligger i byen Klungkung, der er travl og domineret af det gamle historiske område. Vi ser andre smukke bygninger, deriblandt en pavillon, hvor kongen afholdt sine ceremonier.

Her er også et fint museum med redskaber, våben og tøj, og vi får et godt indblik i Bali som det var engang. Det siges, at Klungkung er oprindelsesstedet for en stor del af den kunst og kultur, der kendetegner Bali i dag.

Den gamle højesteret i Klungkung

Besakihtemplet – Balis helligste tempel

”Kom, sæt dig bagpå”, råber den unge knallertkører, da jeg er på vej op til templet. Vejen er stejl, men ikke så meget, at jeg skal have hjælp til at komme op til det store område, hvor templer og smukke bygninger ligger på stribe.

Besakihtemplet er Balis største attraktion og ligger for foden af det hellige bjerg Gunung Agung. Her er flere end 80 helligdomme, og det gør Besakih til et af Asiens største tempelområder. Man kalder det for Balis modertempel, og det forstår man godt.

Hvor skal vi dog starte tænker jeg, da vi er på vej op mod de mange pagoder, der rager op over træerne. Vi har kun lov til at se templerne udefra – det indvendige er forbeholdt hinduer.

På vej op til Besakihtemplet

Men der er så rigeligt at se på. Smuk arkitektur, yndefulde udskæringer og farvestrålende ceremonier. Vi ser også manden, der med udtryksfulde bevægelser danser sig ind i vores hjerter.

Det tager os flere timer at nå rundt på området, og så har vi sandsynligvis ikke en gang set det hele. Besakihhtemplet er bygget over en lang årrække, og det siges, at de ældste helligdomme er fra ca. år 1000, mens de nyeste blot er få år gamle.

Faktisk er Besakih blot en fællesbetegnelse for områdets templer, hvoraf det vigtigste, Penataran Agung, er bygget i seks niveauer op mod det hellige bjerg.

Som så mange andre ting på Bali, så er beliggenheden med til at gøre oplevelsen til noget særligt. Om morgenen kan man se disen lette over templer og pagoder, mens Gunung Agung langsomt kommer til syne i baggrunden. Mageløst.

Dans i Besakihtemplet

Farvestrålende tempelfester

På Bali sker der altid noget spændende. Kulturen er så anderledes, at man blot behøver at køre få minutter før man forundres og imponeres. Det gør vi i hvert fald. På vej fra Besakihtemplet mod kysten støder vi ind i en farvestrålende ceremoni. Det er en såkaldt tempelfest, hvor man fejrer templets indvielsesdag, får vi at vide.

Balineserne gør virkelig noget ud af festlighederne. Iført flotte dragter og læsset med offergaver går hele optoget til templet. Deltagerne bærer på en slags parasoller og vimpler, og når man kommer til templet er der musik og dans.

Det er virkelig en oplevelse at være vidne til sådan en fest, og jeg undres endnu en gang over, hvordan disse ældgamle og unikke traditioner kan gå hånd i hånd med turismen.

Klar til optog gennem byen

Goa Lawah – den hellige flagermusgrotte

De få turister står tålmodigt og kigger ind i grotten. Det gør vi også uden helt at være klar over, hvad det er vi skal se. Endelig er vi nået ud til Balis østkyst, hvor vi gør et stop ved Goa Lawah, flagermusgrotten.

Iført sarong og et obligatorisk gult skærf for at vise respekt for helligdommen, kan vi på lang afstand fornemme den kraftige lugt af flagermusekskrementer.

Myten siger, at grotten går hele vejen op til Besakihtemplet. Ingen har undersøgt om det passer, for det siges nemlig også, at grotten er bevogtet af to kæmpeslanger. Vi ser masser af flagermus, og på nogle sten inde i grotten ligger en håndfuld slanger og soler sig. Kæmpeslanger er det ikke, men måske det kun fortroppen.

Endnu en tempelfest

Candi Dasa og besøg hos Aga-stammen

”I er vel ikke kommet for at ligge på stranden?”, spørger det engelske par vi møder på hotellet. Det er vi ikke og den lille kystby Candi Dasa, der godt nok har en del turisme, er bestemt heller ikke en badeby.

Det er sen eftermiddag, og vi er ankommet til et lille, men dejligt hotel ved havet. Candi Dasa har en ganske lille strand, men det meste af den er vasket væk, da koralrevet ud for kysten er blevet ødelagt.

Til gengæld ser kysten nu lidt barsk ud, og fra hotellets bar har vi en pragtfuld udsigt over det balinesiske hav. Vi bor godt, og det er en perfekt base for vores ophold på østkysten. Nåh ja, stedets kok elsker tilsyneladende chili – alt hvad vi sætter tænderne i er brændende stærkt.

Rastløsheden har tag i os. Vi hopper ud af hængekøjen og tager på besøg hos Aga-stammen i byen Tenganan, der ligger et kvarters kørsel fra Candi Dasa. Aga-stammen har i årevis levet isoleret fra den øvrige befolkning, og først omkring år 2000 åbnede man i perioder op for besøg udefra.

Stranden i Candi Dasa er næsten helt væk

Gamle traditioner bliver stadig holdt i hævd, og i Tenganan er man berømte for sin såkaldt dobbelte ikatvævning, der er sat til salg i små boder. Selvom vævningerne er dyre, så siges det, at stammen beholder det bedste for dem selv og eksporterer eller sælger resten til turisterne.

Der er bestemt noget særligt over Tenganan. Her er underligt stille, og vi går i brostensbelagte gader, der er et særsyn på Bali. Vi ser smukt kunsthåndværk, damer, der væver og undrer os over, hvor få turister her er.

På vej tilbage besøger vi den lokale skole. Både lærer og elever er glade for at se os to blege danskere, og vi svarer på utallige spørgsmål om hvem vi er, vores liv, og hvorfor vi er kommet til Bali.

Strand er her ikke, og dykkerne tager hellere til Amed længere oppe ad kysten, hvor koralrevet er intakt. Alligevel kommer turisterne forbi Candi Dasa, der synes at tiltrække sit eget klientel.

Måske sådan nogle som os, der godt kan lide at tage væk fra de gængse turistruter. Men det skal nu ikke afholde os fra lidt luksus. Fra hotellets bar kigger vi ud over havet, og vi nyder en drink inden maden bliver serveret. Jeg er sikker på, at den er stærk.

Har du fået lyst til selv at besøge det østlige Bali, så kan du finde praktisk information under billedet.
Tenganan er en meget anderledes by på Bali

Praktisk information til dit besøg i Candi Dasa og det østlige Bali

Transport

Det tager ca. halvanden til to timer at køre fra lufthavnen til Candi Dasa. Har du brug for transport, så kan du få et tilbud fra et dansk rejsebureau her.

Candi Dasa er en mindre by, men dog langstrakt, hvor det meste foregår langs den ca. to km lange hovedgade. Du kan gå rundt – alternativt hoppe på en bemo.

Nogle hoteller ligger dog langs kysten vest for centrum, og herfra kan der være en bid vej ind til hovedgsden. Få evt. dit hotel til at hjælpe med transport eller lej en scooter

Vil du ud at opleve alt det Bali har at byde på, så er der flere muligheder. Tag på guidet udflugt eller endnu bedre: lej en bil med chauffør og læg selv en rute.

Overnatning

Fra at være et lidt roligere alternativ til f.eks. Kuta og Sanur er Candi Dasa i dag en fuldt udbygget ferieby med et stort udvalg af overnatningssteder. Prisniveauet er generelt lavt på Bali, hvor du får rigtig meget for pengene.

Du kan booke hotel eller guesthouse på f.eks. booking.com eller hotels.com, der har det største udvalg og som regel også de laveste priser.

Mad og drikke

Også når det gælder spisesteder har Candi Dasa efterhånden et stort udvalg. Flere restauranter ligger langs hovedgaden, hvoraf nogle har fin udsigt til havet.

Du kan både finde streetfood, lokale spisesteder og internationale restauranter, der især ligger på de bedre hoteller. Igen er prisniveauet lavt, og der skulle nok være råd til at prøve sig frem i det balinesiske køkken.

Candi Dasa er ikke en partyby, men området er kendt for sine gode dykkersteder, og det tiltrækker rigtig mange primært unge mennesker, der ofte finder sammen i hyggeligt lag.

I byen findes således flere populære steder, hvor dykkere og andre samles til en øl eller to.

Aktiviteter

Som bævnt er dykni g det helt store på denne del af Bali. I byen findes en eække diveshops, hvor du både kan booke udflugter og tage certifikat.

Yoga, rafting og cykelture er andre aktiviteter i Candidasa, der også er et glimrende udgangspunkt for at bestige Mount Agung.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Indonesien inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Tjek også om du skal have vaccinationer inden rejsen – se aktuelle anbefalinger her. Husk også en rejseforsikring – måske har du allerede en, hvis ikke kan du få et tilbud her.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her