Der er han jo. Formanden. Det kæmpestore portræt af Mao ser fuldstændig ud som på tv. Jeg står på Den Himmelske Freds Plads i Beijing og kigger på det enorme billede af den mand, der om nogen er symbolet på Kina.

Jeg glæder mig til at gå på opdagelse i Beijing, der viser sig at have rigtig meget at byde på. Læs mere om den kinesiske hovedstad i denne kombinerede rejsebeskrivelse og Beijing guide.

Beijing – en introduktion

Det nye og gamle Kina opleves bedst i Beijing, hvor kontrasterne er til at få øje på; fra ældgamle templer til skyskrabere med blankpolerede glasfacader, der skyder op i byens nye områder.

Kinas åbning mod omverdenen og omlægningen fra planøkonomi til socialistisk markedsøkonomi skabte en eksplosiv vækst. Op til de Olympiske Lege, der blev afholdt i Beijing i 2008, fik byen en gevaldig ansigtsløftning, nye metrolinjer og et mere imødekommende image.

Selvom alting går stærkt i Kina og mange gamle hutonger er blevet jævnet med jorden for at gøre plads til fremskridtet, så er byens historiske bygninger heldigvis intakte. Beijing er således et overflødighedshorn af oplevelser med et hav af verdensberømte seværdigheder.

Du finder også fremragende mad, masser af aktiviteter og har mulighed for at opleve en fremmedartet, men spændende kultur.

Nu til min Beijing guide, hvor du først kan læse om byens områder og oplevelser. I indholdsfortegnelsen øverst kan du gå direkte til det afsnit, du vil vide mere om – f.eks transport eller mine forslag til overnatningssteder.

beijing guide
Mao’s Mausoleum på Den Himmelske Freds Plads

Beijing Centrum – orientering og oplevelser

Her står vi så. På Den Himmelske Freds Plads, som kineserne ikke kun betragter som Kinas centrum, men hele verdens. Hver dag samles tusinder af mennesker her, og for kineserne er det noget særligt at stå på den berømte plads, der gemmer på så meget historie.

Omkring Den Himmelske Freds Plads findes en række fantastiske seværdigheder. Mod nord står vi og kigger på Tiananmen Gate, der for mange er selve symbolet på Kina.

Det er på den store røde port, der også er indgangen til Den Forbudte By, det enorme portræt af Mao hænger. Fra portens balkon proklamerede formanden Folkerepublikken Kina den 1. oktober 1949.

Den Himmelske Freds Plads har stor betydning for den almindelige kineser. Flere gange har pladsen været centrum for demonstrationer mod styret. Hvem husker ikke de voldsomme begivenheder i 1989, hvor en million mennesker samlede sig her for at give deres utilfredshed til kende.

Af samme årsag er pladsen et verdens mest overvågede steder. Politi med og uden uniform går rundt blandt de mange mennesker, og det siges, at hundreder af overvågningskameraer skal holde øje med den mindste antydning af uro.

beijing guide
Folkets Hus

Mao’s Mausoleum

Køen er lang. Meget lang. Vi er på vej ind i Mao’s Mausoleum, der står som en stor bombastisk bygning midt på Den Himmelske Freds Plads. Kineserne valfarter til mausoleet for at få et glimt af den mand, der skabte Folkerepublikken Kina.

Det kan synes mærkeligt, at man stadig tilbeder den tidligere kommunistiske leder, der har så mange liv på samvittigheden. Er selvstændigheden vigtigere end de millioner, der måtte lade livet? Har man fortrængt det?

Jeg når ikke at tænke videre, for køen flytter sig hurtigt. Det er nemlig ikke tilladt at stoppe op i mausoleet, så vi når ligesom alle andre besøgende kun at få et kortvarigt glimt af Formanden, der ligger i det gullige lys og lige så godt kunne være en hvilken som helst anden.

Vil du besøge Mao’s Mausoleum, så tjek åbningstiderne på forhånd  – der er som regel kun åbent få timer hver dag.

Folkets Hus

”Det tog kun 10 måneder at opføre bygningen”, fortæller guiden i Folkets Hus. Jo, en imponerende bedrift og den enorme bygning, som i dag er hjem for Folkekongressen, har adskillige smukke rum, der er dekoreret med marmor og jade.

Folkets Hus blev bygget i anledning af 10-årsdagen for republikkens tilblivelse, og det er her udenlandske statsoverhoveder, som f.eks. præsident Nixon i 1972, kommer til officiel middag.

Vi bemærker de enorme lysekroner, der hver vejer 1,2 tons, og får at vide, at alle Kinas regioner har deres egen store sal, der er udsmykket med kunst og håndværk fra hjemegnen. Folkets Hus har åbent fra kl. 8-16, men er som regel lukket ved officielle begivenheder.

beijing guide
En lille del af Den Forbudte By

Den Forbudte By

Sammen med Den Kinesiske Mur er Den Forbudte By Beijings absolut største turistattraktion. Du kan læse mere om området i indlægget Den Forbudte By – i fodsporene på Kinas sidste kejsere.

Zhengyangmen

Jeg lukker øjnene og forestiller mig det liv, der engang har udspillet sig her. Kampklædte soldater i fuld gang med at forsvare byen, hurtige stridsvogne og pile, der suser gennem luften. Vi står ved resterne af Beijings gamle bymur og beundrer porten Zhengyangmen der er opført af Kejser Yongle.

Porten ser i dag lidt ensom ud, men engang var det indgangen til byen. Bagved runder vi Jian Lou Tower, eller Arrow Tower, der er fra 1436. Tårnet, der er en del af Qianmen-porten, er den største af sin slags i Kina og fungerede som forsvar af byen.

Qianmen Street

Beijings mange renoveringer har også medført nye handelsgader, der primært er henvendt til turister. Flere af dem er etableret præcis, hvor der i gamle dage var handelsgader. Mest besøgt er den populære Qianmen, der begynder ved Zhengyangmen.

Vi går ad den hyggelige gågade, som er travl og yderst populær hos både lokale og turister. Det er mærkevareforretningerne, der er rykket ind her, og efter sigende ser gaden ud som den gjorde i Ming-dynastiets tid.

Vi finder sidegaden Dashilar hyggeligere. Det er endnu en gade, der er blevet renoveret, men målgruppen er stadig turister. Og dog, kineserne elsker at mænge sig med vesterlændinge, og det giver en hyggelig atmosfære. Det lokale kunsthåndværk er mest spændende, men der kan også shoppes souvenirs, t-shirts, tasker og meget andet.

Det smukke Himlens Tempel

Oplevelser andre steder i Beijing

Himlens Tempel Park

”To gange om året kom kejseren ud fra den Forbudte By for at bede om god høst her”, fortæller guiden, da vi står og kigger på Templet for Bøn om God Høst. Det er op ad formiddagen, og Beijings evige smog er i dag skiftet ud med klar sol fra en smuk dybblå himmel. En perfekt dag at udforske en af byens absolut største attraktioner.

Den store Himlens Tempel Park er ikke blot et stykke unik historie, men også et indblik i dagens Kina. Vi går forbi adskillige af byens ældre medborgere, der mødes her for at synge, spille kort, dyrke tai chi eller flyve med drage.

Det var kejser Yongle, der grundlagde området i perioden fra 1406 til 1420, men dens nuværende form står kejser Jiajing for. Vi besøger først Det Runde Alter, oprindelig opført i 1530, men genopbygget i 1740. Det var i centrum af alteret, at kejseren bad om god høst. Alteret er opbygget på den måde, at stenringene udenom alle går op i tallet ni, der var kejserens tal.

Længere fremme når vi Den Kejserlige Himmelhvælving, der er omkranset af den såkaldte ekkomur. Står man op ad muren og taler, skulle det kunne høres på den anden side. Det kan være temmelig svært at afprøve i dag – der er mange mennesker og en hel del larm, men det afholder ikke turisterne fra at gøre forsøget.

“Himlen er rund, jorden er firkantet” sagde man i gamle dage, og derfor er parkområdet firkantet og alter og templer runde. Foran os står parkens hovedattraktion, Templet for Bøn om God Høst, der ganske rigtigt er rundt.

De fleste vil måske genkende det smukke tempel fra billeder, men det er endnu mere imponerende i virkeligheden. Det er bygget i træ helt uden brug af søm, og vi bemærker den flotte loftsudsmykning, der forestiller en drage, som symboliserer kejseren.

Templet for Bøn om God Høst er 38 meter højt og første gang opført i 1420. Det nedbrændte i 1889, men blev genopbygget i 1890. Dets blå farve skal symbolisere himlen får vi at vide, og det er langt fra første gang under vores ophold i Beijing vi fornemmer, at intet er overladt til tilfældighederne, da man byggede i det gamle Kina.

Himlens Tempel set tæt på

Lamatemplet

Luften er tyk af røgelse. Med det samme mærker vi den højtidelige stemning, der ofte er en del af Sydøstasiens templer. Det pragtfulde Lamatempel ligger lige foran os og med tanke på kommunismens syn på religion, er det lidt af et mirakel, at det har overlevet. Området blev opført i 1694 og var Yong Zhengs bolig indtil han blev udråbt til Kinas kejser.

I 1744 blev det gamle palads lavet om til tempel, og langsomt begyndte munke fra Mongoliet og især Tibet at bosætte sig her. I dag er det Beijings mest interessante tempel, og det siges, at det er det vigtigste tibetansk-buddhistiske tempel udenfor Tibet.

Og det er storslåede ting vi ser. Trommetårnet og klokketårnet, smukke porte, træudskæringer i verdensklasse, bedehjul og munke i røde og safrangule klæder i gang med dagens arbejde. Og så er der alle de pilgrimme, der kommer langvejsfra for at bede og opleve det berømte tempel.

Templet er stort, og da vi har nærstuderet de fem næsten identiske haller, finder vi ud af, at vi stadig har det bedste til gode; den 18 meter høje Buddhafigur, der er skåret i ét stykke sandeltræ. Figuren er belagt med bladguld og er en af De Tre Mageløse Skatte, der også består af De 500 Arhattes Bjerg og Sakyumunibuddhaen i bronze.

Lamatemplet gemmer på så mange fantastiske detaljer, og vi bruger adskillige timer for at være sikre på, at vi får det hele med. Vil du besøge templet, så stå af på stationen Yonghegong Lama Temple.

Et kig ind i en af Beijings hutonger

Hutongerne

Vi er kun et par kilometer fra Den Himmelske Freds Plads, men alligevel er her stille. En mand kommer cyklende, og et sted sidder en familie og spiller kort, mens skolebørn i fine uniformer løber glade gennem den smalle gade. Beijings hutonger er af en anden verden, og det er her man kommer tæt på kineserne.

Det gør vi i hvert fald. Den ældre mand vi lige nu besøger har shinet sit hus op, og selvom det naturligvis er for turisternes skyld, så er det dog ikke så åbenlyst som da jeg første gang besøgte hutongerne.

Dengang blev vi fuldt rundt af en observatør fra partiet, der tydeligvis havde fortalt kvinden vi besøgte, hvad hun skulle sige. Ingen spørgsmål om kulturrevolutionen fik vi besked på, og derefter lagde vi ører til en god portion propaganda om det perfekte kinesiske samfund.

Hutongerne er små boligområder, der er et must at opleve, når man besøger Beijing. Da Djenghis Khan nedbrændte byen i 1215, blev den bl.a. genopbygget med de små selvstyrende samfund, der fungerer som en by i byen.

Da mongolerne blev udskiftet med Qing-dynastiet fortsatte man opførslen af boligområderne, og i 1950’erne nåede man op på hele 6000 hutonger i Beijing.

Hutongerne er et indblik i det gamle Beijing

Med ønsket om at gøre Beijing til en mere moderne by begyndte man at rydde de små boliger.

Beboerne blev tvangsflyttet mod en mindre kompensation, men heldigvis er det stadig muligt at opleve hutongerne, som består af små etplanshuse, der er bygget op omkring små gårdhaver, som deles af flere familier. Der er langt fra toilet i alle huse – til gengæld er der mange fællestoiletter i gaderne.

Der er stor forskel på kvaliteten på dagens hutonger. Mange er primitive, men der er også beboere, som har renoveret boligerne så de næsten fremstår moderne. Tidligere var det ikke kun middelklassen, der boede i hutongerne, men også velstillede og betydningsfulde familier.

Deres huse kan genkendes ved de imponerende indgangspartier med store røde døre og høje dørtrin. Hutongerne er nemme at besøge. Mange af dem ligger tæt på Den Himmelske Freds Plads og man skal ikke dreje om hjørnet mange gange før man pludselig står i en helt anden verden.

Vi har bl.a. besøgt hutongerne i Zhonglouwan, der har et klokke- og trommetårn. De fleste ældre kinesiske byer har lignende tårne, som i gamle dage markerede henholdsvis solopgang og solnedgang. De to tårne er klassiske kinesiske bygninger og står præcis hvor byens centrum var i mongolernes tid.

Trommetårnet i Zhonglouwan er originalt opført omkring 1420, men klokketårnet har været nedbrændt – det nuværende er fra det 18. århundrede. I klokketårnet er der i dag indrettet tehus, og det er her vi sidder nu og prøvesmager god te, der naturligvis også kan købes.

beijing guide
Handelsgaden Qingdingqai i eftermiddagens smog

Oplevelser udenfor Beijing

Sommerpaladset

Et besøg i Sommerpaladset er også på to-do listen hos mange turister. I udkanten af Beijing ligger det enorme tempel- og paladsområde i smukke omgivelser. Læs mere i indlægget Sommerpaladset i Beijing.

Den Kinesiske Mur

Også Den Kinesiske Mur hører til Beijings absolut største seværdigheder. Muren kan besøge flere steder – mest populær er Badaling ca. 1 times kørsel fra centrum. Læs mere i indlægget Besøg ved Den Kinesiske Mur.

Fantastiske Beijing

Det er sen eftermiddag, og solen over Beijing ligger som en mystisk orange kugle bag det tykke lag smog. Vi skråer over vejen og shopper lidt i handelsgaden ved Qingdingqai, inden vi sætter os ved bredden af Qianhai-søen.

Om fire timer afgår vores fly hjem mod Danmark, og som så mange gange før er det lidt vemodigt at skulle afslutte en rejse. Men vi har ikke noget valg. Vores visa udløber om få dage, og selvom jeg har besøgt byen et par gange, så har jeg ikke fået nok. Måske er det rigtigt, hvad kineserne siger; Beijing ER verdens centrum.

I hvert fald har den kinesiske hovedstad oplevelser til mange ugers ferie. De historiske seværdigheder ligger på stribe, men i Beijing sker der hele tiden noget nyt, og der er altid en grund til at komme tilbage.

Herunder finder du min Beijing guide – læs om bl.a. transport, overnatning og mad og drikke. Du kan også finde nyttige links til din rejse.
Beijing
Tiananmen-porten med portrættet af Mao er også indgangen til Den Forbudte By

Transport

Ind og ud

Beijing har to enorme lufthavne – Beijing Capital og Daxing. Selvom Beijing Capital (PEK) kun er få år gammel, så er det blevet nødvendigt at bygge en ny lufthavn, der kan servicere Kinas hovedstad.

Beijing Capital er verdens andenstørste lufthavn målt på passagerer, men med tiden vil flere og flere flyselskaber sandsynligvis benytte Daxing (PKX).

Dagligt ankommer adskillige fly fra det meste af verden de to lufthavne, og det skulle ikke være svært at finde en afgang der passer ind. Både SAS og Air China flyver direkte fra København til Beijing.

Alternativt er der fra både Billund og København adskillige muligheder for at flyve til Beijing med en mellemlanding. Søg og sammenlign de bedste flybilletter her.

Fra lufthavnen til centrum

Fra Beijing Capital til centrum kan du tage taxi. Husk taxametret og at du betaler ekstra for motorvejsafgift. Tog er en anden mulighed.

Den såkaldt Airport Line (Airport Express Train) kører fra lufthavnen til Dongzhimen i den nordøstlige del af byen. Flere buslinjer kører også fra lufthavnen til centrum. Der er afgang ca. hvert 10. minut fra tidlig morgen til sen aften.

Fra Daxing til centrum kan du tage taxi, men også expresstoget, der kun tager 28 minutter. Linjen forbinder lufthavnen med Beijing West Railway Station.

Langtursbusser

Beijing er betjent af et omfattende netværk af langtursbusser, der er flere busstationer i byen, det er nogenlunde lavet sådan, at skal du nordpå benytter man den nordlige busstation, skal man mod øst benytter man den østlige busstation osv.

Der er afgang til stort set alle byer som turister kunne tænke sig at besøge, husk på at Kina er et enormt land, afstandene er store, overvej om det kan betale sig at tage et indenrigsfly i stedet for.

Tog

Tog er endnu en mulighed, også her er der flere stationer, det er en nem måde at komme rundt på, men som med busserne kan det være lidt af en udfordring at finde ud af hvorfra toget afgår. At få fat i en billet er ligeledes en prøvelse, køerne ved togstationen er som regel meget lange og personalet taler kun kinesisk.

Man kan bestille sin billet på sit hotel eller guesthouse, der naturligvis tager penge for deres service. Der er flere klasser at vælge mellem i de kinesiske tog, hard- og softseats og hard- og softsleeper. Sidstnævnte er bedste klasse, her sover man i fire-personers kupéer. ikke alle klasser findes i alle tog.

At komme rundt

Bor man omkring Den Himmelske Freds Plads er det oplagt at gå rundt i Beijing. Man behøver ikke løbe sik-sak mellem bilerne, hvis man skal krydse vejen – der er mange steder lavet gangbroer eller tunneler, og du kan også bruge metronedgangene til at komme over vejen.

Metro

Er der for langt at gå kan man benytte byens fremragende metrosystem, det er både nemt og billigt. Der er i alt 11 linjer – linje 1 og 2 er de gamle linjer der kører henholdsvis i en cirkel omkring Den Himmelske Freds Plads og i lige linje i øst-vestgående retning syd for pladsen langs Qianmen og Chongwenmen.

Bortset fra en tur ud til lufthavnen der koster 25 yuan, så er prisen for at benytte metroen blot 2 yuan, og her kan du køre så langt du vil.

På gadeplan kan man se efter de blå firkantede skilte med bogstavet D der markerer nedgang til metroen. Der kan trækkes en billet i automaten, på nogle stationer er der også personlig betjening.

Taxi

Beijing har også tusinder af taxier, de er nemme at få fat i – på sideruden kan man se taksten pr. kørt km, typisk 2.30 yuan. Starttaksten er ca. 13 yuan, her kan man køre ca. tre km.

Bemærk at der ofte bliver lagt 2 yuan på slutbeløbet i miljøtillæg. Husk at få taxametret slået til. Chaufførerne taler meget sjældent engelsk – tag et kort i receptionen hvor hotellets navn står på kinesisk.

Overnatning – forslag til hoteller

Den tid hvor eneste overnatning i Beijing var få statskontrollerede hoteller er for længst forbi. I dag er der et stort udvalg, primært af hoteller i god standard, men efterhånden er der også muligheder for backpackerne, der i stigende tal kommer forbi byen på deres Asienrejse.

Det kan anbefales at bo i gåafstand af Den Himmelske Freds Plads, der er byens absolutte centrum. Mange danske bureauer arrangerer rejser til Beijing og Kina. Er du på egen hånd kan du booke overnatning på f.eks. hotels.com.

Gode steder at bo i Beijing

Holiday Inn Express Dongzhimen – budget
Jingshan Garden Hotel – mellemklasse
Park Plaza Beijing Wangfujing – mellemklasse
Hotel Cote Cour Beijing – luksus
Conrad Beijing – luksus

Mad & drikke i Beijing

De fleste danskere vil nok mene at de kender det kinesiske køkken, men har du først besøgt landet, så vil du hurtigt opdage, at den mad der serveres på kinesiske buffetrestauranter i Danmark intet har at gøre med den mad, der spises i Kina.

Beijings køkken

Man deler normalt det kinesiske køkken op i fire dele: det vestlige, sydlige, østlige og nordlige. Beijing hører til det nordlige køkken, og her serveres robust mad om vinteren og enkel let mad om sommeren.

Retterne kan være med får, lynstegte grøntsager, dampet kål, æg og meget andet. Køkkenet er varieret og det er ganske vist at kineserne spiser næsten alt, men der er dog store regionale forskelle.

Beijing er naturligvis kendt for Pekingand – en lækker ret med en slags honningglaseret and i mandarinpandekager med forårsløg, agurk og hoisinsauce.

Meget af hemmeligheden ved kinesisk mad ligger i marineringen af kødet. Soyasauce er en uundværlig ingrediens, og nudler og ris hører til de fleste måltider. Når du går ud og spiser, så gør som kineserne: bestil 2-3 retter hver og lad alle om bordet smage de forskellige retter.

Man spiser med pinde, men nogle steder, især på hotellerne, kan man få udleveret en gaffel. På mindre restauranter står menukortet kun på kinesisk, og her må man prøve sig frem.

Besøg også den såkaldte snack street, hvor menuen står på skorpioner, søheste, cikader og meget andet. Det er et livligt område ved Wangfujing (shoppinggaden), hvor du også kan smage mad fra Kinas fjerne egne.

Restauranter i Beijing

En storby som Beijing har naturligvis restauranter med mad fra alle landets regioner og naturligvis også med udenlandsk mad. Til de der ikke kan undvære vestlig fast food findes der adskillige McDonalds og KFC i byen.

En ret på en kinesisk mellemklasserestaurant fås for ca. 40-50 kr. Skal det være rigtig billigt findes der masser af gadekøkkener og boder, hvor du kan få et hurtigt måltid eller en snack for fem kr.

Jeg husker tilbage på mit første besøg i Beijing, hvor vi besøgte restauranter, der kun havde menukort på kinesisk. Vi pegede og var spændte på, hvad vi havde bestilt. Det blev både til kogte griseindvolde og oksefrø komplet med skind. I dag er man langt mere vant til vestlige turister i Beijing, men det eksotiske køkken lever i bedste velgående.

Restaurant Ding Ding Xiang

Hvis du vil prøve den klassiske hot pot er dette stedet. Hot pot er en slags fondue, men her bruger man vand/bouillon til at tilberede kødet i stedet for olie.

Man laver kød og grøntsager i gryden og dypper det i en slags dressing som kan bestå af hvidløg, soya, koriander, sesamolie osv. Ligger på Yuanjia International Apartment på gaden Dong Zhong Jie. Tag en taxa dertil.

Da Dong Roast Duck

Pekingand er et must at prøve i Beijing. Besøg Da Dong der laver den til perfektion. Du kan også få andet end and. Pekingand er en af de dyrere retter – en halv and koster ca. 100 yuan, en hel ca. 160 yuan.

Wangfujing’s madboder

Ned ad shoppinggaden Wangfujing er der alle muligheder for at få et billigt måltid og samtidig kaste sig ud i det kinesiske køkkens mest eksotiske specialiteter. Søhest og skorpion er blandt andet på menukortene, men her fås overvejende muslimsk mad, f.eks. kebab, men også gode nudelsupper.

Quanjude Roast Duck Restaurant

Endnu et fremragende sted at prøve specialiteten Pekingand. Der er to restauranter med samme navn – den ene ligger i en sidegade til Wangfujing og den anden på Qianmen.

Pure Lotus Vegetar Restaurant

En fremragende vegetarrestaurant, hvor man helt glemmer, at der ikke er kød i retterne. Meget besøgt, men god atmosfære og service. Ligger på Nongzhanguan Nanlu, metrostationen Tuánjiehu ligger et stenkast derfra.

Aktiviteter og forlystelser

Beijing byder på et utal af forlystelser. Her er selvfølgelig også udstillinger og koncerter, forhør dig eventuelt i hotellets reception om hvad der sker under dit ophold i byen.

En af de mest populære aktiviteter hos turisterne er Akrobatik, kineserne er utroligt dygtige til akrobatik og rundt i byen findes flere forskellige steder med denne form for underholdning.

Pekingoperaen er også utrolig populært, det er ikke så meget en opera, men mere en slags teater. Også her er der flere muligheder.

En god og anderledes oplevelse er at besøge et tehus, hvor der serveres god kinesisk te i hyggelige omgivelser. Der er naturligvis også mulighed for at købe te. Der ligger tehuse mange steder i Beijing.

Kokkeskole er også muligt, se mere på hutongcuisine.com og Black Sesame Kitchen.

Museer

Beijing har selvfølgelig også en stribe museer – et lille udvalg:

• Nationalmuseet
• Politimuseet
• Naturhistorisk Museum
• Beijing Folklore Museum
• Det Kinesiske Kunstmuseum

Shopping

Silk Street er det absolut mest populære marked for turister i Beijing, men der er mange andre muligheder. Prøv byens shoppinggade nummer et, Wangfujing, hvor forretninger og shoppingcentre ligger på stribe.

Vi kunne lige så godt have været i København eller London – storskærme med farvestrålende reklamer kommer de besøgende i møde, der alle er iført en smartphone og det sidste nye modetøj.

De gamle handelsgader er måske de bedste steder at købe noget unikt. Porcelæn, kunsthåndværk og tøj, der ikke er masseproduceret. På Qianmen og Dashilar er der masser at bruge pengene på, og du får med garanti sat dit handelstalent på prøve.

Praktisk information til din rejse

Godt at have styr på

Inden din rejse er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Kina – den finder du her.

Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.

Måske skal du have vaccinationer inden rejsen – se aktuelle anbefalinger her.

Penge

Valutaen i Kina hedder Yuan. Visakort er udbredt, og der findes masser af kontantautomater med engelsk menu, som fungerer glimrende. Det er altid en god idé at have kontanter på dig til drikkepenge eller hvis du skal handle på markederne.

Prisniveauet i Kina og især i storbyer som Beijing vil nok komme bag på de fleste. Det er forholdsvis billigt at gå ud at spise, men entréer, varer og serviceydelser beregnet for turister er overdrevet dyre.

Vejret i Beijing

Beijing har typisk fastlandsklima med kolde tørre vintre og varme fugtige somre. Overgangen fra vinter til sommer sker hurtigt i månederne marts/april med meget svingende temperaturer. På samme måde bliver det hurtigt vinter – overgangen fra lune efterårsdage til frost kan ske på få dage.

April/maj og september/oktober er gode tidspunkter at besøge Beijing, her skinner solen ofte fra en skyfri himmel og det er hverken for varmt eller koldt.

Øvrigt

Turistattraktionerne i Beijing er stærkt overrendt, når det er værst vader man i bogstaveligste forstand oven på hinanden. Vi er naturligvis selv en del af mængden, men det spolerer så afgjort en del af oplevelsen af alle de fantastiske seværdigheder at så mange mennesker er samlet på et sted.

Derudover er de asiatiske turistgrupper enorme og for at overdøve hinanden er guiderne udstyret med mikrofon og højttaler – det forstyrrer og er i den grad irriterende.

Et godt tip: Besøg turistattraktionerne så tidligt som muligt, gerne ved åbningstid. Entré til seværdighederne er ofte billigere til børn, i Kina er det dog ikke alderen, men højden der afgør om et barn er et barn. Man skal være under 1-1.20 m for at blive betragtet som et barn.

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.

Kort over Beijing

I min Beijing guide finder du selvfølgelig også et kort over byen, hvor jeg har markeret alle nævnte steder som seværdigheder, hoteller og spisesteder.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her