Gyldne chedier, buddhafigurer og munke i orange klæder. Der er masser at kigge på i Wat Doi Suthep, hvor vi i en sky af røgelse går rundt og nyder Østens mystik. Chiang Mai er templernes by, men også et fremragende udgangspunkt for oplevelser i fantastiske Nordthailand.

På tempeltur i Chiang Mai’s gamle bydel

Der er helt stille i det lille tempel. Tænk at stå lige præcis her, hvor Kong Mengrai boede, da han opførte Chiang Mai i slutningen af det 13. århundrede. Wat Chiang Man er byens ældste tempel og gemt lidt af vejen inden for bymuren, er det tilsyneladende lidt svært at finde for turisterne. I hvert fald er det kun os, der lige nu går rundt i templet, der bliver betragtet som et af Chiang Mai’s tre vigtigste.

Selvfølgelig indeholder Wat Chiang Man vigtige Buddhaer. F.eks. Phra Sila, en marmorbuddha, der siges at være hentet til Thailand fra Sri Lanka for 2000 år siden. En anden berømthed er Phra Sae Tang Tamani, en lille 10 cm høj krystalbuddha, der kom til templet for 1800 år siden fra enten Lopburi eller Lamphun. Hvert år ved Songkran bæres den rundt i et stort optog.

Chiang Mai
Chiang Mais ældste tempel, Wat Chiang Man

Jo, Chiang Mai er templernes by, og da vi er ankommet med flyet fra Danmark glemmer vi alt om jetlag. Vi går målrettet efter den gamle bydel, hvor vi tager på tempeltur. Først besøger vi Chiang Mai’s absolut vigtigste tempel Wat Phra Singh, der ligger tæt ved den vestlige port Suan Dok.

Det var Kong Pa Yo, der grundlagde templet i 1345, og arkitektonisk skulle det være et perfekt eksempel på den nordthailandske lannastil. I dag står Chiang Mai’s helligste Buddha Phra Singh, Løvebuddhaen, i templet, og det siges, at også den stammer fra Sri Lanka.

Det er dog ikke alle, der er enige i det. Man har fundet to andre Buddhaer i henholdsvis Bangkok og Nakhon Si Thammarat, der ligner den til forveksling og ingen af dem er i singhalesisk stil. Eksperterne er derfor usikre på deres oprindelse og på hvor unik Løvebuddhaen egentlig er.

Ved indgangen til Wat Phra Singh står to flotte burmesiske løver, og da vi går rundt om templet ser vi den store chedi og et par imponerende smukke templer, der er lavet af træ. Et fantastisk stykke håndværk.

Ikke langt fra Wat Phra Singh besøger vi Wat Chedi Lang, der er mest berømt for at have huset smaragdbuddhaen. Fra 1745 og 84 år frem stod Buddhaen i dette tempel, inden den blev bortført til Vientiane i Laos. Wat Chedi Lang blev grundlagt i 1401 og har siden været forfulgt af ulykker.

Chiang Mai
Wat Phra Singh

I 1545 ramte et jordskælv, der primært var hård ved den 90 meter høje chedi, som efter skælvet var reduceret til blot 42 meter. Men chedien er stadig den højeste bygning i den gamle bydel og først for nylig restaureret med hjælp fra Unesco og den japanske regering.

Ved indgangen til templet står et ældgammelt gummitræ, og man siger, at når træet falder, så falder byen også. På samme område, faktisk lige ved indgangen, forbløffes vi over det lille tempel Wat Phan Tao, der bygget i teaktræ er imponerende smukt.

Chiang Mai’s historie og byen i dag

Det er ikke uden grund, at Chiang Mai er kendt for sine templer, men der er også meget andet at komme efter. Selvom byen stadig er et roligt alternativ til Bangkok, så er Chiang Mai de senere år vokset kraftigt og har især udenfor bymuren betydelig trafik med tilhørende støj. Den gamle bydel, omkranset af en voldgrav, er Chiang Mai’s hjerte, og her kan du finde lidt ro i de små sidegader.

Thai’erne har i årevis taget til byen for at nyde det tempererede klima i vintermånederne, og for turister er Chiang Mai et slags centrum for videre rejse i Nordthailand, hvor du kan opleve bjergstammer, smuk natur og Thailand som det var engang. Her er overvældende mange backpackere, og det er som om, at byen aldrig går af mode. Chiang Mai har masser af oplevelser og overalt er kulturen og historien nærværende.

Chiang Mai
Chedien i Wat Chedi Luang

Byen blev grundlagt i 1296 af Kong Mengrai, hvis rige, Lanna Thai, oprindelig blev regeret fra Chiang Saen, ikke langt fra Chiang Rai. Men da den berømte mongolske hærføre Kublai Khan i 1287 invaderede det burmesiske kongerige Pagan følte Mengrai sig så truet, at han drog mod sydvest og invaderede mon-riget Hariphunchai. Han indgik samtidig en alliance med kongen af Sukhothai, og sammen opførte de Chiang Mai.

Byens placering ved Ping-floden, der hvert år blev oversvømmet, skabte mange problemer, og man opførte derfor en stor tyk mur med voldgrav, der omkransede byen. Den slags byggeri var et særsyn på de kanter dengang, men udover den praktiske fordel, så gjorde det også Chiang Mai svær at indtage for eventuelle fjender. En del af den gamle bymur kan stadig ses og giver en idé om, hvordan byen har set ud i gamle dage.

I 1556 blev Chiang Mai burmesisk vasalstat. Samtidig overtog Ayutthaya magten fra Sukhothai i det gamle Siam og forsøgte flere gange også at invadere Chiang Mai, der som modtræk angreb Ayutthaya uden held. Det fik efterhånden indbyggerne i Chiang Mai til at miste modet, og gradvist blev byen forladt.

Efter Kong Taksins sejr over burmeserne begyndte Chiang Mai så småt at blomstre op igen. Forskellige herskere har gennem tiden haft magten, og efter mange år med selvstyre blev Chiang Mai i 1784 en del af Thailand.

Chiang Mai
Voldgraven og lidt af den nye bydel

Byens markeder

Vi går tæt langs de mange boder. Der er masser af varer til slag, og det er helt forståeligt at Chiang Mai’s natbazar er så berømt. Hver aften popper det pragtfulde marked op på Chang Klan Road og i de tilstødende gader. Her er ikke kun de sædvanlige souvenirs og kopivarer, men også sko, tøj og tasker og brugskunst fra mange af byens designere, der her får mulighed for at blive set og komme af med deres varer.

Chiang Mai er en kreativ by med et ungt og dynamisk miljø, der inspirerer hinanden til at producere flotte og unikke designs. Bjergstammerne er også på markedet. Med deres ofte farvestrålende ting er de sammen med designerne med et til at give markedet et originalt præg. Selve bygningen, der danner centrum for markedet er i tre etager og har et lidt andet udvalg end på gaden.

Det er ikke uden grund, at Chiang Mai er kendt for sine markeder. Inden for bymuren besøger vi også det lille Samphet Marked, der henvender sig til de lokale. Her er store bjerge af frugt og grønt og en stribe gadekøkkener sørger for, at ingen behøver at sulte.

En dag tager vi hen til Warorot Marked, der er et rigtig lokalmarked. Her er måske ikke så meget at komme efter for turisterne, men til gengæld ser vi thai’erne i aktion når de køber ind og handler med hinanden.

Warorot siges at være byens ældste marked. Det ligger midt i Chiang Mai’s Chinatown, der har skilte på kinesisk og cykeltaxier i gaderne. Et stenkast derfra når vi Ping-floden og det farvestrålende blomstermarked, hvor man er ved at gøre klar til årets blomsterfestival. Her er smukke opsætninger, og det er som om, at man gerne vil overgå hinanden til den kommende begivenhed.

Chiang Mai
Gaden udenfor Warorot Marked

Chiang Mai er også god mad

Hygge er her måske ikke så meget af, men det er billigt, og så er maden glimrende. I forlængelse af natbazaren ligger Anusarn Natmarked, der i sin tid startede som Seafoodmarked med en masse små spisesteder med billig mad. De er her stadig, men i dag har man udvidet med hundreder af boder, der tilbyder nogenlunde det samme som natbazaren.

De fleste borde er fyldte på Anusarn Natmarked, men vi får lirket os ind i et hjørne, hvor vi mæsker os i nordthailandske nudelretter. Osen står ud af køkkenerne, og tjenerne suser rundt i den hede aften og har svært ved at følge med.

Mad og drikke i Chiang Mai og Nordthailand er et kapitel for sig. Området har sine egne specialiteter, og så har man her tradition for at drikke te og kaffe. Flere af byens ældre huse er i dag lavet om til tehuse, hvor man ikke går på kompromis med kvaliteten. Sådan er det også med de små coffeeshops, der ville være et særsyn alle andre steder i Thailand. Både te og kaffe er så vidt muligt lokal og helst økologisk, en kultur, der synes milevidt fra Bangkoks betonhelvede.

Chiang Mai
Anusarn Seafood Marked

Wat Doi Suthep

Et par stænk vievand rammer mig i hovedet, mens jeg får en bøn med på vejen. Jeg sidder på hug foran munken, og selvom jeg ikke forstår, hvad han siger, så er hans ro og smil nok til at vide, at han vil mig det bedste.

Vi er kørt lidt nord for Chiang Mai og op ad Doi Suthep for at besøge en af områdets største attraktioner, det berømte tempel Wat Doi Suthep, der ligger øverst på et lille bjerg. Templet er et af de helligste i Nordthailand og fra det 1676 meter høje bjerge har vi en formidabel udsigt over Chiang Mai og omegn.

Wat Doi Suthep blev grundlagt omkring år 1383 af Kong Keo Naane. Templet er ombygget en del gange og det nuværende er fra det 16. århundrede. Til gengæld skulle den forgyldte chedi, der er en af Thailands helligste, være fra templets oprindelse, dog er den senere forhøjet til de nuværende 24 meter.

I dag er der desværre et stillads rundt om chedien, men det forhindrer ikke buddhister fra nær og fjern i at  foretage det traditionelle ritual med at gå tre gange rundt om den for derefter at ære Buddha ved hjælp af en blomst, to lys og tre røgelsespinde. Man knæler foran chedien, tænder lysene og røgelsespindene, og lægger blomsterne på et slags alter.

Chiang Mai
Munke ved Wat Doi Sutep

Også munke i orange klæder ankommer i rækker, og langs tempelgårdens sider ser vi masser af buddhafigurer. Væggene er dekoreret med malerier, der illustrerer Buddhas liv, og her og der er der mindre chedier. Der er masser at kigge på, ikke mindst fra den store balkon, hvorfra vi nyder udsigten over omegnen.

Chiang Mai er et glimrende udgangspunkt for videre rejse i Nordthailand og Laos. Men byen har så meget at byde på og har sin helt egen charme og atmosfære, at et ophold her nemt kan vare længere end beregnet. Sådan er det i hvert fald for os, der slet ikke har fået nok af Nordens Rose. Men vi er på vej mod nord, hvor lige så store oplevelser venter.

Information Chiang Mai

Transport
Det er nemt at komme rundt i Chiang Mai. Det vrimler simpelthen med røde songtaews, taxier, hvor du sidder på ladet. De kan prajes hvor som helst og næsten lige meget hvor langt du skal inden for bygrænsen, bør du ikke betale mere end 100 baht. De trehjulede tuk-tuk som Thailand er så berømt for findes også her. De er generelt lidt dyrere, men absolut sjove at prøve. Det samme gælder de gamle cykeltaxier som Chiang Mai stadig har en del af. De findes primært i den gamle bydel, hvor de sætter et herligt præg på området, prisen for en tur er ca. 40 baht.

Almindelige taxier som vi kender dem hjemmefra findes også. Du kan køre to km for 40 baht, herefter koster det 5 baht pr. kilometer. Chiang Mai er først lige begyndt at få lokalbusser, det siges nemlig, at byen har en såkaldt trafikmafia, styret af songtaew-chaufførerne, der med trusler og afpresning har fjernet ethvert alternativ, som ville skabe konkurrence til deres forretning. Men nu er der altså ved at ske noget, dog ikke uden indblanding fra mafiaen, der har overtaget et par af ruterne. På trods af de nye tiltag er den offentlige transport stadig ret sølle for en by i Chiang Mais størrelse.

Det er populært at leje cykel i Chiang Mai, men trafikken er tæt og oplevelsen er bedst i den gamle bydel.

Du kan komme til Chiang Mai på flere måder. Nemmest er det med fly fra f.eks Bangkok. Der er flere daglige afgange og priserne er bestemt rimelige, startende fra omkring 1250 baht for en one way, men vær hurtigt ude, de billige billetter bliver udsolgt i en fart. Se mere hos Thai Airways, Air Asia, Bangkok Airways eller Nok Air.

Fra lufthavnen er det nemmest at tage en taxi ind til byen. Når du kommer ud fra ankomsthallen er der i både indenrigs- og udenrigsterminalen en taxiskranke. Her betales 50 baht, og du får en seddel hvorpå din destination er skrevet. Taxaerne holder til venstre når du kommer ud af bygningen, fra udenrigsterminalen er der et godt stykke at gå.

Ofte står taxachaufførerne i ankomsthallen og er behjælpelige med bagage osv. Udover de 50 baht betales efter taxameter, alt efter hvor du skal hen bør det koste 75-100 baht for en tur til Chiang Mai.

I lufthavnen findes også andre taxaer, hvor du skal forhandle om prisen, men de er ofte noget dyrere. Tog og bus fra Bangkok er en anden mulighed og fortrinsvis benyttet af backpackere.

Bank
Der er masser af banker og kontantautomater i byen, alternativt kan de fleste hoteller også veksle penge.

Mad
Chiang Mai har et fantastisk udvalg af restauranter og spisesteder. Du behøver ikke at gå mange meter, før du møder et gadekøkken eller en lokal restaurant. Maden i Chiang Mai er mere præget af det kinesiske køkken end man ellers ser i Thailand, og nudelretter og supper fås de fleste steder.

Retten pad thai er nærmest Nordthailands nationalret. Det er rejer med bl.a. æg, nudler og bønnespirer, der smager skønt. Omkring natbazaren er der et godt udvalg af spisesteder, prøv f.eks. Anusarn Seafood Market, hvor der er en livlig atmosfære i de mange smårestauranter.

Langs siden af det store marked finder du en del arabiske og italienske restauranter. Galare Food Center ligger også ved natbazaren. Det er en samling borde, hvor du næsten sidder på række, som nævnt ikke særlig hyggeligt, men billigt! Hvis du vil spise sammen med de lokale, kan du tage hen på gaden Thanon Intawarorot i den gamle bydel, hvor der ligger en række store enkle spisesteder med masser af lokalstemning.

Aktiviteter
Kun få steder i Thailand har du så mange muligheder for aktiviteter og forlystelser som i Chiang Mai. Trekking til nogle af områdets mange bjergstammer er oplagt at prøve, men er du ikke til strabadser og primitiv levevis, er det muligt at nøjes med en endagstur til stammerne og eventuelt besøge en elefantlejr. Oplevelsen er naturligvis ikke helt den samme, de fleste bjergstammebyer tæt på Chiang Mai er ret turistede.

Der ligger et utal af turarrangører i byen og så godt som alle hoteller og guesthouses kan arrangere udflugter. Det er lidt af en jungle, hvor mange kun fungerer som agenter, der naturligvis skal have deres del af kagen, så det kan altid bedst betale sig at købe direkte hos arrangøreren. Forhør dig flere steder om pris og indhold af turene og snak eventuelt med andre rejsende om deres erfaringer.

Populære aktiviteter er også madlavningskurser, der som regel inkluderer en tur på markedet og introduktion til de lokale krydderurter. Prisen for et dagkursus er ca. 1000-1500 baht.

Olie- og thaimassage fås naturligvis også, og har du god tid, kan du prøve meditationskurser af flere dages varighed.

Til de actioninteresserede er der bungy-jump, thaiboksning og mountainbiketure og rafting på en af områdets floder. I Mae Sa Valley, nordvest for Chiang Mai, ligger flere aktiviteter rettet mod turister, bl.a. orkidéfarm, slangefarm, sommerfuglepark og botaniske haver. Områet kan nemt nås på en dagudflugt.

Overnatning
Der er masser af muligheder for at bo godt i Chiang Mai. Bedre hoteller som Le Meridien og Duangtawan ligger omkring natbazaren. Backpackerne søger hen i den gamle bydel, hvor der i sidegaderne findes flere guesthouses uden så meget larm.

Chiang Mai har næsten specialiseret sig i hyggelige boutiquehoteller, hvoraf flere er indrettet i byens ældre bygninger. Prisniveauet er lavt og det er en by, hvor du får rigtig meget for pengene.

Øvrigt
Måske skal du have vaccinationer til din rejse til Thailand - se anbefalinger her.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her